ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Οι τρεις λόγοι που έφεραν την επενδυτική βαθμίδα της Scope Ratings

Υπουργείο Οικονομικών: Οι τρεις λόγοι που έφεραν την επενδυτική βαθμίδα της Scope Ratings
EUROKINISSI.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, αναφορικά με τις αιτίες που οδήγησαν τον οίκο αξιολόγησης Scope Ratings να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Πριν από μερικές ώρες (04/08), η Ελλάδα ήλθε ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ύστερα από την αναβάθμιση της εγχώριας οικονομίας από τον γερμανικό οίκο αξιολόγησης, Scope Ratings, ο οποίος αξιολογούσε –μέχρι σήμερα– την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε ΒΒ+ με θετικό outlook και πλέον, τοποθετεί το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ– με σταθερό outlook, που συνιστά επίπεδο investment grade.

Ο οίκος Scope Ratings δεν αναγνωρίζεται ακόμη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μία απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να προστεθεί στον «κύκλο» των κορυφαίων αποδεκτών οίκων αξιολόγησης. Παρ’ όλ’ αυτά, όμως, η κρίση του έχει μεγάλη σημασία, κυρίως ως προς τον βαθμό αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος «τονώνεται» συνεχώς.

Σήμερα (05/08), το Υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε το «τρίπτυχο» της νέας επιτυχίας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης.

«Μείωση χρέους, διαρθρωτικές αλλαγές και ευρωπαϊκή υποστήριξη»

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην εβδομάδα (προηγήθηκε την 31η Ιουλίου, ο ιαπωνικός οίκος R&I), εξέλιξη η οποία ενισχύει περαιτέρω τις προβλέψεις για αναβάθμιση έως το τέλος του έτους και από –τους αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα– οίκους αξιολόγησης, επισημάνθηκε αρχικά.

Αναφορικά με τους τρεις λόγους που έφεραν το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας στην ελληνική οικονομία από τον οίκο Scope Ratings είναι:

Η συνεχιζόμενη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ταμείο Ανάκαμψης κ.ά.), η οποία υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.

«Αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Scope θεωρεί ότι το ευρωσύστημα είναι πιθανό να στηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον, σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στις αγορές. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίσθηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τονίσθηκε στην έκθεση του οργανισμού.

Η σταθερή πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους, το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 160.7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, (οπότε θα είναι μειωμένο κατά 46% σε σύγκριση με το 2020) και το 141.6% το 2028, ήτοι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές που οδήγησαν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων με έμφαση στην «πράσινη» και την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση κ.ά.

Ακόμη, από το Υπουργείο Οικονομικών σημειώθηκε ότι η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόσθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και οδήγησε –παρά τις διεθνείς κρίσεις– στη μείωση του χρέους, στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και στην αξιοποίηση των κεφαλαίων που διατίθενται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις και ταλαντεύσεις την ίδια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας και ευθύνης, η οποία αποτελεί και τη μόνη σταθερή βάση για την ανάπτυξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», αναφέρθηκε στην ενημέρωση του Υπουργείου.

Όπως, άλλωστε, έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη ο Κωστής Χατζηδάκης, «απόφασή μας είναι να δίνουμε αυτά που έχουμε και όχι αυτά που δεν έχουμε. Σε καμία περίπτωση, δεν επιθυμούμε να γίνουμε πρόσκαιρα ευχάριστοι. Θέλουμε να είμαστε μεσομακροπρόθεσμα χρήσιμοι για την οικονομία και την πατρίδα μας», υπογραμμίσθηκε στην τοποθέτηση.

Σχετικές ειδήσεις