ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Πότε αρχίζει η διάθεση – Τα ποσά θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι

Επίδομα θέρμανσης: Πότε αρχίζει η διάθεση – Τα ποσά θα λάβουν φέτος οι δικαιούχοι

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθεί το επίδομα θέρμανσης, χωρίς όμως, να υπάρχει επιδότηση στην αντλία. Παράλληλα, αυξάνονται τα ποσά για τις οικογένειες με παιδιά.

Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αποτελεί «εφιάλτη» για τις περισσότερες οικογένειες, με το επίδομα θέρμανσης να λειτουργεί ως «ανάσα» εν όψει ακόμη ενός δύσκολου χειμώνα. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, τα πράγματα εφέτος θα είναι ακόμη δυσκολότερα, καθώς η τιμή «καλπάζει» και υπάρχουν εκτιμήσεις για εκκίνηση από το 1,50 ευρώ. Αντιθέτως, σε σύγκριση με πέρυσι, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης αρχίζει στις 15 Οκτωβρίου, αλλά καθώς «πέφτει» Κυριακή, οι παραγγελίες θα εκκινήσουν από την προηγούμενη Παρασκευή.

  • Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 100 ευρώ και φθάνει τα 800 ευρώ ανάλογα με τη ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού.
  • Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.
  • Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου το οποίο ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως. Ετσι, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν φέτος στη φορολογική τους δήλωση ακαθάριστα έσοδα από την άσκηση του επαγγέλματός τους πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.
  • Το δημοσιονομικό κόστος για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024.

Τα κριτήρια

Με τα ίδια διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβληθεί σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης τη νέα χειμερινή περίοδο.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Πετρέλαιο θέρμανσης: 15% πιο ακριβό σε σχέση με πέρυσι - Φόβοι για μείωση της κατανάλωσης

Πιο ακριβό κατά περίπου 15% θα είναι φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης. Τα ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν συνεχώς άνοδο στις τιμές και με δεδομένη την ακρίβεια και στα καύσιμα, ο φετινός χειμώνας θα είναι πιο δύσκολος.

Φέτος τα πράγματα θα είναι ακόμη δυσκολότερα, καθώς από τη μία δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, και από την άλλη η τιμή για το λίτρο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στα 1,6 ευρώ σε σχέση με 1,4 ευρώ, που ήταν πέρυσι. Επίσης, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Η πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης που κάνει «πρεμιέρα» στις 15 Οκτωβρίου.

«Πολύ ακριβό το πετρέλαιο θέρμανσης»

«Το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει “πρεμιέρα” στις 15 Οκτωβρίου. Υποθετικά, αν ξεκινούσε με τις σημερινές τιμές, θα ήταν κοντά στο 1,60 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος ήθελε έναν τόνο θα έπρεπε να πληρώσει 1.600 ευρώ ή μισό τόνο 800 ευρώ που σημαίνει ότι αν μείνει εκεί η τιμή, θα είναι το βυτιοφόρο “γαλατάδικο”, θα πηγαίνει 250 λίτρα, 300 λίτρα κ.λπ. Το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβό με αυτές τις τιμές», ανέφερε η κυρία Ζάγκα.

«Πέρυσι περιμέναμε να ξεκινήσουμε με την ακριβή τιμή, 1,55 ευρώ, και τελευταία στιγμή δόθηκε η επιδότηση στην αντλία κατευθείαν από τα διυλιστήρια και ξεκινήσαμε 1,40 με υψηλότερη τιμή 1,42 ευρώ», πρόσθεσε.

«Είναι επιβεβλημένο εφόσον θα παραμείνουν αυτές οι δύσκολες συνθήκες και η κυβέρνηση να δώσει εντολή στα διυλιστήρια να δώσουν επιδότηση στην αντλία για να μπορέσει να πουλήσει ο κλάδος, ο κόσμος να αγοράσει και να κερδίσει και το κράτος να κερδίσει φόρο και ΦΠΑ», τόνισε.

«Διαφορετικά βλέπω να είναι δύσκολα τα πράγματα. Πέρυσι με την κίνηση που έκανε η κυβέρνηση ήμασταν κερδισμένοι, ο κόσμος έκανε μεγάλες παραγγελίες», συμπλήρωσε η κυρία Ζάγκα.