ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: «Ακόμη είναι νωρίς για να κηρύξουμε νίκη στη “μάχη” κατά του πληθωρισμού»

Λαγκάρντ: «Ακόμη είναι νωρίς για να κηρύξουμε νίκη στη “μάχη” κατά του πληθωρισμού»
AP.

«Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί», τόνισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να «ανέβει» εκ νέου τους επόμενους μήνες, όπως εκτίμησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι «θα πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας και να αποφεύγουμε την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων στηριζόμενοι σε βραχυπρόθεσμες εξελίξεις».

Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι «δεν έχει φθάσει ακόμη η ώρα για θα κηρύξουμε τη νίκη στη “μάχη” εναντίον του πληθωρισμού. Αντιθέτως, η φύση της διαδικασίας στην Ευρωζώνη σημαίνει ότι θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και στους κινδύνους του επίμονου πληθωρισμού», επεσήμανε, μιλώντας από το Βερολίνο.

Οι αγορές αναμένουν ότι η επόμενη κίνηση της Τράπεζας θα είναι μία μείωση των επιτοκίων δανεισμού είτε τον Απρίλιο, είτε τον Ιούνιο. Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν σταθερά για τα «επόμενα δύο τρίμηνα», ενώ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας εκτίμησε ότι θα μπορούσαν να μείνουν σταθερά για «μερικά τρίμηνα».

«Θα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, έως ότου έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να επιστρέψει ο πληθωρισμός σταθερά στον στόχο μας», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ, με αυτόν να προσδιορίζεται στο 2%.

Σχετικές ειδήσεις