ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερο κύκλο Αρωγής, 7ετή ρύθμιση στο ρεύμα και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες

Δεύτερο κύκλο Αρωγής, 7ετή ρύθμιση στο ρεύμα και αποζημιώσεις ΕΛΓΑ δίνει η κυβέρνηση στους αγρότες

«Επιπλέον της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επιπρόσθετη ενίσχυση πρώτης αρωγής από 5.000 έως 10.000 ευρώ», ανέφερε ο Παύλος Μαρινάκης

Το κυβερνητικό σχέδιο για την στήριξη του πρωτογενή τομέα στη χώρα μας ξεδίπλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πολιτεία θα στηρίζει τους αγρότες με έναν δεύτερο κύκλο «Αρωγής» ύψους έως 10.000 ευρώ, μια 7ετή ρύθμιση στο ρεύμα και αποζημιώσεις του.

Αναλυτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και κατόπιν το αρμόδιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνέχεια του πρώτου, ξεκινά και δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τη θεομηνία Daniel στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.

Κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν μέσω του arogi.gov.gr, από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, να υποβάλλουν αίτημα, είτε για πρώτη φορά, είτε να αναθεωρήσουν το ήδη υπάρχον, σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο.

Επιπλέον λοιπόν, της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα για επιπρόσθετη ενίσχυση πρώτης αρωγής από 5.000 έως 10.000 ευρώ.

Παράλληλα, με τροπολογία που κατατέθηκε προβλέπεται πως οι αγρότες που έχουν πληγεί από την Θεομηνία του Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Συνολικά, δηλαδή είναι μια επταετής ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030».

Και πρόσθεσε: «Ο ΕΛΓΑ έχει κινηθεί με πολύ μεγάλη ταχύτητα στην αποζημίωση του φυτικού κεφαλαίου, ενώ ήδη έχουν χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί κομβικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και θέλουμε να τη διαφυλάξουμε, προστατεύοντας τους αγρότες και τα ελληνικά προϊόντα.

Την προηγούμενη τετραετία δώσαμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο και για το 2022 και το 2023. Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα. Απορροφήσαμε και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και για τους αγρότες.

Οι εισαγόμενες κρίσεις και η αύξηση του πληθωρισμού αυξάνουν το κόστος ζωής και το κόστος παραγωγής, το ξέρουμε όλοι. Είναι ένα φαινόμενο που πλήττει όλη την Ευρώπη, όπου βλέπουμε αγροτικές κινητοποιήσεις και τρακτέρ ακόμα και στους δρόμους των Βρυξελλών ή του Παρισιού.

Η Κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της: όπως στηρίζουμε κάθε νοικοκυριό, όσο μας το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά απέναντι στις συνέπειες της ακρίβειας, έτσι στηρίζουμε και τους αγρότες μας».