ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: SOS εκπέμπουν οι αγρότες – «Αφήστε μας να καλλιεργήσουμε»

Θεσσαλονίκη: SOS εκπέμπουν οι αγρότες – «Αφήστε μας να καλλιεργήσουμε»
EUROKINISSI.

Σε τέλμα βρίσκονται οι αγρότες που βλέπουν ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν, αφού το κόστος παραγωγής δεν τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους.

Στη νότια πύλη της ΔΕΘ, έχουν παραταχθεί από το πρωί (01/02) περί τα 300 τρακτέρ, προκειμένου οι αγρότες να δώσουν βροντερό «παρών» στην έκθεση Agrotica.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ένας αγρότης από τις Σέρρες ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τα χωριά μας ερήμωσαν, μόνο γέροι και σκυλιά απέμειναν» και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δηλώνει ότι ξέρει τα προβλήματά μας, αλλά δεν κάνει τίποτα για να τα λύσει».

Της Φανής Χαρίση

«Πρέπει να δοθεί λύση στα προβλήματα γιατί αν ο αγροτικός κόσμος τα παρατήσει οι τιμές θα φύγουν σε τιμές εκρηκτικές. Εδώ σήμερα θα εγκαινιαστεί η Αgrotica και στην Κεντρική Μακεδονία από τις 1.600 αιτήσεις για προγράμματα αγροτών εγκρίθηκαν μόνο 400. Έτσι είναι η ανάπτυξη;», τόνισε ο αγρότης από τις Σέρρες.

Δίπλα του βρισκόταν και ο γιος του, ο οποίος καλλιεργεί μαζί του τα χωράφια ενώ έχει και πτυχίο γεωπόνου.

«Ήρθαμε για να δώσουμε δυναμικό παρών και καταλαβαίνετε από τον αριθμό των τρακτέρ και τον αριθμό των αγροτών ότι είναι μεγάλος ο όγκος. Διαδηλώνουμε και απαιτούμε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα να καλλιεργούμε με τιμή εκκίνησης», σημείωσε.

Ένας άλλος νέος αγρότης ανέφερε ότι τα προϊόντα τους δεν είναι ανταγωνιστικά λόγω του υψηλού κόστους. «Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση γιατί τα χρόνια προβλήματα και αναφέρομαι στο αγροτικό πετρέλαιο και στο ρεύμα μας καθιστούν μη ανταγωνιστικούς πλέον».

Μετά τις μεγάλες περικοπές της ΚΑΠ που δεν είναι μόνο οικονομικής φύσεως αλλά και θέμα εφαρμογής αυτά που ζητάνε είναι ανεφάρμοστα όχι μόνο στην ελληνικής αλλά και στην ευρωπαϊκή Γεωργία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε δήλωση στο Newsbomb.gr ο αντιπρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Σερρών, Γιάννης Παναγής, ανέφερε ότι η κινητοποίηση με τα 300 τρακτέρ στη ΔΕΘ είναι πρωτόγνωρη κι ότι «όπως εμείς αλλά και στην Ευρώπη όλοι οι αγρότες, ζητάμε να μας αφήσουν να καλλιεργήσουμε».

Σχετικές ειδήσεις