ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Υπέρ της παύσης στο καθεστώς της αγρανάπαυσης»

Μητσοτάκης: «Υπέρ της παύσης στο καθεστώς της αγρανάπαυσης»

«Πάγωμα» της υποχρεωτικότητας του μέτρου της αγρανάπαυσης και το 2024 για τόνωση του αγροτικού εισοδήματος εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες 

Υπέρ της πρότασης της ΕΕ οι καλλιέργειες ότι οι παραγωγοί θα μπορούν να καλλιεργούν εκτάσεις που έπρεπε να παραμείνουν σε αγρανάπαυση, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς ωστόσο να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης ενώ παράλληλα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο - πρόστιμο, τάχθηκε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλω να σταθώ στο ζήτημα των αγροτικών κινητοποιήσεων οι οποίες δοκιμάζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρ. Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε Ευρ. Επίπεδο. Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις αυξημένες ενισχύσεις. Από εκεί και πέρα θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο και των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα όπως το έκανε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα έτσι ώστε στο μετρό του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο.

Μπλόκο με 300 τρακτέρ έστησαν οι αγρότες έξω από τη ΔΕΘ

Απόβαση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι αγρότες που με δεκάδες τρακτέρ διέσχισαν την πόλη και τα παράταξαν στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Οι αγρότες έφτασαν εποχούμενοι στα τρακτέρ από το μπλόκο του Δερβενίου, στο οποίο συμμετέχουν αγρότες από την περιοχή Λαγκαδά, Δρυμό κ.ά. ενώ μαζί τους ενώθηκαν και αγρότες σπο τις Σέρρες. Ένα δεύτερο κομβόϊ με τρακτέρ ξεκίνησε από τα Κουφάλια ενώ από την Χαλκιδική έφτασαν μελισσοκόμοι με περίπου 40 φορτηγάκια.

Στη νότια πύλη της ΔΕΘ πάνω στο πλακόστρωτο παρατάχθηκαν περί τα 300 τρακτέρ, προκειμένου οι αγρότες να δώσουν βροντερό «παρών» στην έκθεση Agrotica.

Δείτε την gallery:

Στο σημείο του μπλόκου της ΔΕΘ κατέφθασαν πεζή και άλλοι αγρότες ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο, προκειμένου να καταγραφούν και τα αιτήματά τους, τα οποία τριμελής επιτροπή θα τα παραδώσει στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι τα τρακτέρ θα παραμείνουν στο σημείο για τέσσερις ημέρες όσο διαρκεί η Agrotica.

«Τα μπλόκα δυναμώνουν κάθε μέρα»

Στο Newsbomb.gr μίλησε ένας από τους πρωτεργάτες των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων, ο Κώστας Τζέλλας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «Θα ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο για το συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη βόρεια είσοδο της έκθεσης. Σήμερα να συγκεντρωθούν τρακτέρ από την περιοχή».

Και πρόσθεσε: «τα αιτήματά μας έχουν να κάνουν με το κόστος παραγωγής, την ΚΑΠ από την οποία υπάρχει απώλεια εισοδήματος και όσον αφορά την Καρδίτσα πρέπει άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις και βέβαια να υπάρξει αναπλήρωση εισοδήματος σε όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν το 2024 αφού καταστράφηκαν τα χωράφια και ο εξοπλισμός τους. Σήμερα το απόγευμα θα κάνουμε συμβολικό αποκλεισμό στην Ε65».

Τέλος ο κ. Τζέλλας σημείωσε: «Συνεχίζουμε, περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει ουσιαστικές λύσεις. Τα μπλόκα δυναμώνουν κάθε μέρα».

Σε «πολιορκία» οι Βρυξέλλες

Χίλια τρακτέρ έχουν αποκλείσει δρόμους στις Βρυξέλλες γύρω από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα (1/2) η Σύνοδος Κορυφής των 27, με φόντο το θυμό του αγροτικού κόσμου για την ευρωπαϊκή πολιτική. «Υπάρχουν χίλια τρακτέρ ή αγροτικά μηχανήματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Φωτιές και καπνογόνα αναφέρθηκαν πριν από λίγη, με την αστυνομία να παίρνει θέση μάχης για να αντιμετωπίσει το συγκεντρωμένο πλήθος. Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο δήλωσε εξάλλου σήμερα πως είναι πεπεισμένος ότι οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από ένα συμβιβασμό μεταξύ των 27 για τη βοήθεια προς την Ουκρανία και πως η βοήθεια αυτή έχει κρίσιμη σημασία.

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής, η οποία έχει συγκληθεί για να επιλύσει το ζήτημα, θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για την επίτευξη μιας συμφωνίας για ένα τετραετές σχέδιο οικονομικής αρωγής ύψους 50 δισεκ. ευρώ προς την Ουκρανία - ένα σχέδιο που συναντά σφοδρή αντίσταση από την Ουγγαρία. Ο απερχόμενος Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε επίσης πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» για την επίτευξη μιας συμφωνίας, «αν η Ουγγαρία είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί»

Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Σχετικές ειδήσεις