ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιουσία ύψους 15 δισ. ευρώ στα αζήτητα...

Περιουσία ύψους 15 δισ. ευρώ στα αζήτητα...

Αναξιοποίητη παραμένει περιουσία 15 δισ. ευρώ τη στιγμή που η χώρα έχει επείγουσα ανάγκη και το τελευταίο ευρώ.

Για τον εντοπισμό και αξιοποίησή της ο αναπληρωτής υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, ανέθεσε στους καθηγητές Κωνσταντίνο Τσαμαδιά, Κωνσταντίνο Μαγουλά και Χρήστο Αυγουλά την αναζήτηση των αδρανών πόρων για λογαριασμό του δημοσίου.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των "Νέων", οι τρεις πανεπιστημιακοί θα αναζητήσουν ακίνητα και χρήματα που μένουν αναξιοποίητα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν ήδη περιέλθει στο Δημόσιο, χωρίς να έχουν ωστόσο καμία τύχη, ενώ άλλα θα μπορούσαν να περιέλθουν στην κυριότητα του Δημοσίου με συνοπτικές διαδικασίες.

Μάλιστα, εθνικοί ευεργέτες άλλων εποχών έχουν κληροδοτήσει στο ελληνικό κράτος 11.000 δωρεές αξίας 8 - 10 δισ. ευρώ, τα περισσότερα εκ των οποίων τελούν υπό την ενεργή διαχείριση ιδρυμάτων, ενώ άλλα έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών σε συντονισμό με τον κ. Μαγουλά θα προχωρήσει στην καταγραφή όλων των κληροδοτημάτων και στη λεπτομερή αποτύπωσή της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Σε δεύτερη φάση κι όπου κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης και εποπτείας των εθνικών κληροδοτημάτων, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται την αλλαγή ενός νομοθετικού πλαισίου 74 ετών.

Σύμφωνα με το "κατοχικό" Νομοθετικό Διάταγμα 1195 του 1942, οι καταθέσεις σε μετρητά και οι τόκοι τους περιέρχονται οριστικών στο ελληνικό Δημόσιο εφόσον δεν αναζητήθηκαν από τους δικαιούχους τους για μία 20ετία.

Η ίδια προθεσμία αφορά και σε μετοχές και ομόλογα.