ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hellastat: Υποχώρηση της αγοράς των ταχυμεταφορών το 2011

Hellastat: Υποχώρηση της αγοράς των ταχυμεταφορών το 2011

Πτώση σημείωσε η ευρύτερη ταχυδρομική αγορά το 2011, κυρίως λόγω της οικονομικής ύφεσης και της ανάπτυξης των ψηφιακών επικοινωνιών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της Hellastat.

Ειδικότερα, σημειώθηκε υποχώρηση κατά 12,8% σε όρους όγκου (διακινήθηκαν συνολικά 591 εκατ. αντικείμενα) και 8,8% σε όρους αξίας (στα 643 εκατ. ευρώ συνολικά για τις ταχυδρομικές μεταφορές).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στον κλάδο των ταχυμεταφορών για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε όρους εσόδων, καθώς σημαντικοί πελάτες για τον κλάδο (διανομείς προϊόντων στο λιανεμπόριο, οι εισαγωγείς αυτοκινήτων κ.λπ.) περιόρισαν σημαντικά τις αποστολές δεμάτων και φακέλων. Ειδικότερα, διακινήθηκαν συνολικά 49 εκατ. αντικείμενα, αριθμός σταθερός από το 2010, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 268,1 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 6,3% από το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την Hellastat, το 2011 έκλεισαν 50 εταιρείες ταχυμεταφορών λόγω της ύφεσης αλλά και των αυτεπάγγελτων ελέγχων της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα τιμολόγησης λόγω του ανταγωνισμού, ιδίως αναφορικά με τους εταιρικούς πελάτες.