Σουλτς στη Die Welt: Επικέντρωση στα ουσιαστικά ζητήματα

Σουλτς στη Die Welt: Επικέντρωση στα ουσιαστικά ζητήματα

Την ανάγκη να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιαστικά ζητήματα και «όχι σε πράγματα που εκνευρίζουν τους ανθρώπους» υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην Die Welt ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος θα αναλάβει να ηγηθεί των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όπως επισήμανε ο Μ. Σουλτς, «στην ευρωκρίση έπαψε να βρίσκεται στο προσκήνιο η αναζήτηση κοινών λύσεων, αλλά το ερώτημα πώς μπορούμε να αποφύγουμε τους κινδύνους με τον καλύτερο τρόπο και να αποκομίσουμε πολιτικά οφέλη από την κρίση (…).«…Επιχειρήθηκε να αντληθεί πολιτικό όφελος από τα μέτρα με τα οποία συνδέθηκε η αντιμετώπιση της κρίσης. Από τη μία πλευρά υπήρξαν πολιτικοί που δήλωσαν ότι η Ευρώπη μιλά και πάλι γερμανικά (σ.σ. η Γερμανία ανακτά το ρόλο της στην Ευρώπη). Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, ειπώθηκε ότι (σ.σ. οι Γερμανοί) ήρθαν παλιότερα με τα όπλα τους και τώρα έρχονται να μας καταπιέσουν με τα λεφτά τους. Αυτό με ανησυχεί. Η ατμόσφαιρα που προέκυψε από τη διαχείριση της κρίσης δεν επέφερε αίσθημα συλλογικότητας αλλά διαίρεσης».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου υπενθυμίζει ότι ο στόχος της ΕΕ είναι η αμοιβαία ενίσχυση μεταξύ των κρατών-μελών στο πεδίο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν μεμονωμένα κράτη να επιβάλλονται. Ο κ. Σουλτς τονίζει μεταξύ άλλων ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει να πληρώσει μια ολόκληρη γενιά για μία κρίση που δεν έχει προκαλέσει. «Αυτό καταστρέφει το αίσθημα δικαιοσύνης των ανθρώπων», επισημαίνει ο κ. Σουλτς, τονίζοντας ότι η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων πρέπει να τεθεί στην κορυφή των ευρωπαϊκών στόχων.

ΑΠΟΔΟΣΗ: DW

Διαβάστε επίσης

Σουλτς: Αν εκλεγώ στην Κομισιόν θα κάνω τα γερμανικά επίσημη γλώσσα