ΕΤΕπ: Tο 2013 δόθηκαν συνολικά 650 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

ΕΤΕπ: Tο 2013 δόθηκαν συνολικά 650 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Αυξήθηκαν τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την Ελλάδα το 2013, σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εν λόγω τράπεζας για το 2013, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρός της, Βέρνερ Χόγερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ, το 2013 οι συμβάσεις που υπεγράφησαν με την τράπεζα στην Ελλάδα, ανέρχονται σε 1,465 δισ. ευρώ, έναντι 704 εκατ. ευρώ το 2012. Εντός του 2013 εκταμιεύθηκαν 1,174 δισ. ευρώ για προγράμματα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), για επενδύσεις σε υποδομές, στην ενέργεια και στην αστική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Β. Χόγερ, η βοήθεια της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία ήταν σημαντική το 2013.

Ειδικότερα για τη στήριξη των ελληνικών ΜΜΕ, το 2013 δόθηκαν συνολικά 650 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ (500 εκατ. μέσω του προγράμματος εμπορίου, τα οποία μπορεί να φτάσουν το 1 δισ. μέσω μόχλευσης, και 150 εκατ. μέσω του ταμείου εγγυήσεων για τις ΜΜΕ). Αναφέρεται ενδεικτικά ότι τα αντίστοιχα δάνεια που δόθηκαν για τις ΜΜΕ στην Πορτογαλία ανήλθαν σε 595 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ο Β. Χόγερ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΤΕπ προς τις μνημονιακές χώρες, τονίζοντας ότι το 2013 η τράπεζα χορήγησε δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των ΜΜΕ στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ενώ μαζί με την Ισπανία τα δάνεια αυτά ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ.

Ο Β. Χόγερ είπε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η ΕΤΕΠ είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης έργων στην Ελλάδα. Δεν δέχομαι κακόβουλα σχόλια περί δισταγμού της τράπεζας να χρηματοδοτήσει έργα στην Ελλάδα». Υπενθύμισε δε ότι η ΕΤΕπ προχώρησε στη δανειοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας- Θεσσαλονίκης, η σύνδεση της Αθήνας με τη Δυτική Ελλάδα, αλλά και σημαντικές άλλες πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα και στο μέλλον, υπό την προϋπόθεση ότι τα προγράμματα θα είναι κατάλληλα σχεδιασμένα και ώριμα προς χρηματοδότηση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ και κατέληξε λέγοντας ότι ο συνολικός απολογισμός είναι ιδιαίτερα θετικός όσον αφορά τη στήριξη της ΕΤΕπ προς τη χώρα.