ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περίπου 100 εκατ. ευρώ στα Δημόσια ταμεία από Off Shore και εμβάσματα

Περίπου 100 εκατ. ευρώ στα Δημόσια ταμεία από Off Shore και εμβάσματα

Ποσά περίπου 100 εκατ. ευρώ εισπράττονται από τους έως τώρα ελέγχους, από το υπουργείο Οικονομικών, στους καταλόγους με τα εμβάσματα και τις offshore εταιρίες.

Αυτό προκύπτει από την ενημέρωση για τους ελέγχους σημαντικού ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε εξέλιξη, την οποία είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών:

Σε σχέση με τα εμβάσματα προς το εξωτερικό:

- Η αρχική επεξεργασία των 54.000 υποθέσεων ανέδειξε 24.710 υποθέσεις που έχριζαν περαιτέρω διερεύνησης.

- Για τις 24.710 υποθέσεις, στάλθηκαν επιστολές που καλούσαν τους φορολογούμενους να παράσχουν στοιχεία δικαιολόγησης των εμβασμάτων.

- Συστάθηκε ομάδα ειδικών αξιολογητών, οι οποίοι με ειδικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, στοχοποίησαν τις υποθέσεις αυτές, ώστε να επιλεγούν για περαιτέρω έλεγχο οι πιο σημαντικές.

- Οι υποθέσεις, στις οποίες ο έλεγχος έχει ήδη ολοκληρωθεί, έχουν συνολικό αποτέλεσμα άνω των 25 εκατ. ευρώ. Τα αποτελέσματα των ολοκληρωμένων υποθέσεων καταδεικνύουν παραβατικότητα 30% και με δεδομένο πως οι υποθέσεις στοχεύονται με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου (πρώτες στοχεύονται υποθέσεις με μεγαλύτερο ενδιαφέρον), συνάγεται πως η τελική παραβατικότητα θα είναι μικρότερη από το ποσοστό αυτό.

- Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μετά και τη θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των νέων γρήγορων διαδικασιών μερικού ελέγχου, θα ολοκληρωθούν ακόμη περισσότερες υποθέσεις με σκοπό να αποφέρουν πολλαπλάσιο αποτέλεσμα. Ενώ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα ενισχύθηκε σε υποδομή και προσωπικό η ειδική ομάδα ελεγκτών που ερευνά τις υποθέσεις αυτές, καθώς και αξιολογήθηκαν οι διαδικασίες που ακολουθούνται με σκοπό την επιτάχυνση του έργου της.

Αντίστοιχες ενέργειες, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, υλοποιούνται στο πλαίσιο του ελέγχου των υποθέσεων offshore εταιριών. Το έως τώρα αποτέλεσμα των ήδη ολοκληρωμένων υποθέσεων, υπερβαίνει τα 70 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το ΣΔΟΕ συνεχίζει τον εξονυχιστικό έλεγχο των υποθέσεων της «λίστας Λαγκάρντ», ενώ παράλληλα η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, μετά και τις τελευταίες εισαγγελικές παραγγελίες, προχωρά σε φορολογικό έλεγχο κάποιων από τις υποθέσεις αυτές.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη υπό τον Σαμαρά στο ΥΠΟΙΚ ενόψει τρόικα

Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα