ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα

Με ενιαία γραμμή η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα

Με ενιαία γραμμή για τα ανοιχτά θέματα θα «αντιμετωπίσει» από αύριο η κυβέρνηση την τρόικα.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων» (σ.σ. για την πορεία της οικονομίας), δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών.

Ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς».

Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat και είπε πως «θεωρώ ότι μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί».

συσ9

Ο εν λόγω παράγοντας, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφέτος, δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει».

Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα. Ανέφεραν, ότι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

στ7

Στη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.

Η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.

Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός έφθασε στο υπουργείο Οικονομικών περίπου μια ώρα νωρίτερα (στις 17.05) από την προκαθορισμένη ώρα της σύσκεψης και περίπου επί ένα τέταρτο της ώρας περίμενε έξω από το γραφείο τού υπουργού Οικονομικών, ενώ είχε και μια δεκάλεπτη συνομιλία με δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Σύσκεψη υπό τον Σαμαρά στο ΥΠΟΙΚ ενόψει τρόικα

Σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο υπουργείο Οικονομικών