ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανασκόπηση 2014: Οι σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις

Ανασκόπηση 2014: Οι σημαντικότερες οικονομικές ειδήσεις

Τα οικονομικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και όλο τον κόσμο με μια ματιά...

Ιανουάριος

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με αφορμή την έκθεση της Βουλής για την οικονομία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει πως τα υψηλά φορολογικά βάρη όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να προωθήσουν τις όποιες θετικές μεταρρυθμίσεις.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

ian1

Φεβρουάριος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην νέα έκθεση της για τις ευρωπαϊκές οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποίησε στα τέλη του μήνα, προχώρησε σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία την ελληνικής οικονομίας τα έτη 2013, 2014 και 2015. Κυριότερος λόγος ήταν η υποχώρηση της ύφεσης για το 2013 στο 3,7%, έναντι πρόβλεψης για 4%.


Για περισσότερα, πατήστε εδώ

ee

Μάρτιος

Η Ιταλία, η τρίτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «υπερβολική» μακροοικονομική ανισορροπία η οποία ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας τον «κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων» όχι μόνο για την ιταλική οικονομία αλλά για το σύνολο της 18μελούς ευρωζώνης.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

italia-simaia-proedriko-megaro

Απρίλιος

Η τουρκική οικονομία κατέγραψε άνοδο ύψους 4% γιο το έτος 2013, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΤUIK).

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

Blue mosque

Μάιος

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «Β» από «Β-», διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές κι επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

fitch

Με νόμο γίνεται υποχρεωτική η... προαιρετική συνεισφορά των πλοιοκτητών, γνωστή ως «εθελοντική συνεισφορά» στα έσοδα της χώρας. Η έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, είναι άκρως αισιόδοξη για τη διατήρηση του ελληνικού εφοπλισμού στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης και τα επόμενα χρόνια.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

nautilia

Ιούνιος

Στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλάζει άρδην το οικονομικό επιτελείο. Στη θέση του υπουργού Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης αντί του Γιάννη Στουρνάρα, στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης ο Νίκος Δένδιας στη θέση του Κωστή Χατζηδάκη. Κάνοντας αναδρομή στα λεγόμενα και στις αναφορές του κ. Γκίκα Χαρδούβελη προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τον καθηγητή, οικονομολόγο που επέλεξε ο πρωθυπουργός για νέο «τσάρο» της οικονομίας.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

xarduvelis stournaras newsbomb

Oι δείκτες εμπιστοσύνης και τα δημοσιονομικά στοιχεία στην Ελλάδα εξακολουθούν να βελτιώνονται και, σύμφωνα με τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, η ανάκαμψη το 2014 θα είναι της τάξης του 0,6%, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιοποίησε στις αρχές του μήνα.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

ellinikieurwpaikisimaia-thumb-large-thumb-large

Ιούλιος

Ιδιαιτέρως κρίσιμες ήταν οι τελευταίες ημέρες του μήνα για το μέλλον της οικονομίας της Αργεντινής. Η αντιπροσωπεία της Αργεντινής ξεκίνησε άλλον έναν γύρο επαφών με τους πιστωτές της, τους εκπροσώπους των κερδοσκοπικών ταμείων που διεκδικούν το ποσό του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσπαθώντας να διαπραγματευτεί μια λύση στο πρόβλημα ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών για δεύτερη φορά μέσα σε μια δεκαετία.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

arge2

Αύγουστος

Την αναβάθμιση του ελληνικού μακροπρόθεσμου αξιόχρεου (των ομολόγων) κατά δυο βαθμίδες, από Caa3 σε Caa1, με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

moodys

Η ελαφρά κάμψη της γερμανικής οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 εντείνει τις ανησυχίες, καθώς η «μίνι ύφεση» σε Γερμανία και Ιταλία και η στασιμότητα στη Γαλλία ανακινούν τους φόβους περί ενδεχόμενης επιστροφής της κρίσης στην Ευρώπη.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

merkel-rentsi-615x400

Σεπτέμβριος

Στις 11 του μήνα, ανήμερα της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, συζητείται στη Βουλή η περίφημη τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ, το φόρο ακινήτων που δείχνει ανάγλυφα την προχειρότητα και ακαταλληλότητα της κυβέρνησης Σαμαρά. Ο φόρος είχε ψηφιστεί κανονικά τον Δεκέμβριο του 2013, αλλά μόλις πήγε να αρχίσει η εφαρμογή του, τότε έγιναν αντιληπτές οι αδικίες, η απίστευτη επιβάρυνση των φορολογουμένων, η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιληφθεί τι και σε βάρος ποιων νομοθετεί.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

enfia 1

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β από – Β. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτό είναι το πρώτο σημάδι ανάκαμψης της Ελλάδας, ενώ τελικός στόχος της χώρας είναι η περιβόητη αναδιάρθρωση του χρέους και η βιωσιμότητά του.


Για περισσότερα, πατήστε εδώ

standardandpoors

Οκτώβριος

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20 συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας σε όλο τον κόσμο και πρωτίστως στις χώρες που ανήκουν στην ομάδα G20, αναφέρεται ότι θα επιφέρουν, αύξηση κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, περί τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία και πολλά εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

g20

Την τελευταία ημέρα του μήνα γίνεται νέα αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο Νίκος Δένδιας, μετά από μόλις 4 μήνες στη θέση του υπουργού ανάπτυξης και με εμφανή προβλήματα συνεργασίας με τον Γκίκα Χαρδούβελη, μετακομίζει στο Υπουργείο Άμυνας. Στη θέση του υπουργού Ανάπτυξης ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

Capture

Νοέμβριος

Η Γερμανία δια χειλέων Σόιμπλε, βάζει τέλος στην αρχή των εθνικών προϋπολογισμών, καθώς ζητεί να εκχωρηθεί στις Βρυξέλλες το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε εθνικούς προϋπολογισμούς, στην περίπτωση κατά την οποία αυτοί παραβαίνουν τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Λίγες μέρες αργότερα, ο Σόιμπλε τελειώνει τα success stories του Σαμαρά, καθώς δηλώνει απερίφραστα: «Στην Ελλάδα, η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί, γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί», κάτι που, όπως ανέφερε, είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

Για ακόμα περισσότερα, πατήστε εδώ

soimple

Τέσσερις κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Αυτοί είναι μια ενδεχόμενη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων το 2015, η επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ή την Κίνα, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία και η προθυμία ή όχι των κυβερνήσεων να συνεχίσουν στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

russiaukraine

O τουρισμός αποτελεί σήμερα ίσως τον δυναμικότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Αντιστοιχεί στο 18-20% του ελληνικού ΑΕΠ αλλά και στο 20% περίπου των θέσεων εργασίας. Ο τουρισμός αποτέλεσε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα προσφέροντας πολύτιμα έσοδα στο κράτος, όπως συμφώνησε η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

tourism

Δεκέμβριος

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Σόιμπλε επανέλαβε τη γερμανική θέση ότι μία επεκτατική νομισματιική και χρηματοπιστωτική πολιτική αποτελεί αιτία οικονομικών προβλημάτων και όχι τη λύση τους. Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είπε ότι η τράπεζα θα αποφασίσει στις αρχές του έτους εάν θα αναλάβει περαιτέρω δράση για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης. Επίσης, φρόντισε να κάνει σαφές και ξεκάθαρο, ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» στην Ελλάδα πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

Για ακόμα περισσότερα, πατήστε εδώ

draghi

Μια μελέτη της Price Waterhouse Cooper, που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου, συζητήθηκε πολύ, καθώς αναφέρει ότι οι αγορές τεχνολογίας και κεφαλαίου εξελίσσονται ολοένα και ταχύτερα και δοκιμάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των σημερινών τραπεζών, καθώς εναλλακτικοί προμηθευτές αναδύονται από σχεδόν όλες τις περιοχές του φάσματος των τραπεζικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών λειτουργιών.

Για περισσότερα, πατήστε εδώ

barclays-bank-technology

Σχετικές ειδήσεις