PwC: Προς μια οικονομία χωρίς τράπεζες

Newsroom Newsroom

PwC: Προς μια οικονομία χωρίς τράπεζες

H κοινωνία και η οικονομία αλλάζει και μαζί θα αλλάξουν και οι τράπεζες καθώς θα περιορίζονται συνεχώς οι φραγμοί για την είσοδο στην αγορά μη-τραπεζικών ιδρυμάτων που θα παρέχουν «παραδοσιακές» τραπεζικές υπηρεσίες. Ωστόσο οι τράπεζες όμως διατηρούν ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορούν να αποτρέψουν έως ένα βαθμό ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς η εμπιστοσύνη και το όνομα έχουν σημασία στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπάρχουν πέντε παγκόσμιες κυρίαρχες τάσεις η επίδραση, η σύζευξη και η σύγκρουση των οποίων αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο επιχειρηματικό τοπίο. Αυτές είναι η δημογραφική και κοινωνική αλλαγή, η μετατόπιση της παγκόσμιας οικονομικής ισχύος, η ταχύτατη αστικοποίηση, η κλιματική αλλαγή και τα τεχνολογικά επιτεύγματα.

Η μελέτη αναφέρει ότι παράλληλα με τις ρυθμιστικές αλλαγές, οι αγορές τεχνολογίας και κεφαλαίου εξελίσσονται ολοένα και ταχύτερα. Οι αλλαγές αυτές δοκιμάζουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των σημερινών τραπεζών, καθώς εναλλακτικοί προμηθευτές αναδύονται από σχεδόν όλες τις περιοχές του φάσματος των τραπεζικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των βασικών λειτουργιών.

Οι αλλαγές αυτές συμπληρώνει η PwC έχουν ευνοήσει την είσοδο νέων μελών στην αγορά ανταγωνίζονται σε διαφορετικές περιοχές του φάσματος των τραπεζικών υπηρεσιών. Έτσι σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές, ιδιαίτερα στη Αφρική, τα συστήματα πληρωμών και η παροχή δανείων έχουν αναπτυχθεί εκτός των παραδοσιακών τραπεζικών δομών με πρωταγωνιστές τους παρόχους υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας όπως τη Vodafone. Αλλά και στις ανεπτυγμένες αγορές, η ταχύτατη ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τραπεζικής μέσω φορητών συσκευών (mobilebanking) σε χώρες όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις βελτιωμένες υποδομές ασύρματης και ευρυζωνικής σύνδεσης, αποτελούν μία ακόμη πρόκληση για το παραδοσιακό μοντέλο των τραπεζικών καταστημάτων και συμβάλουν στην εμφάνιση νέων διαδικτυακών ανταγωνιστών που δεν έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ξεπερασμένο σύστημα ή άλλα εμπόδια σε σχέση με το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Για τις εταιρείες τεχνολογίας η έρευνα αναφέρει ότι έχουν επίσης αρχίσει να εισέρχονται στον στίβο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, με το Facebook να διεκδικεί άδεια Ηλεκτρονικού Χρηματοοικονομικού Ιδρύματος και τη Google να έχει ήδη εγκαινιάσει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού πορτοφολιού της.
Συμπερασματικά, καταλήγει η έρευνα, τόσο το διαδίκτυο όσο και οι φορητές συσκευές οδηγούν τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο – και η πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες είναι να παραμείνουν συγκεντρωμένες και να συνεχίσουν τις επενδύσεις, σε μια περίοδο στην οποία ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της ενέργειας των διοικήσεων και των κεφαλαίων διοχετεύεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που πηγάζουν από τις ξεπερασμένες υποδομές και στη ρυθμιστική συμμόρφωση.

Κατά την PwC, η προσαρμογή στη νέα αυτή κατάσταση δεν θα είναι τόσο απλή καθώς οι τράπεζες θα χρειαστεί να δραστηριοποιηθούν σε τέσσερα παράλληλα μέτωπα:

-Να αντιμετωπίσουν τα θέματα που σχετίζονται με παραδοσιακά μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία και ξεπερασμένες δομές κόστους.

-Να αλλάξουν την κουλτούρα και τις συμπεριφορές των οργανισμών τους και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών.

-Να επενδύσουν στην εξυπηρέτηση των πελατών και την επιχειρησιακή καινοτομία.

-Να προσαρμοστούν στις αλλαγές του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2020: 1 με 13 Ιουλίου οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων - Δείτε το πρόγραμμα

06:25

Δες τι προβλέπουν τα Ταρώ για σένα, σήμερα 27/05!

06:10

Κορονοϊός στις ΗΠΑ: Λιγότεροι από 700 θάνατοι για τρίτη συνεχόμενη ημέρα

05:55

Αγόρι και κορίτσι μαζί στο παιδικό δωμάτιο; 25 ιδέες διακόσμησης σε μόλις ενάμιση λεπτό (vid)

05:40

Κορονοϊός στη Βραζιλία: Πάνω από 1.000 νεκροί από τον COVID-19 σε 24 ώρες

05:20

H Αργεντινή καταρρέει: Οι οίκοι S&P και Fitch κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση «χρεοκοπίας»

05:00

Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι η Χριστίνα Μπόμπα τα πάει περίφημα με την πεθερά της

04:40

Σεισμός κοντά στην Κρήτη: Ισχυρή σεισμική δόνηση νότια της Ιεράπετρας (pics)

04:30

Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τις εξετάσεις στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

04:15

Ο κορονοϊός «σάρωσε» τον τομέα των αερομεταφορών

04:00

Ασφαλιστικές εισφορές: Πόσο μειώνονται από 1η Ιουνίου - Δείτε τα παραδείγματα

03:40

MasterChef: Έξαλλος ο Κουτσόπουλος με τον Μπέλλο που του άφησε τη... βρωμοδουλειά (video)

03:20
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved