ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για το επόμενο εξάμηνο

Αισιόδοξοι οι επιχειρηματίες για το επόμενο εξάμηνο

Σκεπτικισμός για τις εκλογές, αλλά κι αισιοδοξία για την κίνηση λογω των εορτών, χαρακτήρισε τους επιχειρηματίες για το μήνα δεκέμβριο.

Ανάμεσα στις αρνητικές επιρροές από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών και τη θετική επίδραση από την τόνωση τής κατανάλωσης, λόγω των γιορτών, φαίνεται ότι ισορρόπησε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), παρουσιάζοντας μικρή πτώση, όπως προκύπτει από τις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview σε δείγμα 500 βορειοελλαδικών επιχειρήσεων.

Με βάση τον ίδιο δείκτη, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται αισιόδοξοι για το επόμενο εξάμηνο, ενώ αυξημένη σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι η πρόθεση για προσλήψεις, αλλά και για απολύσεις.

Αναλυτικότερα, τον φετινό Δεκέμβριο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις -11 μονάδες, έναντι -10 τον Νοέμβριο, -15 τον Οκτώβριο, -6 τον Σεπτέμβριο, -12 τον Αύγουστο, -14 τον Ιούλιο, -10 τον Ιούνιο, -9 τον Μάιο και -19 τον Δεκέμβριο του 2013.

Παρόλο που -σύμφωνα με την Interview- ιδιαίτερα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο τού Δεκεμβρίου επικράτησε κλίμα αμηχανίας και "μουδιάσματος", εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων, εντούτοις η αγορά φαίνεται ότι απορρόφησε σε κάποιο σημείο τους σχετικούς κραδασμούς, καθώς οι εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς τόνωσαν, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες, την κίνηση των καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, ισορροπημένο εμφανίζεται το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων, ο τζίρος καταγράφεται αυξημένος για τις λιανικές πωλήσεις, ενώ αντίθετα στη μεταποίηση οι τάσεις υπήρξαν πτωτικές. Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 26% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 19% τον Νοέμβριο του 2014.

Ταυτόχρονα, στο 36% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ αυξάνεται στο 38%, έναντι 32% τον Νοέμβριο το ποσοστό όσων υποστηρίζουν ότι είναι κακή.

Για το επόμενο εξάμηνο, αυξάνεται σημαντικά, φτάνοντας στο 26%, έναντι 20% τον Νοέμβριο, το ποσοστό των επιχειρήσεων, που εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα βελτιωθεί. Στασιμότητα προβλέπει το 39% (54% τον Νοέμβριο) και επιδείνωση το 35% (26% τον Νοέμβριο).

Στο πεδίο της απασχόλησης, στο 16% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, έναντι 10% τον Νοέμβριο του 2014. Η πρόθεση απολύσεων διαμορφώνεται στο 17%, έναντι 14% τον Νοέμβριο, ενώ περίπου επτά στις δέκα επιχειρήσεις (ποσοστό 67%) δηλώνουν ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητο τον αριθμό των εργαζομένων σε αυτές.

Σχετικές ειδήσεις