ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Χρηματιστήριο μετέχει στην αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

Το Χρηματιστήριο μετέχει στην αισιοδοξία για την επόμενη μέρα

Με μεγάλη άνοδο που ξεπερνά το 5% απαντά το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών στις τελευταίες εξελίξεις σε Αθήνα και Φρανκφούρτη.

Η άνοδος (στις 12.49 της Παρασκευής 23/1/15 ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 831,61 μονάδες βάσης, ενισχυμένος κατά 5,03% με τζίρο στα 55,42 εκατομ. ευρώ) συνοδεύεται και με αυξημένο τζίρο, κι αποτυπώνει δυο πραγματα: Πρώτον, τη συμμετοχή -με τους γνωστούς όρους- της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Και δεύτερον, στην αυξημένη πλέον πιθανότητα να υπάρχει σταθερή κυβέρνηση τη Δευτέρα, μετά τις εκλογές.

Ασφαλώς πρόκειται για συναισθηματική αντίδραση της ελληνικής χρηματαγοράς, στην οποία αντίδραση δεν αποτυπώνονται μεγέθη που θα την δικαιολογούσαν με λογικούς ή οικονομικούς όρους.

Στο ταμπλό, οι κύριοι πρωταγωνιστές είναι ο κλάδος των τραπεζών. Η ΕΤΕ ενισχύεται 9,63% και η Τρ. Πειραιώς (+8,09%) και την ακλουθούν οι ΕΥΡΩΒ (+6,88%) και η ΑΛΦΑ (+4,33%). Σημαντικά κέρδη αποκομίζουν και τα τραπεζικά warrants. Το ΕΤΕΤΠ ενισχύεται 12,68%, το ΑΛΦΑΤΠ (+9,41%) και το ΠΕΙΡΤΠ (+7,64%).

Από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς μετοχές, η ΔΕΗ και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ καταγράφουν κέρδη άνω του 7%, 6% υψηλότερα βρίσκονται οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΝΕΡΓ και ΕΧΑΕ. Ο ΟΠΑΠ καταγράφει κέρδη 5,53%, ο ΟΤΕ (+4,19%) και τα ΕΛΠΕ (+4,18%).

Σχετικές ειδήσεις