ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επισημαίνει απλώς η υποβάθμιση από τη S&P

Την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας επισημαίνει απλώς η υποβάθμιση από τη S&P

Αναμενόμενη και προεξοφλημένη από τις αγορές, χαρακτηρίζεται από οικονομικούς αναλυτές και στελέχη της αγοράς, η χθεσινή (15/4) ανακοίνωση της Standard & Poor's που υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου από B- σε CCC με αρνητική προοπτική.

Λόγω του γεγονότος μάλιστα, το ελληνικό χρηματιστήριο και η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεν φάνηκε να παρουσιάζει σήμερα αυξημένη μεταβλητότητα.

Στο οικονομικό πεδίο, «η έκθεση της S&P», εκτιμούν συγκλίνουσες εκτιμήσεις αναλυτών, «απλώς αποτυπώνει προβληματισμούς για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ιδίως σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ενώ αναλύει τις συνθήκες ρευστότητας στην πραγματική οικονομία (τόσο από τις τράπεζες, όσο και από το Δημόσιο), καθώς και τη μείωση των καταθέσεων (κατά 14% από την αρχή του έτους, όπως σημειώνεται στην έκθεση της S&P)».

Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης ότι η έκθεση της S&P, επί της ουσίας επισημαίνει την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας, που θα ορίσει ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και θα περιορίσει την αβεβαιότητα, την υιοθέτηση βαθιών μεταρρυθμίσεων για τις χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, όπως και την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους το οποίο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές, τομείς της αγοράς όπως ο τουρισμός, που κινείται και φέτος με ανοδικούς ρυθμούς, και η ιδιωτική κατανάλωση, δεν επηρεάζονται από τις αξιολογήσεις όπως η χθεσινή της Standard & Poor's.

Σχετικές ειδήσεις