ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών στις 30 Ιουνίου

ΔΝΤ: Η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών στις 30 Ιουνίου

Βέβαιο δηλώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών στις 30 Ιουνίου.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, δήλωσε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να εργάζεται για μία συμφωνία με την Ελλάδα και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες στην πλευρά των πιστωτών.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εξοφλήσει εγκαίρως την οφειλή της προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τη δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση.

Όπως διευκρίνισε, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα την οφειλή της, το Ταμείο δεν εκλαμβάνει την εξέλιξη αυτή ως χρεοκοπία (default) αλλά θέτει τη χώρα στο καθεστώς των «ληξιπρόθεσμων οφειλών» και στη συνεχεία η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα πρέπει να ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εντός τριάντα ημερών για τα περαιτέρω.

Ο κ. Ράις έκανε αναφορά στο ζήτημα του χρέους, καλώντας την Ευρώπη να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του, εφόσον η Ελλάδα προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ δεν θέτει τελεσίγραφα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων (take or leave it).

Για τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ περιορίστηκε απλά να πει ότι καταβάλλονται νυχθημερόν επίπονες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Έσπευσε, ωστόσο, να επισημάνει ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει οι τρεις θεσμοί (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή ) είναι ομόφωνη, τονίζοντας ότι οι απόψεις των τριών θεσμών ταυτίζονται. Χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών ισορροπημένη τόσο δημοσιονομικά όσο και κοινωνικά, προσθέτοντας ότι προάγει την ανάπτυξη της οικονομίας. Τέλος, ανέφερε ότι απαιτείται μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, λαμβάνοντας όμως μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Σχετικές ειδήσεις