ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αχτσιόγλου: Θέλουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Αχτσιόγλου: Θέλουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων επιθυμεί η νέα υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και υποστηρίζει πως στο θέμα της ανεργία η κυβέρνηση έκανε«καλή δουλειά»!

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κυρία Αχτσιόγλου, υποστήριξε ότι από τη στιγμή από τη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση, σε συνθήκες κρίσης, η ανεργία έχει μειωθεί κατά τρεις μονάδες.

«Σύμφωνα με τη χθεσινή μελέτη της Κομισιόν, που δόθηκε στη δημοσιότητα, θα συνεχίσει να βαίνει μειούμενη» επεσήμανε.

Παράλληλα, τόνισε ότι η χρήση των αποθεματικών είναι λελογισμένη και γίνεται για την προστασία των συντάξεων. Ανέφερε δε ότι, στην παρούσα φάση, υπήρξαν αυξημένες ταμειακές ανάγκες, καθώς τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου.

Επίσης, η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, «στις 5 Δεκεμβρίου, θέλουμε να είμαστε στο Eurogroup με μία συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση». Όπως σημείωσε, οι θεσμοί δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους, ενώ υποστήριξε ότι στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει πολύ ισχυρά «όπλα». Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, «το πιο βασικό "όπλο" είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μία Επιτροπή η οποία συγκροτήθηκε από κοινού με τους δανειστές, επομένως, είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές».

Για την καταπολέμηση της ανεργίας (υπενθυμίζεται ότι σήμερα δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι μέσα στον Οκτώβριο χάθηκαν 82.000 θέσεις εργασίας)υποσχέθηκε πως θα ανοίξουν 80000 θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ενώ πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε το θέμα των τριετιών στην διαπραγμάτευση.


Για τα κατώτατο μισθό ανέφερε πως υπάρχουν συναινέσεις στο εσωτερικό της χώρας ενώ για την μαύρη εργασία δήλωσε ότι θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι κατά της αδήλωτης εργασίας.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της σωστής εφαρμογής του συνδικαλιστικού νόμου με σεβασμό της αυτονομίας και της ελευθερίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ερώτηση 31 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Εργασίας με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων

Με αφορμή την απόλυση εγκύου «ενοικιαζόμενης» εργαζόμενης, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, με θέμα τα εργασιακά δικαιώματα «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων σε τηλεφωνικά κέντρα.

Επισημαίνουν τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στα τηλεφωνικά κέντρα των τραπεζών, καθώς υπάρχουν συχνά καταγγελίες για ανακύκλωση του εργατικού προσωπικού, εντατικοποίηση της εργασίας και αδικαιολόγητες απολύσεις.

Στη συνέχεια απευθυνόμενοι στην κ. Αχτσιόγλου, ρωτούν τι περαιτέρω νομοθετικές πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα καταπάτησης βασικών εργασιακών δικαιωμάτων στα τηλεφωνικά κέντρα τραπεζών αλλά και γενικότερα σε περιπτώσεις υπενοικίασης εργαζομένων.

Ερωτούν επίσης εάν προτίθεται να επανεξετάσει το νομικό πλαίσιο για τις «ενοικιάσεις» εργαζομένων, ώστε να μην είναι δυνατόν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εταιρειών να βαφτίζονται ως «έργα» και να ανατίθενται σε εταιρείες «υπενοικίασης» εργαζομένων.

Επιπλέον τονίζουν, ότι η «ενοικίαση εργαζομένων» είναι θεσμός που έχει θεσπιστεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, αποτέλεσε και αποτελεί «πολιορκητικό κριό» καταστρατήγησης των εργατικών δικαιωμάτων.
Οι βουλευτές που καταθέτουν την ερώτηση είναι: Καββαδία Αννέτα, Ακριώτης Γεώργιος, Αντωνίου Χρήστος, Αυλωνίτου Ελένη, Βαρδάκης Σωκράτης, Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Ευσταθία (Έφη), Ζεϊμπέκ Χουσεΐν), Θελερίτη Μαρία, Θεωνάς Ιωάννης, Θηβαίος Νικόλαος, Ιγγλέζη Αικατερίνη, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη), Καστόρης Αστέριος, Κυρίτσης Γεώργιος, Λιβανίου Ζωή, Μορφίδης Κωνσταντίνος, Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης), Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πάλλης Γεώργιος, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παυλίδης Κωνσταντίνος, Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος), Ρίζος Δημήτριος, Σκούφα Ελισσάβετ – Μπέτυ, Σπαρτινός Κωνσταντίνος, Σταμπουλή Αφροδίτη, Συρίγος Αντώνιος, Τζαμακλής Χαρίλαος, Τσόγκας Γεώργιος, Ψυχογιός Γεώργιος.

Σχετικές ειδήσεις