ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Παράταση υποβολής μέχρι και τις 30 Ιουνίου

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Παράταση υποβολής μέχρι και τις 30 Ιουνίου

Περιθώριο έως και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 δίνει το Υπουργείο Οικονομικών σε όλους τους φορολογούμενους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την υποβολή των δηλώσεών τους για το φορολογικό έτος 2016.

Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

Τροπολογία για την προθεσμία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και τον χρόνο καταβολής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή, και προωθείται μεταξύ άλλων και η μείωση του αριθμού των δόσεων των νομικών προσώπων, από 8 σε 6 δόσεις. Παράλληλα, δίνεται τρεις μήνες παράταση δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου οι πολίτες να υποβάλουν μέχρι και την τελευταία ημέρα του Ιουνίου τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Όσα περιλαμβάνει αναλυτικά η τροπολογία:

1. Καθιερώνεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων η 30η Ιουνίου (αντί της 30η" Απριλίου που ίσχυε) του επόμενου φορολογικού έτους

2. Αλλάζει ο χρόνος πληρωμής του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων. Οι μηνιαίες δόσεις μειώνονται από οκτώ σε έξι. Η πρώτη δόση δεν θα καταβάλλεται πλέον ταυτόχρονα με την υποβολή της δήλωσης, αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης. Οι υπόλοιπες πέντε θα καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Τίθενται διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ αγροτών

1. Οι δηλώσεις έναρξης ή μεταβολών για την υποχρεωτική ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 1.1.2017 συποβάλλονται έως και 12.5.2017 (αντί 30.1.2017). Πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής που τυχόν επιβλήθηκαν διαγράφονται ή επιστρέφονται κατά περίπτωση.

2. Για το φορολογικό έτος 2017, στον προσδιορισμό του ορίου των 5.000 ευρώ από επιδοτήσεις που έλαβαν οι αγρότες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των επιδοτήσεων που αφορούν μόνο στο έτος 2016. Οι συγκεκριμένοι αγρότες μπορούν να προβούν σε δήλωση μετάταξης στο ειδικό καθεστώς έως και 12.5.2017.

3. Παρέχεται και για το έτος 2017, αφού ίσχυε και το 2016, η κατ εξαίρεση δυνατότητα άρσης της ακινησίας οχημάτων , αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας κατά τα οριζόμενα (και για το έτος 2016) ποσοστά τελών ανάλογα με τους μήνες για τους οποίους γίνεται η άρση (αντί της καταβολής του ετήσιου ποσού των τελών που κατά κανόνα ισχύει).

Σχετικές ειδήσεις