ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντωνοπούλου: Η ανεργία θα μειωθεί κάτω του 20% μέσα στο 2018

Αντωνοπούλου: Η ανεργία θα μειωθεί κάτω του 20% μέσα στο 2018

Την εκτίμηση ότι το 2017 η ανάπτυξη θα ανέλθει κοντά στο 2% και η ανεργία θα μειωθεί, μέσα στο 2018, κάτω του 20%, διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), στη Θεσσαλονίκη.

Οι θετικοί δείκτες της οικονομίας, δεν επιτρέπουν θριαμβολογίες, τόνισε «μας επιτρέπουν όμως, βάσιμα, να αισιοδοξούμε για το μέλλον».

Η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι σημαντική στον βαθμό που αντικατοπτρίζεται αυτόματα στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Όπως η ίδια είπε «η ανάπτυξη προϋποθέτει παραγωγικές επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και των εισοδημάτων των συμπολιτών μας. Επιδιώκουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη δίχως κοινωνικούς αποκλεισμούς».

«Στο υπουργείο Εργασίας παραμένουμε προσηλωμένοι στον στρατηγικό μας στόχο: στη δραστική μείωση της ανεργίας και στη δημιουργία συνθηκών για πλήρη, σταθερή και αξιοπρεπή απασχόληση για όλους» υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός. Σύμφωνα με την ίδια, η ανεργία μειώθηκε στο 21,7% από 26,5% που ήταν το 2014. Φέτος, μέχρι και τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν πάνω από 263.000 νέες θέσεις εργασίας, αριθμός ρεκόρ 16ετίας.

Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσπαθώντας να αντλήσει περισσότερα κονδύλια από την ΕΕ για την απασχόληση και την ανεργία. Υπενθύμισε ότι στην πρόσφατη ομιλία της στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε και έτυχε ευρείας αποδοχής η πρότασή για την εξασφάλιση πρόσθετων μέτρων για κράτη - μέλη με υψηλή ανεργία (πάνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου). Η πρόταση αυτή προβλέπει:

  • την εξαίρεση των δαπανών ενίσχυσης της απασχόλησης από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους κατά το Σύμφωνο Σταθερότητας
  • την επέκταση των πόρων που μπορούν να διατεθούν από το Πακέτο Γιούνκερ (Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων) και για δράσεις υποστήριξης των ανέργων
  • τη δυνατότητα εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την ενίσχυση της απασχόλησης και από πηγές εκτός των ορίων της Ε.Ε.

Σημείωσε, τέλος, ότι η κυβέρνηση προωθεί τη συνεργασία με τα επιμελητήρια και αυτό αποτυπώθηκε θεσμικά και στην ΚΥΑ για το Πλαίσιο Ποιότητας της Μαθητείας όπου προβλέπεται η συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στη διακυβέρνηση του συστήματος της μαθητείας σε εθνικό επίπεδο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις