ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Ούτε κουβέντα για την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις Μέρκελ - «Τζαμάικα»

Γερμανία: Ούτε κουβέντα για την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις Μέρκελ - «Τζαμάικα»

Εκτός ατζέντας στις συνομιλίες Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων για τη φάση των διερευνητικών εντολών, που θα οδηγήσουν στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας υπό την Άνγκελα Μέρκελ, βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με το δίκτυο της Deutsche Welle.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, σε κανένα από τα συνολικά οκτώ κείμενα των διαβουλεύσεων δεν γίνεται αναφορά στην Ελλάδα.

Από διασταυρωμένες πληροφορίες της Deutsche Welle που βασίζονται σε δηλώσεις μελών των κομματικών αντιπροσωπειών στις συνομιλίες προκύπτει ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε μεν σε συζήτηση που είχε σχέση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Τα κόμματα συμφώνησαν όμως ότι το θέμα δεν θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα των διερευνητικών συνομιλιών των επόμενων εβδομάδων. Όπως χαρακτηριστηκά επεσήμανε υψηλόβαθμη πηγή των Χριστιανοδημοκρατών, συζήτηση επ' αυτού «δεν θα ήταν ούτε προς το δικό μας συμφέρον και ούτε προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Ερωτηθείς αντιπρόσωπος των Πρασίνων πώς θα αντιδράσουν σε περίπτωση που το θέμα τεθεί από τους Φιλελεύθερους απάντησε πως και για την «Τζαμάικα» θα ισχύουν οι δεσμεύσεις της Ευρωζώνης και συνεπώς και της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους.

Βέβαια, το ζήτημα του χρέους θα τεθεί στις συνομιλίες κατά έμμεσο τρόπο, δηλαδή μέσω των ευρωπαϊκών θεμάτων. Μιλώντας την Παρασκευή στο περιθώριο των διαβουλεύσεων προς τους δημοσιογράφους και κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Μακρόν ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ τόνισε πως το κόμμα του θα στηρίξει κοινές γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες, όπως για παράδειγμα στον τομέα της ασφάλειας, της ψηφιοποίησης ή της περαιτέρω εμβάθυνσης της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Η στήριξη των Φιλελευθέρων θα αφορά και γαλλογερμανικές δημοσιονομικές πρωτοβουλίες, αλλά με την προϋπόθεση ότι οι εταίροι στην Ευρωζώνη δεν θα μοιράζονται την ευθύνη και τα ρίσκα. «Η δημοσιονομική ανεξαρτησία των μελών της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο αντί να μειωθεί», σύμφωνα με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων.

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις