ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νόμος Κατσέλη: Νέοι «κόφτες» στην ένταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών

Νόμος Κατσέλη: Νέοι «κόφτες» στην ένταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών
Ισχυροί «κόφτες» θα αποκλείουν την ένταξη των στρατηγικών κακοπληρωτών

Τέλος στην ένταξη των «στρατηγικών κακοπληρωτών» θα έχουν οι νέες διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό, που εισάγει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη.

Μέσα από την κοινή πλατφόρμα που έχουν ετοιμάσει οι τράπεζες, σύμφωνα με το Εθνος, θα «βλέπουν» το πλήρες τραπεζικό προφίλ εκείνων των δανειοληπτών που έχουν «κόκκινο» δάνειο και ζητούν την προστασία του νόμου.

Θα τσεκάρουν όχι μόνο το ύψος των καταθέσεων που ενδεχομένως έχει ο «κόκκινος» δανειολήπτης στο εσωτερικό, αλλά και τις κινήσεις για μεταφορά ποσών στο εξωτερικό. Στόχος είναι να μην υπάρχει «τρύπα» που θα μπορεί ένας κατά σύστημα κακοπληρωτής να τη χρησιμοποιήσει για να τύχει προστασίας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Την ίδια ώρα θα τεθούν συγκεκριμένα χρονικά όρια για την υπαγωγή στον νόμο πριν από τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Και αυτό επειδή οι δανειστές διαπίστωσαν ότι πολλοί δανειολήπτες κατέθεσαν αίτημα υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη την τελευταία στιγμή μπλοκάροντας τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Κυβέρνηση, Θεσμοί και τράπεζες συμφώνησαν ότι η διαβούλευση για το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προσαρμόζει στα ελληνικά δεδομένα το κυπριακό μοντέλο "Εστία" θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Φεβρουαρίου.

Τα θέματα που πρέπει να «κλειδώσουν» είναι η αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, το ποσοστό του «κουρέματος» και τα κριτήρια ένταξης στο νέο καθεστώς που προβλέπει και επιδότηση της δόσης του κόκκινου στεγαστικού. Τράπεζες και Θεσμοί συμφωνούν η αξία προστασίας πρώτης κατοικίας να περιοριστεί στα 100.000 ευρώ για τον άγαμο και να μην υπερβαίνει τα 120.000 με 130.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρηθούν τα υπάρχοντα όρια που φτάνουν μέχρι τα 280.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Θέλετε να πάρετε σύνταξη; Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα μυστικά - Πότε μπορείτε να αποχωρήσετε

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων