ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις - «φωτιά» έως και 288 ευρώ

Ασφαλιστικές εισφορές: Ποιοι θα επιβαρυνθούν με αυξήσεις - «φωτιά» έως και 288 ευρώ
Ποιους αφορά

Αύξηση του κατώτατου μισθού με... νέα βάρη για χιλιάδες εργαζόμενους - Ποιοι και γιατί θα επιβαρυνθούν

Νέα βάρη έως 288 ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Τη Δευτέρα (18/02), η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, υπέγραψε την εγκύκλιο με τις οδηγίες για την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, από την 1η Φεβρουαρίου 2019 ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 29,04 ευρώ και ισχύουν χωρίς ηλικιακή διάκριση. Ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε διαμορφωμένη τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι οι εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν τη μεταβολή αποδοχών, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, υποβάλλοντας στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 28/02/2019 το έντυπο Ε4 (Πίνακας Προσωπικού), συμπληρωμένο μόνο με τα στοιχεία της μεταβολής των αποδοχών.
Πάντως το υπουργείο Εργασίας ανέθεσε στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ, τον εντοπισμό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν πρακτικές αποφυγής του νέου κατώτατου μισθού.

Πρακτικά θα παρακολουθούνται 111.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 600.000 εργαζόμενους οι οποίοι αμείβονται με μισθούς χαμηλότερους από τον νέο κατώτατο μισθό ύψους 650 ευρώ.

Τονίζεται ότι λόγω της αύξησης του μεικτού κατώτατου μισθού επέρχεται αύξηση κατά 11% στις κατώτατες εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των δελτίων παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκια).

Η αύξηση αναμένεται να αποτυπωθεί στα ειδοποιητήρια τα οποία θα αναρτηθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ τον Μάρτιο. Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι κατώτατες μηνιαίες εισφορές των επαγγελματιών υπολογίζονται ως ποσοστό 26,9% (20% υπέρ της κύριας ασφάλισης και 6,95 υπέρ της υγείας) επί του μηνιαίου μεικτού κατώτατου μισθού άγαμου ανειδίκευτου εργάτη.

Έως και την 31η/1/2019 ο εν λόγω μισθός ανερχόταν στα 586 ευρώ /μήνα και, έτσι, οι κατώτατες εισφορές ανερχόταν σε 157 ευρώ/μήνα (26,9% Χ 586 ευρώ). Αυτό ίσχυε και για τις εισφορές του Ιανουαρίου 2019. Η αύξηση, όμως, του κατώτατου μισθού από την 1η Φεβρουαρίου 2019 στα 650 ευρώ/μήνα οδηγεί σε ανάλογη αύξηση της βάσης υπολογισμού των κατωτάτων εισφορών των επαγγελματιών και, έτσι, των καταβλητέων ποσών για αυτές. Έτσι οι κατώτατες εισφορές για τους επαγγελματίες για τον Φεβρουάριο του 2019 θα ανέλθουν σε 174 ευρώ/μήνα.

Συνεπώς, οι εισφορές κύριας ασφάλισης – υγείας του Φεβρουαρίου 2019 θα είναι αυξημένες κατά 17 ευρώ (και όχι 7 όπως εκ παραδρομής είχε αναφερθεί αρχικά) σε σχέση με τις εισφορές του Ιανουαρίου 2019. Η αύξηση αυτή αφορά όλους τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ (π.χ. μέλη ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ατομικούς επιχειρηματίες, «μπλοκάκια» κ.λπ.) αλλά και του τέως ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί, δικηγόροι, γιατροί με πάνω από πέντε έτη ασφάλισης). Αυξημένες, όμως, θα είναι και οι κατώτατες εισφορές του 2019 υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς και δικηγόρους, αλλά και οι κατώτατες εισφορές υπέρ του εφάπαξ για τους αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους. Οι εν λόγω εισφορές θα επιβληθούν από εφέτος.

Οι μεν εισφορές επικουρικού και εφάπαξ για τον Ιανουάριο του 2019 θα υπολογισθούν με βάση τον προηγούμενο κατώτατο μισθό (586 ευρώ/μήνα), οι δε εισφορές του Φεβρουαρίου 2019 (αλλά και όλων των επόμενων μηνών έως τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του 2020) θα υπολογισθούν με βάση το νέο κατώτατο μισθό (650 ευρώ/μήνα).

Διαβάστε επίσης:

Καιρός τώρα: Ανοιξιάτικη η Τρίτη - Έρχεται ραγδαία επιδείνωση (pics)

Τραγωδία στην Κρήτη: Η αδικοχαμένη οικογένεια και ένα μωρό που δεν θα γνωρίσει τους γονείς του