ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Capital Controls: Τι ίσχυσε στην περίπτωση της Κύπρου το 2013

Capital Controls: Τι ίσχυσε στην περίπτωση της Κύπρου το 2013

Από τη σκληρή δοκιμασία του περιορισμού κεφαλαίων πέρασε η Κύπρος το 2013.

O κυπριακές τράπεζες το 2013 κατέβασαν ρολά για 12 ημέρες ώστε να προετοιμαστούν για την λειτουργία σε καθεστώς επιβολής περιορισμών ρευστότητας.

Στην περίπτωση της Κύπρου οι αναλήψεις είχαν διακυμάνσεις και εφτασαν να περιορίζονται στα 100 ευρώ την ημέρα, ενώ είχε μπει μηνιαίο πλαφόν της τάξης των 5.000 ευρώ στα εμβάσματα.

Αρχικά το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών ήταν 500 ευρώ.

Αργότερα λόγω έλλειψης ρευστότητας, το όριο αναλήψεων έπεσε στα 300 ευρώ για όλες τις τράπεζες, ενώ στο τέλος τα ATM έδιναν 100 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις έπρεπε να λάβουν ειδική έγκριση για τη μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό άνω των 5.000 ευρώ, αφού επιβαλλόταν να τεκμηριώσουν πρωτίστως ότι το ποσό ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία τους.

Παράλληλα οι τουρίστες δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους από την Κύπρο, έχοντας περισσότερα χρήματα από 1.000 ευρώ, στο πλαίο της απαγόρευσης εξαγωγής συναλλάγματος ενώ ειδικό καθεστώς εφαρμόστηκε για τις επιταγές.

Στην περίπτωση της Κύπρου οι έλεγχοι χαλάρωναν σταδιακά με καταληκτική ημέρα την 6 Απριλίου 2015 που άρθηκαν και οι τελευταίοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Η δοκιμασία για την Κύπρο κράτησε δύο χρόνια.

Σχετικές ειδήσεις