Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ζητεί η Ρένα Δούρου

Newsbomb

Απορρίπτει τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ

Όχι στην προσωρινή, επιδοτούμενη και κακοπληρωμένη εργασία, ναι σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, λέει η περιφερειάρχης Αττικής κ.Ρένα Δούρου, αρνούμενη τη συμμετοχής της Περιφέρειας στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης του ΟΑΕΔ για την διετία 2014 - 2015.

Η Περιφερειάρχης Αττικής σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση που προωθεί την προσωρινή απασχόληση μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας να καλύπτονται πάγιες ανάγκες προσωπικού στη δημόσια διοίκηση, απαιτώντας ταυτόχρονα μόνιμη και σταθερή απασχόληση μέσω προσλήψεων.

Όπως αναφέρει, η χρησιμοποίηση των πεντάμηνων συμβάσεων θα μπορούσε να λάβει χώρα, σύμφωνα με την Περιφεριακή Αρχή Αττικής, μόνο για θέσεις εργασίας οι οποίες από τη φύση τους θα δικαιολογούσαν τον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα τους. Ωστόσο στο όνομα της μείωσης της ανεργίας, αλλά κατ' ουσίαν διαμορφώνοντας επί το δυσμενέστερον τους εργασιακούς / μισθολογικούς όρους και ανακυκλώνοντας την ανεργία, προωθείται, οργανωμένα πλέον, η απασχόληση μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ 2014-2015.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα προγράμματα, ΟΑΕΔ θα καλύπτει το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα προσλάβει ο επιβλέπων φορέας στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και τις ασφαλιστικές εισφορές (εργοδότη - εργαζόμενου). Για κάθε άνεργο που θα
προσληφθεί από τον επιβλέποντα φορέα για την υλοποίηση της πράξης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα») το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί:

* σε 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 490 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους άνω των 25 ετών

* σε 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ μηνιαίως για τους ανέργους κάτω των 25 ετών, κατά παρέκκλιση των νόμιμων αμοιβών που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις οικείες συλλογικές συμβάσεις.

Την σχετική ΚΥΑ με την οποία προωθούνται τα προγράμματα υπογράφουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ.Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος, ο υπουργός Παιδείας κ.Ανδρέας Λοβέρδος, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Σφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Οι θέσεις της Περιφέρειας ως προς την απόρριψη των συγκεκριμένων προγραμμάτων έχουν ως ακολούθως:

*Οι ανάγκες σε προσωπικό στην Περιφέρεια Αττικής είναι πιεστικές για θέσεις εργασίας που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

* Η χρησιμοποίηση των 5μηνων συμβάσεων θα μπορούσε να λάβει χώρα μόνο για θέσεις εργασίας, που από τη φύση τους θα δικαιολογούσαν τον προσωρινό και έκτακτο χαρακτήρα τους.

* Η χρησιμοποίηση των 5μηνων συμβάσεων για την κάλυψη τακτικών αναγκών όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, αλλά ανακυκλώνει τις θέσεις ανεργίας χωρίς να αντιμετωπίζει την ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας.

* Η παραβίαση της προστασίας των τακτικών θέσεων εργασίας μέσω της προσωρινότητας ή της επισφαλούς εργασίας, από το ίδιο το Δημόσιο, σηματοδοτεί τελικά τη διαιώνιση πρακτικών εκτεταμένης καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων.

* Το γεγονός ότι το ίδιο το Δημόσιο καταστρατηγεί το ύψος του κατώτερου μισθού (από 571 ευρώ σε 495) στέλνει μήνυμα σε όλους ότι μπορούν και παραβιάζουν ακόμα και την εναπομένουσα σε εφαρμογή εργατική νομοθεσία.

* Όσο και να μοιάζει δευτερεύουσα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, η υπεράσπιση της σταθερής και με δικαιώματα εργασίας, το Δημόσιο οφείλει να σηματοδοτεί ότι η αποκατάσταση της έννοιας της εργασίας και των αξιών που την συνοδεύουν, αποτελεί ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας.

* Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό, με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (387/14, 26η Συνεδρίαση), έχει ζητήσει την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των επειγουσών-στοιχειωδών αναγκών της και στην κατεύθυνση αυτή θα πάρει και νέες πρωτοβουλίες.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved