LIVE Blog: Εκλογικός πυρετός στην Ελλάδα - Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Newsbomb

Eurokinissi

Εκλογές 2023: Στις 25 Ιουνίου οι δεύτερες κάλπες - Ορκίστηκε η υπηρεσιακή κυβέρνηση -  Live όλες οι εξελίξεις από το Newsbomb.gr.

Το Newsbomb.gr με την ευθύνη της πρωτιάς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, συνεχίζει τη LIVE ενημέρωση για οτιδήποτε αφορά τις εκλογές. Οι εκλογές 2023 είναι LIVE στην οθόνη σας, λεπτό προς λεπτό, με κάθε λεπτομέρεια.

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν αρκετή για να της δώσει αυτοδυναμία, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ως εκ τούτου, από το πρωί της Δευτέρας (22/5) ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Κανείς, ωστόσο, εκ των τριών αρχηγών δεν την αξιοποίησε και όλοι την επέστρεψαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου ορκίστηκε Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς, Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο κ. Σαρμάς μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου και παρέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις αιτίες της ήττας, ενώ πέρασε κι ένα αυστηρό μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος.

Την Κυριακή θα ορκιστεί η νέα Βουλή, η οποία θα διαλυθεί άμεσα. Επιπλέον, το βράδυ της Τετάρτης (24/5) έγιναν γνωστά και τα ονόματα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

H υπηρεσιακή κυβέρνηση ορκίστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ όπου επικρατεί αναβρασμός, με αντικρουόμενες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση, η χώρα θα συνεχίσει να ζει σε… εκλογικό πυρετό για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον!

Εκλογές 2023 LIVE στο Newsbomb.gr

14:11
Σωτήρης Σκουλούδης

Έπιασε δουλειά η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία διήρκησε περίπου 30 λεπτά.

Αυτή τη στιγμή οι υπουργοί μεταβαίνουν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβής, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά τις 15:00

Η ορκωμοσία των νέων μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης ξεκίνησε δύο λεπτά πριν από τις 12:00, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Διήρκησε περίπου 20 λεπτά.

Οι νέοι υπουργοί

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, Ιωάννη Σαρμά, ορκίσθηκαν στο Προεδρικο Μέγαρο, από τον επίσκοπο Ωρεών, Φιλόθεο, οι:

1. Βασίλειος Σκουρής, ως υπουργός Επικρατείας

2. Θεόδωρος Πελαγίδης, ως υπουργός Οικονομικών

3. Ελένη Λουρή, ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

4. Βασίλειος Κασκαρέλης, ως υπουργός Εξωτερικών

5. Αλκιβιάδης Στεφανής, ως υπουργός Εθνικής Άμυνας

6. Χρήστος Κίττας, ως υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων

7. Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

8. Αναστασία Κοτανίδου, ως υπουργός Υγείας

9. Παντελής Κάπρος, ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

10. Χαράλαμπος Λαλούσης, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη

11. Γεώργιος Κουμεντάκης, ως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

12. Φίλιππος Σπυρόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης

13. Σωκράτης Κάτσικας, ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

14. Ιωάννης Γκόλιας, ως υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

15. Θεόδωρος Κλιάρης, ως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

16. Γεώργιος Τσακίρης, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

17. Ιωάννα Δρέττα, ως υπουργός Τουρισμού

18. Ευάγγελος Τουρνάς, ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Στη συνέχεια ορκίσθηκαν με πολιτικό όρκο οι:

1. Καλλιόπη Σπανού, ως υπουργός Εσωτερικών

2. Δανιήλ Εσδράς, ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

Η τελετή έληξε με την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία των νέων υπουργών και μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, στην αίθουσα Διαπιστευτηρίων του Προεδρικού Μεγάρου.

13:41
Σωτήρης Σκουλούδης

Σε εξέλιξη το πρώτο Υπουργικό της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, συγκλήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία είναι σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβής.

Η ορκωμοσία των νέων μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης ξεκίνησε δύο λεπτά πριν από τις 12:00, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Γαβριήλ, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Διήρκησε περίπου 20 λεπτά.

12:49
Σωτήρης Σκουλούδης

Ποιοι υπουργοί έδωσαν πολιτικό όρκο

Πολιτικό όρκο έδωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς.

Τον όρκο εκφώνησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είχε προηγηθεί ο θρησκευτικός όρκος των υπόλοιπων 19 υπουργών.

12:42
Σωτήρης Σκουλούδης

Με «άρωμα γυναίκας» η υπηρεσιακή κυβέρνηση

Από τα 21 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, πέντε είναι γυναίκες.

Συγκεκριμένα, είναι η Ελένη Λουρή, υπηρεσιακή υπουργός Ανάπτυξης, η Αναστασία Κοτανίδου, υπουργός Υγείας, η Καλλιόπη Σπανού, υπουργός Εσωτερικών, η Ιωάννα Δρέττα, υπουργός Τουρισμού και η Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

12:13
Σωτήρης Σκουλούδης

Ο όρκος των νέων υπουργών

12:06
Σωτήρης Σκουλούδης

Ορκίζεται τώρα η νέα κυβέρνηση

Ξεκίνησε δύο λεπτά πριν από τις 12:00 η ορκωμοσία των μελών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 12:00, θα προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης και παραλαβής.

11:42
Σωτήρης Σκουλούδης

Καταφθάνουν στο Προεδρικό Μέγαρο οι νέοι υπουργοί

Στο Προεδρικό Μέγαρο καταφθάνουν τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ορκιστούν στις 12:00 ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μέχρι τώρα έχουν φτάσει στο Προεδρικό οι κ.κ. Στεφανής, Λαλούσης, Τσακίρης.

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης στις 12:00, θα προεδρεύσει σε υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνέχεια οι υπουργοί θα μεταβούν στα υπουργεία τους για τις τελετές παράδοσης παραλαβής.

Η τελευταία πράξη πριν από την προκύρηξη των εκλόγών θα παιχτεί την Κυριακή και τη Δευτέρα, με την ορκωμοσία και τη διάλυση της Βουλής. Η ορκωμοσία των εκλεγμένων βουλευτών όπως έχουν προκύψει από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα πραγματοποιηθεί στις 6 μμ της Κυριακής 28 Μαΐου, θα διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10:30 πμ, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον Πρόεδρο του σώματος.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Μετά τη διάλυση της Βουλής θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος των επαναληκτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ήδη, οι μηχανές στα στρατηγεία των κομμάτων έχουν ανάψει, με την κατάρτιση της επικοινωνίας στρατηγικής και τον κύκλο των περιοδειών.

10:55
Σωτήρης Σκουλούδης

Άννα Βαγενά: Σταυρωμένα ψηφοδέλτια προήλθαν από συνδιαλλαγές και συνεννοήσεις

Βολές κατά ανθυποψηφίων της εξαπολύει με επιστολή της η Άννα Βαγενά. «Σ’ αυτές τις εκλογές οι περισσότεροι υποψήφιοι των κομμάτων ξόδεψαν πιο πολύ χρήμα και ενέργεια για να πολεμήσουν τους συνυποψηφίους τους μέσα στα ίδια ψηφοδέλτια, παρά τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτό είναι ένα γεγονός που με λυπεί βαθύτατα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, κάνει λόγο για χιλιάδες σταυρωμένα ψηφοδέλτια με διπλούς σταυρούς, σταυρούς που προήλθαν από συνδιαλλαγές και συνεννοήσεις.

Αναλυτικά η επιστολή της Άννας Βαγενά

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους με στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους σχεδόν 6.500 πολίτες που με τίμησαν με την ψήφο τους στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Είναι πολίτες που αγνόησαν τα κατά χιλιάδες σταυρωμένα ψηφοδέλτια που έφταναν σε αυτούς, πολλές φορές μάλιστα με διπλούς σταυρούς, σταυρούς που προήλθαν από συνδιαλλαγές και συνεννοήσεις. Είναι πολίτες που πιστεύω τίμησαν πρώτα τον εαυτό τους και ύστερα εμένα.

Σ’ αυτές τις εκλογές οι περισσότεροι υποψήφιοι των κομμάτων ξόδεψαν πιο πολύ χρήμα και ενέργεια για να πολεμήσουν τους συνυποψηφίους τους μέσα στα ίδια ψηφοδέλτια, παρά τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτό είναι ένα γεγονός που με λυπεί βαθύτατα.

Ευχαριστώ τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που με εμπιστεύθηκε όλα αυτά τα χρόνια. Ήμουν είμαι και θα είμαι πάντα δίπλα τους. Ελπίζω στις επόμενες εκλογές ο κόσμος να καταλάβει ποιος πραγματικά παλεύει για το δίκαιο των πολλών και να μην αφήσει την τύχη του τόπου σε μία αλαζονική και αυταρχική κυβέρνηση.

Όσο για εμένα τα αριστερά ιδανικά είναι στάση ζωής και φυσικά αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει. Δεν έχω καμία πίκρα που δεν επανεκλέχθηκα Βουλευτής, ίσα ίσα που χαίρομαι που θα αφοσιωθώ ολοκληρωτικά στην ευλογημένη μου τέχνη, το θέατρο, και θα ξανανταμώσω με όλους σας μέσα από αυτή.

Σας ευχαριστώ, ακόμα μία φορά, για την αγάπη που μου δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια. Να ξέρετε ότι είναι μια αμοιβαία αγάπη.

10:41
Σωτήρης Σκουλούδης

Ο Νίκος Ξυδάκης επιμένει στο «Σύνδρομο της Στοχόλμης»

Μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι χθεσινές του δηλώσεις για το «Σύνδρομο της Στοχόλμης» σε ψηφοφόρους που ψήφισαν τη ΝΔ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης εμφανίστηκε σήμερα αμετακίνητος, χωρίς να ανακαλεί και επιχειρώντας να ερμηνεύσει το περιεχόμενο τους.

Σημείωσε πως είναι μια προσέγγιση πώς λειτουργούν οι πληθυσμοί.

Ωστόσο, δεν επέμεινε στον ισχυρισμό να αποδώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στο θολό μυαλό και έκανε λόγο για προπαγάνδα, επιρρίπτοντας ευθύνες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Αναλυτικότερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ, κληθείς να απαντήσει για τη φράση του «Σύνδρομο της Στοχόλμης», είπε: «Αυτό που είπα ήταν μέρος μια συζήτησης μιάμισης ώρας. Δεν έχω να πω τίποτα παραπάνω πέρα από αυτό το οποίο πολλές φορές στον ελληνικό δημόσιο χώρο έχει διατυπωθεί από πολλούς ανθρώπους».

Επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις φράσεις που χρησιμοποιήσε, επικαλέστηκε την ιστορική φράση του 1989 από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο» και τότε, όπως σημείωσε, «σχολιαζόταν με πολιτικούς όρους».

«Είναι μια συζήτηση που γίνεται πάνω σε μια ιστορική φάση που περνάμε τώρα που έχουμε ένα ιστορικό αποτέλεσμα που προσπαθείς να το ερηνεύσεις, πώς ψηφίζει ο κόσμος, πώς προασπίζει τα συμφέροντα ο κόσμος και πώς τα βλέπει» πρόσθεσε ο Νίκος Ξυδάκης.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι εννοούσε, συνέχισε: «Πώς ψήφισαν για παράδειγμα οι Βραζιλιάνοι στις παραγκουπόλεις τον Μπολσονάρου που αποδείχθηκε ο δήμιός τους, πώς ψήφισε η εργατική τάξη των Τραμπ».

Κατά τον Νίκο Ξυδάκη, «δεν υπάρχει μια εξήγηση» και προσέθεσε πως «βλέπουμε ότι πολύς κόσμος που το συμφέρον του μπορεί να είναι σε μια άλλη πολιτική πρόταση να ψηφίζει διαφορετικά, δικαίωμά του, και αυτό είναι το νόημα της εκλογής, αλλά είναι και ένας τρόπος να κρίνουμε».

Ερωτηθείς αν αποδίδει το εκλογικό αποτέλεσμα στο «θολό στο μυαλό», ο Νίκος Ξυδάκης απαντησε ότι δεν είπε αυτό το πράγμα και πρόσθεσε: «Για ένα μέρος των ανθρώπων δεν ξέρω τι να πω, υπάρχει προπαγάνδα, συσκότιση, είναι η Ελλάδα στο 107 για την ενημέρωση, δεν υπάρχει συζήτηση, κρίση, ζύμωση, και αυτό εκτός από την τεράστια ευθύνη των μέσων είναι και μια τεράστια ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων που δεν κάνουν τις συζητήσεις και τις επεξηγήσει των προγραμμάτων τους».

10:31
Σωτήρης Σκουλούδης

Το δεύτερο ημίχρονο της κόντρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Η σφοδρή κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται πως καλά κρατεί.

Στο ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να πανηγυρίζουν για τα ποσοστά της πρώτης Κυριακής και επί τούτου δέχονται σκληρή κριτική από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία επιμένουν να τους χαρακτηρίζουν χορηγούς της Νέας Δημοκρατίας μάλιστα τις τελευταίες ώρες η Κουμουνδούρου έχει φέρει στο προσκήνιο ένα καινούργιο αφήγημα κατά του ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι πολύ πιθανό να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία, αν η τελευταία δεν έχει αυτοδυναμία και χρειάζεται τέσσερις με πέντε έδρες για να περάσει τον πήχη τον 151 εδρών.

Παρόλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, αν και άφησε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ για την υποβάθμιση της απλής αναλογικής, δεσμεύτηκε ότι δεν θα συνεχίσει την κόντρα με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δείχνουν να κάνουν ένα βήμα πίσω στις αρχικές δηλώσεις τους ότι στόχος του κόμματος είναι να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να καταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιστρέφοντας σε συνθήκες ρεαλισμού, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν πλέον λόγο για ισχυρή αντιπολίτευση και όχι για αξιωματική αντιπολίτευση...

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει...τον μίτο των ευθυνών της συντριπτικής ήττας - λαβύρινθο

Την ίδια ώρα, βαρύ εξακολουθεί να είναι το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συντριπτική ήττα του την Κυριακή και μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βάλει τέλος στο κλίμα εσωστρέφειας που έχει κάνει την εμφάνισή του στην Κουμουνδούρου, συσπειρώνοντας όλο το κόμμα για τη μάχη επιβίωσης που έχει να δώσει σε σχεδόν ένα μήνα. Το επόμενο στοίχημα είναι η συσπείρωση.

Σήμερα το κουβάρι των ευθυνών ξεδιπλώνουν σειρά βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης, επιχειρώντας να ερμηνεύσουν το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα και να ιχνηλατήσουν τα αίτια του.

Επίσης, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην αντιπαράθεση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ με μήλον της έριδος την επικράτηση στον χώρο της κεντροαριστεράς και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved