Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλη η συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

Newsbomb

Φωτογραφία αρχείου / INTIME

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη ΔΕΘ 2023.

Η καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ έγινε το βράδυ του Σαββάτου (16/9). Η διαφορά, ωστόσο, με προηγούμενες χρονιές ήταν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε παροχολογία αλλά έθεσε τις βάσεις για την επόμενη ημέρα στη χώρα, μέσω μεγάλων μεταρρυθμίσεων.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ήταν συγκεκριμένα, με έκπληξη μόνο το ξεπάγωμα των τριετιών το οποίο ανακοίνωσε. Σε κάθε περίπτωση, στη συνέντευξη Τύπου που παραδοσιακά διεξάγεται μεσημέρι Κυριακής στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις ενώ εξειδίκευσε και όσα ανέφερε το Σάββατο το βράδυ.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

14:20
Χρήστος Γιαννούλης

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

Καλό απόγευμα σε όλους.

14:20
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Θα σφίξουμε τα λουριά όπου υπάρχει φοροδιαφυγή

Η είσπραξη των φόρων είναι αντικείμενο μίας ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων. Έχει κάνει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.

Επιμένω στη χρήση της τεχνολογίας και στη δυνατότητα που έχουμε για στοχευμένους, συγκεκριμένους και πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.

Ο δεκάλογος που θα ψηφίσουμε άμεσα, και τον οποίο έχουμε συζητήσει αναλυτικά με την ΑΑΔΕ, μας δίνει το πλαίσιο να σφίξουμε τα λουριά και να παρέμβουμε εκεί που υπάρχει φοροδιαφυγή και να έχουμε αποτελέσματα.

Ξέρω ότι πολλοί προκάτοχοί μου έχουν πει τα ίδια και υπάρχει καχυποψία.

Έχουν γίνει βήματα φορολογικής συμμόρφωσης, ξέρω τι πρέπει να κάνουμε.

Δεν γίνεται μόνο για λόγους εσόδων αλλά για λόγους δικαιοσύνης.

Το κάνουμε γιατί δεν γίνεται κάποιοι να αισθάνονται νομοταγείς και κάποιοι να πίνουν εις υγείαν των κορόιδων.

14:17
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Δαδιά Pass μέσα στο Έβρος Pass

Είμαι ιδιαίτερα στενοχωρημένος με ό,τι έγινε στη Δαδιά. Θεωρώ ότι το δάσος που επιβίωση θα βοηθήσει να μην κινδυνεύσει ο μαυρόγυπας.

Αυτό που έγινε στη Θεσσαλία, δεν θέλω να κάνει τους πολίτες του Έβρου να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Θέλουμε να χτιστούν ξανά τα σπίτια και να ανακάμψουν οι περιουσίες που χάθηκαν.

Πρέπει να γίνουν έργα για να συγκρατήσουμε τα εδάφη και να μην έχουμε προβλήματα με τις βροχές του χειμώνα.

Η ΔΕΠΑ δεσμεύτηκε ότι θα είναι ο πρώτος ανάδοχος της μελέτης που θα γίνει στον Έβρο.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα παρουσιάσουμε με τον κ. Τριαντόπουλο μελέτες για την αναπτυξιακή δυναμική του Έβρου.

Η Αλεξανδρούπολη είναι μία δυναμική πόλη, είναι ενεργειακό κέντρο των Βαλκανίων και πολλές άλλες σημαντικές επενδύσεις δημιουργούνται στην περιοχή.

Θα δημιουργηθεί ένα πιο δυναμικό Δαδιά Pass μέσα στο Έβρος Pass, για να επισκέπτονται οι πολίτες το δάσος και θα υπάρξει μια άλλη προσέγγιση για τη λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στον Έβρο.

14:12
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Πιο γρήγορα θα δοθεί το επίδομα θέρμανσης

Θα υπάρξει στοχευμένη στήριξη στους ευάλωτους σε ότι αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος, ανέφερε σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός.

14:05
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Θα είμαστε δίπλα στον πρωτογενή τομέα

Θα ήθελα έναν οργανισμό με αρδευτικό αντικείμενο σε κάθε περιφέρεια. Για τα ζητήματα των πλημμυρών μίλησα εκτενώς. Ξέρω τις δυσκολίες στον πρωτογενή τομέα, αλλά έχουμε καλές επιδόσεις. Έχουμε καλές εξαγωγές, έχουμε νέους παραγωγούς που διακρίνονται και φυσικά η άλλη όψη της ακρίβειας στο καλάθι του νοικοκυριού είναι η καλή τιμή για τον παραγωγό. Τουλάχιστον δεν δίνουμε τα λεφτά σε εισαγόμενα προϊόντα αλλά στηρίζουμε την εγχώρια παραγωγή. Έχουμε φιλόδοξα σχέδια για τον πρωτογενή τομέα με παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.

Οι αγρότες γνώριζαν, γνωρίζουν και θα γνωρίζουν ότι όποτε υπάρχει ανάγκη, η πολιτεία είναι εκεί στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Η αλλαγή του πρωτογενούς τομέα είναι μία μεγάλη πρόκληση. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες, για νέες καλλιέργειες, για αλλαγή καλλιεργειών. Οι παραγωγοί μας θέλουν κατεύθυνση.

Δεν θέλω να αισθάνονται αβοήθητοι ότι παλεύουν με δυνάμεις που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Δεσμεύομαι ότι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα, την κτηνοτροφία.

14:00
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα

Δεν πρέπει να αντιδράμε σπασμωδικά. Σίγουρα είναι καλύτερα να προλαμβάνουμε από το να κάνουμε αλλαγές εκ των υστέρων στον ποινικό κώδικα.

Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Είναι δύσκολο να εξηγηθεί γιατί κάποιος άνθρωπος μπορεί να τρέχει με 140χλμ, να σκοτώνει δύο ανθρώπους και να μην μπαίνει ούτε μία ημέρα στη φυλακή.

Αυτές οι παρεμβάσεις θα δρομολογηθούν σύντομα και θα είναι τομή με το χθες, στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Δικαιοσύνη.

13:59
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Παρεμβάσεις στο RBNB χωρίς να «σκοτώσουμε» τη δραστηριότητα

Στα μέτρα με δημοσιονομικό αποτύπωμα δεν υπάρχουν περιθώρια. Είναι όμως σημαντικά. Και το πρόγραμμα «Σπίτι Μου», και το πρόγραμμα της ανακαίνισης κλειστών σπιτιών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε αρκετά σπίτια, ανεβαίνει η ζήτηση και ανεβαίνουν οι τιμές.

Πιστεύω στην υλοποίηση έργων κοινωνικής αντιπαροχής. Θα δώσει το κράτος από την περιουσία που έχει για να πάρει φθηνά σπίτια. Δίνω σημασία και στα έργα ΣΔΙΤ για τις φοιτητικές στέγες αλλά και στη βελτίωση των υφιστάμενων φοιτητικών εστιών.

Στο RBNB, είναι ένα πρώτο πακέτο παρεμβάσεων για να εξισωθούν οι κανόνες του ανταγωνισμού. Θα βοηθήσουμε να μην έχουμε την πίεση που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές, αν κρίνουμε ότι πρέπει να πάμε παραπέρα, και να σκληρύνουμε το πλαίσιο, το συζητώ. Αλλά χωρίς να σκοτώσουμε μια δραστηριότητα για τη χώρα που έχει σημασία για τους ιδιοκτήτες.

Θα πρέπει να συμορφώνονται όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον κλάδο, με κανόνες που ισχύουν για όλους και δεν συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό.

13:55
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Ένα έργο που βγαίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν σημαίνει ότι δεν υλοποιείται

Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγραμμάτα. Θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι τις αρχές του 2026. Αν ένα έργο δεν είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί, τότε καλύτερα να αναζητήσουμε άλλους πόρους. Αν βγει από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν σημαίνει ότι δεν θα υλοποιηθεί.

Θα υπάρξει νέα αναθεώρηση της αναθεώρησης, η οποία θα στρέψει τα κονδύλια στην αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία οι οποίες θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως ξέρετε η ιστορία των αντιπλημμυρικών είναι μεγάλη στη χώρα μας. Έχουμε πολλές προσφυγές, πολλές εκ των οποίων από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Δεν κρίνω αν είναι καλές ή κακές οι προσφυγές. Είναι η πραγματικότητα.

Θα δώσουμε σημασία στα μικρά έργα, στα ορεινά έργα, που είναι ενδεχομένως και πιο σημαντικά από τα μεγάλα φράγματα τα οποία και ακριβά είναι και δύσκολα στην υλοποίηση.

13:52
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Δεν κρυβόμαστε πίσω από την επενδυτική βαθμίδα

Η επενδυτική βαθμίδα είναι σημαντική για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Μεγάλη σημασία για εμάς δεν έχει μόνο το επιτόκιο αναφοράς, αλλά και το spread. Η Ελλάδα έχει πετύχει να δανείζεται με επιτόκιο καλύτερο από της Γαλλίας.

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, όμως, καίνε τους πολίτες. Αλλά έχει μεγάλη σημασία η επενδυτική βαθμίδα.

Δεν κρυβόμαστε, όμως, πίσω από αυτή την επιτυχία.

Στόχος είναι να περιορίσουμε το πρόβλημα της παγκόσμιας έκρηξης σε τιμές και υπηρεσίες.

13:50
Χρήστος Γιαννούλης

Μητσοτάκης: Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 τα εγκαίνια στο Μετρό Θεσσαλονίκης

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved