ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θρίλερ» με ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο

«Θρίλερ» με ενδεχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο
AP

Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο διήμερο, με φόντο την κλιμακούμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας, περιμένει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σήμερα Τρίτη (3/12) και την Τετάρτη (4/12) θα συμμετάσχει στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας. 

Τη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου στο Λονδίνο προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ και ο ΣΚΑΪ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, δέχθηκε πρόσκληση από την ελληνική πλευρά, πληροφορία που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται.

«Και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα συναντηθούμε στο Λονδίνο, θα πω τις θέσεις μου. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει, αλλά κι εμείς τα κάνουμε», δήλωσε o πρόεδρος της Τουρκίας, πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ, λέγοντας πως «ισχύει», ενώ πρόσθεσε: ««Απειλούν τη Λιβύη ότι θα διώξουν τον πρέσβη της, αλλά μπορεί η Λιβύη να αποσύρει τον πρέσβη της νωρίτερα, πριν το κάνουν οι Έλληνες». Ανέφερε ακόμη ότι η συμφωνία που υπέγραψαν με την Λιβύη θα πάει στην τουρκική εθνοσυνέλευση και θα περάσει με συντριπτική πλειοψηφία.

«Αυτή τη στιγμή για την Γαλλία όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να είναι άβολα, αλλά τους ενοχλούν όσα κάναμε στη Λιβύη. Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Τουρκίας και της Λιβύης. Δεν θα συζητήσουμε μαζί σας τα δικαιώματά μας στη Λιβύη. Αυτό είναι ξεκάθαρο» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε επίσης ότι η Ελλάδα, η Αίγυπτος και από την άλλη πλευρά η Κύπρος, δεν μπορούν ποτέ να επηρεάσουν το βήμα που έκανε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να έχουν προβεί σε λεπτομέρειες για τη συνάντηση.

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στο Λονδίνο

Σήμερα στις 12.00 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με διεθνείς επενδυτές, στις 19.15, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι - Μητσοτάκη, θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει η Βασίλισσα Ελισάβετ στους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Buckingham Palace, ενώ στις 21:30, ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του θα παρακαθίσουν σε δείπνο στην πρωθυπουργική κατοικία (Downing Street) που παραθέτει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει από τη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την Κλιματική Αλλαγή, πως κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ θα θέσει επί τάπητος το θέμα των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας, ζητώντας παράλληλα τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μεσομακροπρόθεσμα στον δρόμο για την απολιγνιτοποίηση και την πλήρη υποκατάσταση από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα είμαστε εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, ως ενδιάμεσο καύσιμο. Επομένως, αποτελεί προϋπόθεση η ΕΕ να δώσει προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο και στις πολιτικές αξιοποίησης νέων κοιτασμάτων από την ευρύτερη περιοχή, που μπορεί να αποτελέσουν σημαντική πηγή φυσική αερίου. Οι κινήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν τη συνολική αυτή προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, την Κυριακή, αναφερόμενος, ειδικότερα, στη στάση που θα πρέπει να τηρήσει στο εξής το ΝΑΤΟ, είχε πει πως η Συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αμέτοχη απέναντι στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Οι δικαιούχοι και τα ποσά - Πότε θα δοθεί

Σχετικές ειδήσεις