ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Τι θα πει στον Τραμπ στο κρίσιμο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο

Ο Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Τι θα πει στον Τραμπ στο κρίσιμο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο
INTIME NEWS

Με το βλέμμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ταξιδεύει αύριο, Κυριακή, στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, με αποκορύφωμα την ανυπόστατη συμφωνία με την Λιβύη και η διπλωματική επιτυχία της υπογραφής της συμφωνίας για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, αποτελούν τους βασικούς άξονες του διπλωματικού παζλ που θα παρουσιαστεί στον Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό ο Αμερικανός πρόεδρος να εκφραστεί υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Ο στόχος της επίσκεψης του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Τόσο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ όσο και η ευρύτερη προσπάθεια διπλωματικών επαφών το τελευταίο διάστημα ως στόχο έχουν την ανάδειξη της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την αναβάθμιση του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, την ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών μας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός τώρα, σκοπεύει να αναδείξει την Ελλάδα ως τον μόνο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή και να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά μας ζητήματα και το άκυρο «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο μάλιστα υπάρχει αισιοδοξία, καθώς όπως σημειώνουν στο newsbomb.gr «από την πλευρά των ΗΠΑ, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπήρχε, τις προηγούμενες δεκαετίες, ένα επίπεδο ισορροπίας. Βλέπουμε ότι αυτή η ισορροπία, το τελευταίο διάστημα, τείνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις και αυτό αναμένουμε να συνεχιστεί και να επιβεβαιωθεί».

Επίσης τονίζουν πως «ο πρωθυπουργός εκτός από τα θέματα διπλωματίας θα θέσει και ζητήματα διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε πολλούς τομείς από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας».

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο υπεγράφη στην Αθήνα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ από τον Νίκο Δένδια και τον Μάικ Πομπέο.

Ο τελευταίος έχει αναπτύξει ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον κ. Μητσοτάκη, όπως και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πενς, κι αυτό θα αποτυπωθεί και στο δείπνο που θα οργανώσουν οι δύο κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προς τιμήν του Ελληνα πρωθυπουργού, με προσκεκλημένους περίπου 300 σημαντικούς παράγοντες των ΗΠΑ από τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της επιστήμης.

Η ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δεν μπορεί φυσικά να μην περιλαμβάνει τις επενδύσεις. Στην… φαρέτρα του ο πρωθυπουργός έχει όχι μόνο την τάση των διεθνών αγορών να στηρίζουν την ελληνική οικονομία άμα τη αναλήψει της εξουσίας από τη ΝΔ, αλλά τόσο τον Προϋπολογισμό -τον πρώτο αναπτυξιακό εδώ και πολλά χρόνια, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση- όσο και το κλίμα πολιτικής σταθερότητας. «Είναι πολύ σημαντικό για την εικόνα της χώρας πως αυτή την στιγμή στην εξουσία βρίσκεται ένα κόμμα που σε μόλις έξι μήνες έχει ήδη υλοποιήσει συνολικά 60 προεκλογικές δεσμεύσεις», σημειώνουν στο newsbomb.gr πηγές από την κυβέρνηση.

Οι βασικές συναντήσεις του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα όπου από τις 18.00 τοπική ώρα (01.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους απόδημους Έλληνες της Φλόριντα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

Την Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.

Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Την Τρίτη το πρωί θα συναντήσει την ηγεσία του Αμερικανικού think tank Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων. Στη συνέχεια, θα συναντήσει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, όπου θα έχει κατ’ ιδίαν και διευρυμένες συναντήσεις. Μετά τις συναντήσεις αυτές θα κάνει δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους.

Την Τετάρτη το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το μεσημέρι, θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει Αμερικανούς επενδυτές. Το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μίκαελ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Τον Πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι διεθνείς επαφές του Ιανουαρίου θα ολοκληρωθούν στις 29 Ιανουαρίου που θα επισκεφθεί, για δεύτερη φορά ως πρωθυπουργός, το Παρίσι.

Εκεί θα έχει συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρέχει ξεκάθαρη στήριξη στις θέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το ζήτημα της «συμφωνίας» Τουρκίας – Λιβύης. Τον Απρίλιο ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πεκίνο, ενώ είναι πολύ πιθανόν ότι θα συναντήσει την άνοιξη και τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Όλες οι περιοχές και τα υψόμετρα των χιονοπτώσεων! Η ανάλυση του Σάκη Αρναούτογλου (vid)

Σχετικές ειδήσεις