ΑΠΟΨΕΙΣ

EastMed: Αγωγός-«τείχος» για τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο

EastMed: Αγωγός-«τείχος» για τον τουρκικό επεκτατισμό στην Ανατολική Μεσόγειο
INTIME NEWS

Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν μία ιστορική συμφωνία στο Ζάππειο. Ο EastMed όχι μόνο εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή αλλά καθιστά την χώρα μας «απαραίτητη» και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed είναι γεγονός. Από την σύλληψη της ιδέας πριν το 2013 έως και σήμερα, τα όσα πολιτικά γεγονότα συνέβησαν στην Ελλάδα ήταν τόσο πυκνά που η αναφορά του τότε υπουργού Ενέργειας, Γιάννη Μανιάτη, μοιάζει σαν από προηγούμενο αιώνα.

Κι όμως, παρά τις εμμονές του πολιτικού συστήματος, το κράτος απέδειξε πως έχει συνέχεια και διαδοχικές κυβερνήσεις μπόρεσαν να εργαστούν με κοινό στόχο την υλοποίηση του έργου.

Σίγουρα απέχουμε πολύ ακόμα από το να δούμε χρηματικά οφέλη, όμως το πρώτο και αποφασιστικό βήμα έγινε. Σίγουρα το γεγονός πως η Ιταλία κρατά ακόμη έστω κάποιες αποστάσεις, χαιρετίζοντας ωστόσο την συμφωνία, δημιουργεί κάποια ερωτηματικά. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά, ωστόσο, είναι ότι για να αντιδρά τόσο έντονα η Τουρκία, σίγουρα κάτι καλό κάναμε…

Η Άγκυρα πρόλαβε και αντέδρασε προκαταβάλλοντας πως η συμφωνία για τον EastMed θα αποτύχει κάνοντας λόγο για «μάταιες κινήσεις στην περιοχή για να αποκλείσουν τη χώρα μας και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ακίμ Ακσόι «κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για τους φυσικούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει».

Όσο όμως και να «φωνασκούν» οι Τούρκοι, η Ελλάδααναβάθμισε τον ρόλο της στην περιοχή και κάνει ένα σημαντικό βήμα για να μπορέσει να γίνει ενεργειακός κόμβος. Ο αγωγός EastMed δεν είναι μόνο ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κόστους έξι δισ. ευρώ, αλλά ένα πολύπλευρο, πολυσύνθετο και μακροπρόθεσμο σχέδιο με ευρωπαϊκή σφραγίδα, το οποίο μπορεί σε βάθος δεκαετίας να καλύψει το 10-15% των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Από την άλλη, πέρα από τα προφανή οφέλη αξίζει να σημειωθεί πως ο αγωγός θα λειτουργήσει, εάν όλα πάνε καλά, και ως «τείχος» προστασίας απέναντι στον επεκτατικό νεοοθωμανισμό της Άγκυρας. Σε μία εποχή που η χώρα μας καλείται να μιλήσει για τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη, έργα σαν τον EastMed , βάζουν πολύ απλά, τα πράγματα στη θέση τους.

Η Ελλάδαέχει τον πρώτο και μοναδικό λόγο για την εκμετάλλευση στην θαλάσσια επικράτειά της και οι συμμαχίες που χτίζει φέρνουν έμπρακτα αποτελέσματα. Ελπίδα όλων, το πολιτικό σύστημα να φανεί αντάξιο της ευθύνης που καλείται να διαχειριστεί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτός είναι ο υπερτυχερός που κέρδισε τα 9,2 εκατ. ευρώ

Σχετικές ειδήσεις