ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα παίζονται στο Εθνικό Συμβούλιο για το ΠΑΣΟΚ

Όλα παίζονται στο Εθνικό Συμβούλιο για το ΠΑΣΟΚ

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων ήταν αυτή που πέρασε για το κόμμα – Τα δεδομένα για την εκλογή του νέου προέδρου

Όλα παίζονται για το ΠΑΣΟΚ από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος κ. Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του και κατέθεσε τη δική του πρόταση στο πολιτικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι επιθυμεί να παραμείνει στο κόμμα, τουλάχιστον μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ωστόσο διαμήνυσε στα υπόλοιπα μέλη του κομματικού οργάνου ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός.

Έντονες αντιδράσεις

Τουλάχιστον οχτώ μέλη, από τα δεκαεφτά, του πολιτικού συμβουλίου διαφώνησαν ανοιχτά με την πρόταση Παπανδρέου. Τα υπόλοιπα έξι κράτησαν επιφυλάξεις από τον πρόεδρο και την πρότασή του για διαρχία, χωρίς όμως να ταχθούν απέναντί του.

Ο κ. Παντελής Οικονόμου δεν εξέφρασε άποψη, ενώ τα άλλα δύο μέλη είναι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος ήταν ο μόνος που υπερασπίστηκε με σθένος την προεδρική πρόταση.

Ειδικότερα οι Τόνια Αντωνίου, Πάρις Κουκουλόπουλος, Νίκος Ανδρουλάκης, Νίκος Σαλαγιάννης, Γιάννης Μίχας και Συλβάνα Ράπτη ζήτησαν να ανοίξουν άμεσα οι διαδικασίες. Οι Κώστας Πανταζής και Δημήτρης Σακελλάρη πρότειναν εκλογές την άνοιξη, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί συζήτηση για τις θέσεις που εκφράζει του ΠΑΣΟΚ σήμερα.

Στο τέλος της συνεδρίασης συμφώνησαν όλοι να μην προβούν σε ψηφοφορία της πρότασης, αφού τα μηνύματα που έπρεπε να σταλούν έχουν σταλεί.

Η απόφαση

Τελικά αποφάσισαν να προγραμματίσουν εκ νέου συνεδρίαση στις 12 Ιανουαρίου και εθνικό συμβούλιο στις 14 και 15 του ίδιου μήνα, δηλαδή το επόμενο Σαββατοκύριακο. Στο εθνικό συμβούλιο θα τεθεί το θέμα της διαρχίας και αν επιθυμούν τα μέλη του οι εσωκομματικές εκλογές να πραγματοποιηθούν πριν ή μετά τις εκλογές.

Στην περίπτωση που το εθνικό συμβούλιο αποφασίσει οι εσωκομματικές εκλογές να γίνουν μετά τις εθνικές, δηλαδή να αποδεχτεί την πρόταση Παπανδρέου, τότε θα πρέπει να οριστεί το όργανο εκείνο που θα ορίσει τον υποψήφιο πρωθυπουργό. Στο παρελθόν το όργανο που αποφάσισε ξανά κάτι σχετικό ήταν η κοινοβουλευτική ομάδα, όμως επειδή προβλέπεται να υπάρξουν αντιδράσεις πιθανώς να οριστεί άλλο όργανο.

Τέλος στην περίπτωση που τα μέλη του εθνικού συμβουλίου απορρίψουν την πρόταση Παπανδρέου και καλέσουν το κόμμα να προχωρήσει σε άμεσες διαδικασίες αλλαγής ηγεσίας, τότε θα ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για εκλογή ανάδειξης νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος.

Διαβάστε επίσης:

Η διαρχία διχάζει το ΠΑΣΟΚ