ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η σύνοδος κορυφής της ΕΕ

Κορονοϊός - Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η σύνοδος κορυφής της ΕΕ
INTIME NEWS

Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τόσο ως προς την ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όσο και ως προς την οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, η Ευρώπη ενωμένη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα: «Θα χρειασθεί αυξημένους πόρους ώστε οι πολίτες να μην χάσουν την δουλειά τους. Αλλά και για να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που χάνουν τον τζίρο τους. Κι όλα αυτά, σε ένα περιβάλλον κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων. Αναπόφευκτα, η Ευρώπη θα χρειασθεί να δανειστεί περισσότερα, ώστε να ξοδέψει και περισσότερα».

Παράλληλα σημειώνει: «Μαζί με άλλους 8 συναδέλφους μου υπογράψαμε, προχθές, μια επιστολή, ζητώντας να επεξεργαστούμε την πρόταση έκδοσης ενός ειδικού Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης. Το επιχείρημα είναι απλό: Ο κορονοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών.

Είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών. Η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος Κορυφής. Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται...

Geplaatst door Kyriakos Mitsotakis op Vrijdag 27 maart 2020

Η μάχη Βορρά-Νότου για το ομόλογο και γιατί η Γερμανία λέει «nein»

Το κλίμα στη «μαραθώνια» τηλεδιάσκεψη που είχαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν φορτισμένο, ιδιαίτερα από την πλευρά της Ιταλίας και της Ισπανίας καθώς Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία δεν δέχονται την έκδοση ομολόγου. Για αυτό και στο κείμενο συμπερασμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά σε ευρω-ομόλογα και το ζήτημα θα επανέλθει σε δύο εβδομάδες στο Eurogroup.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτηση του σημείωσε ότι την πρόταση αυτή υποστηρίζουν εννέα ηγέτες κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 57% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ιρλανδία, Σλοβενία). Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επεσήμανε επίσης ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης – όπως επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κ.λπ. - και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής ζητώντας να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Το «nein» της Γερμανίας

Η πρόταση των εννέα ηγετών κρατών μελών της ΕΕ, με επικεφαλής το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, για έκδοση ευρω-ομολόγου, ήταν εξαρχής εκτός συζήτησης για το Βερολίνο, αν και στη Γερμανία συζητείται ακόμη και η κρατικοποίηση επιχειρήσεων προκειμένου να διασωθούν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η στάση της Άνγκελα Μέρκελ ήταν ακόμη πιο αρνητική σε σχέση με την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας και αναφορικά με το ζήτημα των ευρω-ομολόγων έκανε λόγο για «μη ρεαλιστικές προσδοκίες». Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η στάση της Μέρκελ φαίνεται ότι εξόργισε σε τέτοιο βαθμό τον Ιταλό πρωθυπουργό που φέρεται να απείλησε να φύγει από την τηλεδιάσκεψη και να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν. Χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προκειμένου να αποφευχθεί ένα οριστικό ναυάγιο, ο οποίος πρότεινε το θέμα να επανεξεταστεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε δύο εβδομάδες.

Με την Γερμανίδα καγκελάριο συντάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχθεί την έκδοση των ομολόγων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τη συμφωνία για το κοινό νόμισμα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλες οικονομικά ισχυρές χώρες του Βορρά όπως η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία.

Το Βερολίνο μπορεί να έχει συναινέσει στη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά δεν δέχεται τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για την αντιμετώπιση κρίσεων με την έκδοση ομολόγου. Με τη θέση αυτή συμφωνούν και οι χώρες του Βορρά που δηλώνουν οπαδοί της σταθερότητας. Και αυτό γιατί μία τέτοια κίνηση θα απατούσε την παροχή εγγυήσεων αναλογικά από όλα τα κράτη μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί καν λύση για την αύξηση του προϋπολογισμού της Ένωσης μετά την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας. Πρόκειται λοιπόν για μία ακόμη σύγκρουση δύο τελείως διαφορετικών αντιλήψεων οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ το θέμα του ευρω-ομολόγου δεν τέθηκε προς συζήτηση, εξ ου και η επιστολή των εννέα.

Η κοινή δήλωση

«Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορωνοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση», τονίζεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 14 της κοινής δήλωσης των ηγετών μετά την τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης.

Το κομμάτι της δήλωσης για τα οικονομικά μέτρα:

12. Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών του COVID-19 και θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης με πνεύμα αλληλεγγύης.

13. Υποστηρίζουμε την αποφασιστική δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη διασφάλιση της υποστήριξης όρους χρηματοδότησης σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.

14. Σημειώνουμε την πρόοδο που σημείωσε η Ευρωομάδα. Σε αυτό το στάδιο, καλούμε το Eurogroup υποβάλει προτάσεις σε εμάς εντός δύο εβδομάδων. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την πρωτοφανή φύση του σοκ του κορονοϊού που πλήττει όλες τις χώρες μας και η ανταπόκρισή μας θα ενισχυθεί, εάν χρειαστεί, με περαιτέρω δράση με έναν ολοκληρωμένο τρόπο, υπό το πρίσμα των εξελίξεων, προκειμένου να υπάρξει συνολική απάντηση

15. Τα κράτη μέλη μας ανέλαβαν εκτεταμένες δράσεις για να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να ανακουφίσουν κοινωνικά προβλήματα και προβλήματα απασχόλησης. Θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα της ΕΕ για να υποστηρίξουμε τη δράση τους προς την ΕΕ αναγκαία έκταση.

16. Τα κράτη μέλη χρειάζονται ευελιξία για να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο. Το προσωρινό πλαίσιο για μέτρα κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας αποτελεί σημαντικό βήμα προόδου. Το ίδιο ισχύει και για την άνευ προηγουμένου χρήση της γενικής ρήτρας διαφυγής στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

17. Η πρόταση της Επιτροπής για μια πρωτοβουλία επένδυσης για την αντιμετώπιση της επιδημίας θα παράσχει 37 δισ. ευρώ επενδύσεων στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης. Με την προτεινόμενη τροποποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, το εν λόγω Ταμείο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, όπως ο κορωνοϊός. Ανυπομονούμε για ταχεία έγκριση αυτών των προτάσεων. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Επιτροπής να προχωρήσει περαιτέρω να αυξήσει την ευελιξία και τη μόχλευση στη χρήση των μέσων της ΕΕ.

18. Επιδοκιμάζουμε επίσης τη συμβολή της ΕΤΕπ στην κινητοποίηση πόρων για τραπεζικές εγγυήσεις και των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες, ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης του προϋπολογισμού της ΕΕ. Καλούμε τους υπουργούς Οικονομικών να διερευνήσουν χωρίς καθυστερήσεις τις δυνατότητες αύξησης της συνολικής απόκρισης του Ομίλου ΕΤΕπ.

19. Χαιρετίζουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον έλεγχο των ξένων άμεσων επενδύσεων. Αυτό θα συμβάλει στη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της κρίσης και μετά.

20. Η πανδημία του COVID-19 επηρεάζει ανθρώπους και κοινωνίες σε όλο τον κόσμο και θα έχει μεγάλη διάρκεια, μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο. Η ΕΕ δεσμεύεται για διεθνή συνεργασία και πολυμερείς λύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της. Θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια βοηθήσει τις χώρες και τις κοινότητες να καταπολεμήσουν την κρίση του COVID-19. Θα καταβάλει επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια να ενισχύσει τη βιωσιμότητα των παγκόσμιων ολοκληρωμένων αξιών και των αλυσίδων εφοδιασμού για την προσαρμογή τους αναγκαία και να μετριάσει τις αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η έρευνα που ανατρέπει όλα τα δεδομένα - Τι υποστηρίζουν οι Κινέζοι

Σχετικές ειδήσεις