ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή

Σύγκληση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. την Παρασκευή
Intime News

Εκτάκτως την Παρασκευή (14/08) θα συγκληθεί το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω τηλεδιάσκεψης.

Οι Βρυξέλλες ανταποκρίθηκαν και ικανοποίησαν το αίτημα της Αθήνας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter: «Θα συγκαλέσω έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων την Παρασκευή το απόγευμα. Θα συζητήσουμε επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Το έκτακτο Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Υπενθυμίζεται πως τη σύγκληση του Συμβουλίου ζήτησε την Τρίτη (11/08) ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έπειτα από σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί την Παρασκευή (14/08) στη Βιέννη με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η συνάντηση με τον Αμερικανό αξιωματούχο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη και στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται πως έπαιξε ρόλο η χθεσινή συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ αλλά και όλες οι πυρετώδεις διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας το τελευταίο διάστημα.

Άλλωστε, οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, όπως φαίνεται και από τις ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή».

Τι εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού

Αξιολογώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τις τελευταίες ώρες, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν:

Α) Δεν υπάρχει έρευνα του τουρκικού πλοίου παρά τα απλωμένα καλώδια αλλά και εξαιτίας των πλοίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται και παρακολουθούν στενά το Oruc Reis.
Β) Οι κινήσεις Ερντογάν έχουν περισσότερο το εσωτερικό του ακροατήριο παρά στην ουσία οι απειλές που εκτοξεύει.
Γ) Η Ελλάδα επενδύει στη διπλωματία και ασκεί πίεση και δεν δίνει πάτημα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.
Δ) Πρόκειται για μία παράσταση διαμαρτυρίας του Ερντογάν να δείξει ότι κάτι κάνει στην περιοχή και πως είναι «παίκτης».

Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, αναλυτές αναφέρουν ότι το προσεχές διάστημα δεν αποκλείεται να γίνει και πιο έντονη η διπλωματική παρουσία των ΗΠΑ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αιγαίο: Απειλεί να «πατήσει» την «κόκκινη γραμμή» ο Ερντογάν - Συναγερμός στην Αθήνα