ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για πανδημία, οικονομία, εμβόλια – Τα νέα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις

Τα μηνύματα Μητσοτάκη για πανδημία, οικονομία, εμβόλια – Τα νέα μέτρα στήριξης και οι παρεμβάσεις

Τους βασικούς άξονες της στρατηγικής της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας το επόμενο διάστημα σκιαγράφησε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα μα τον ίδιο τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα και αφορούν στην τήρηση των μέτρων, στη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και στους στοχευμένους περιορισμούς στις εστίες έξαρσης του κορονοϊού.

Πάντως ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία δεν δικαιολογούν εφησυχασμό, επισημαίνοντας πως έχει παρατηρηθεί ταχεία αύξηση κρουσμάτων σε χώρες που χαλάρωσαν.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πως η κατάσταση στη αγορά είναι δύσκολη και πως ένας μήνας lockdown κοστίζει πάνω από 3 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό, όπως είπε απαιτείται ατομική υπευθυνότητα καθώς προωθείται η χαλάρωση των μέτρων και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, με τήρηση των υγειονομικών μέτρων και αυστηρούς ελέγχους.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αύξηση του προστίμου για τους παραβάτες από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ, ώστε, όπως ανέφερε, να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία, δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία με ένα τρίτο κύμα πανδημίας. «Κάθε άνοιγμα οικονομικής δραστηριότητας εγκυμονεί τον κίνδυνο για μία αύξηση των κρουσμάτων. Όσο αυτή η αύξηση των κρουσμάτων είναι λελογισμένη και ελεγχόμενη και δε βάζει σε πίεση το σύστημα υγείας είναι κάτι που μπορούμε να το αντέξουμε», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που έχει λάβει η κυβέρνηση για επιχειρήσεις και εργαζομένους, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως έχει διατεθεί 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν 15% του ΑΕΠ και ακόμα και τώρα αποζημιώνει το κράτος όσους βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και σχεδόν 700.000 επιχειρήσεις διευκολύνθηκαν με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

«Σε αυτό το ασταθές 2020 δεν είδαμε, ευτυχώς, καμία επιβάρυνση στο ισοζύγιο της απασχόλησης, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η στρατηγική μας μέχρι σήμερα φαίνεται να αποδίδει. Πολλά νοικοκυριά επωφελούνται φέτος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», προσέθεσε.

Επίσης γνωστοποίησε πως επεκτείνεται και τον Φεβρουάριο η κάλυψη του ενοικίου στο 80% και πως παρατείνονται για δυο μήνες όσα επιδόματα ανεργίας έχουν λήξει. Με αυτό τον τρόπο ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα συνεχίζει να προσφέρει στήριξη σε όσους πλήττονται από την πανδημία.
Σχετικά με τα εμβόλια ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η χώρα μας έχει σήμερα εξασφαλισμένες ποσότητες για 15,3 εκατ. εμβολιασμούς.»

Αν είστε διατεθειμένοι να ασκήσετε κριτική σε αυτό θα πρέπει να απαντήσετε αν καλώς μπήκαμε στο πρόγραμμα της ΕΕ και αν καλώς αγοράσαμε το διπλάσιο των εμβολίων που εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν, δήλωσε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Από τον Απρίλιο θα έχουμε περισσότερα εμβόλια απ’ όσα θα χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τη ζήτηση. Σήμερα, όπως σε όλο τον κόσμο είμαστε στην αντίθετη κατάσταση με λίγες δόσεις και υψηλή ζήτηση. Γι’ αυτό επιλέχθηκε η προτεραιοποίηση. Ήδη έχουν κλειστεί 122.000 ηλεκτρονικά ραντεβού», σημείωσε.

«Πάλι καλά που δεν μας ζητήσατε να κρατικοποιηθεί η Pfizer με ένα νόμο και ένα άρθρο», απάντησε στο αίτημα να δοθούν οι πατέντες των εμβολίων. Είναι αστεία αυτά τα επιχειρήματα, πυροτεχνήματα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στόχος είναι να εμβολιαστούν δυο εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους επιστήμονες ξεκαθάρισε πως ουδέποτε υπήρξε σύγκρουση. «Σε κάθε περίπτωση ακολουθήσαμε τις υποδείξεις των ειδικών κατά γράμμα. Μια φορά πήραμε πιο αυστηρά μέτρα (το πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου). «Ποτέ δεν ακούστηκε ότι δεν αναζήτησα τη συμβουλή του Σωτήρη Τσιόδρα και των ειδικών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι στην επιτροπή δεν συμφωνούν πάντα όλοι με όλους. Δεσμεύονται όμως από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που γίνεται στην Επιτροπή», ανέφερε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

LIVE BLOG Βουλή: Η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία - Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις