ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μενέντεζ: Η Ανατολική Μεσόγειος το θέμα συζήτησης

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια – Μενέντεζ: Η Ανατολική Μεσόγειος το θέμα συζήτησης
Twitter

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Με την κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να είναι για ακόμα μια φορά, με προφανή υπαιτιότητα της Τουρκίας, αρκετά ρευστή, η ελληνική διπλωματία προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να διαφυλάξει τα εθνικά συμφέροντα. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ενώ παράλληλα είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ομόλογό του των ΗΠΑ.

Στη συζήτηση που είχαν οι Ρόμπερτ Μενέντεζ και Νίκος Δένδιας, αναλύθηκαν οι πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει Ελλάδα και ΗΠΑ, ενώ παράλληλα έγιναν αναφορές και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε πως μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα η Τουρκία δια στόματος Μεβλούτ Τσαβούσογλου «πυρπόλησε» εκ νέου την κατάσταση, κάνοντας λόγο για πιθανή συνεργασία με την Αίγυπτο. Την ίδια ώρα από πλευράς Ισραήλ φαίνεται να υπάρχει ενόχληση, καθώς έγινε λόγος ακόμα και για fake news από το καθεστώς Ερντογάν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση, η συνομιλία Δένδια – Μενέντεζ έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να συγχαίρει τον ομόλογό του για την εκλογή του αλλά και να τον ευχαριστεί για την ευαισθησία που έχει δείξει στα θέματα που αφορούν τη χώρα μας.

Άτυπη πενταμερής για Κυπριακό

Υπενθυμίζεται ότι, άτυπη συνάντηση με τη συμμετοχή πέντε συν μίας πλευρών για το Κυπριακό συγκάλεσε στη Γενεύη από τις 27 έως τις 29 Απριλίου ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να φανεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των εμπλεκομένων πλευρών για να προχωρήσουν σε μια διαπραγμάτευση που να οδηγεί σε συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Η αναφορά που για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση του εκπροσώπου τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Στέφαν Ντούζαρικ και η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα, αναφορά που παραπέμπει σε χρονικό τουλάχιστον πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν τα μέρη να λειτουργήσουν.

Στην άτυπη αυτή συνάντηση θα συζητηθούν κομβικής σημασίας ζητήματα για την μετέπειτα πορεία της διαδικασίας, ενώ κομβικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει -όπως έχει αναφερθεί και στο παρελθόν- ο ίδιος ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Βόμβα» Λέκκα για Ελασσόνα: Ήταν νέος σεισμός, πιθανός και μετασεισμός στη διάρκεια της νύχτας