ΕΘΝΙΚΑ

«Χαστούκι» από το Ισραήλ στα fake news που μοιράζει το καθεστώς του Ερντογάν

«Χαστούκι» από το Ισραήλ στα fake news που μοιράζει το καθεστώς του Ερντογάν
AP Images

Η προσπάθεια της Τουρκίας να ρίξει «γέφυρες» στην Αίγυπτο, αλλά και στη Γαλλία, θύμισε στους Ισραηλινούς την αντίστοιχη κίνηση που έκανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη δική τους χώρα και μια ανάλυση – κόλαφος για τον σουλτάνου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους για το τι πρέπει να συμβεί  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόλις ένα 24ωρο χρειάστηκε για να υπάρξουν οι πρώτες έντονες αντιδράσεις στην προσπάθεια της Τουρκίας να βάλει… μπουρλότο στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για μια πιθανή συνεργασία με την Αίγυπτο και για ενδεχόμενη υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ των δυο χωρών. Τις τακτικές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των αξιωματούχων του ήρθε να καυτηριάσει μια εκτενής ανάλυση της Jerusalem Post από το Ισραήλ, στην οποία γίνεται λόγος για τη δημιουργία fake news από την Άγκυρα, τα οποία φιλοδοξεί να διασπείρει σε τέτοιο βαθμό ώστε να θεωρούνται ως δεδομένα στην πορεία.

Στην ανάλυση υπενθυμίζεται η προσπάθεια της Τουρκίας να «συμφιλιωθεί» με το Ισραήλ αμέσως μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές των ΗΠΑ, προσπαθώντας όπως αναφέρει να «εξαπατήσει το Ισραήλ με μια ναυτική συμφωνία». Η Ιερουσαλήμ, όμως, υπογραμμίζεται πως δεν είχε κανένα λόγο να χαλάσει τις στενές σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο με τις οποίες έχει ήδη ΑΟΖ και ενεργές συμφωνίες, με κυριότερη αυτή που αφορά τον αγωγό EastMed.

Μια παρόμοια προσπάθεια εξαπάτησης μέσω fake news, ακόμα και από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Άγκυρας, βλέπουν και τώρα στο Ισραήλ. «Η Άγκυρα πέρασε από τις απειλές στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Κατασκεύασε ιστορίες και τις διέδωσε στα Ισραηλινά μέσα, εξαφανίζοντας την Κύπρο από τις ΑΟΖ για να ισχυριστεί πως υπάρχει συμφωνία Τουρκίας και Ισραήλ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τώρα η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα, προσπαθώντας να εμπλέξει την Αίγυπτο», τονίζεται στην ανάλυση της Jerusalem Post. Η κίνηση αυτή από πλευράς Ερντογάν δεν έγινε τυχαία στη δεδομένη χρονική στιγμή, καθώς έχει προηγηθεί πρόσφατα το Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα όπου έγινε σαφές ότι η Αίγυπτος, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία μαζί με άλλες χώρες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ενός μπλοκ κοινών συμφερόντων που συνιστά και μια ισχυρή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ισραηλινοί μάλιστα αναφέρουν όλους τους πηχυαίους τίτλους που χρησιμοποίησαν τα ελεγχόμενα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. «Η Τουρκία θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Αίγυπτο σε θαλάσσια ζώνη», λέει ένας τίτλος στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Anadolu». «Η Ελλάδα ανησυχεί καθώς η Αίγυπτος ενεργεί σύμφωνα με την τουρκική ΑΟΖ στο EastMed», λέει η Daily Sabah, ένα άλλο φιλοκυβερνητικό όργανο. «Η Αίγυπτος θερμαίνεται με την πρόταση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο;» ρωτά το κρατικά ελεγχόμενο TRT στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι η Αίγυπτος θα μπορούσε να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία. «Θα ήταν πολύ παράξενο αν η Αίγυπτος ξαφνικά αντιστρέψει την κοινή πορεία της με την Ελλάδα και την Κύπρο και εμπλακεί σε μια συμφωνία που θα αναιρέσει τους οικονομικούς ισχυρισμούς της δεύτερης και θα βλάψει την πρώτη», υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Η απέλπιδα προσπάθεια του Ερντογάν να αποφύγει τη διεθνή απομόνωση της χώρας του, συνεπώς, κορυφώνεται με ρητορική για… συμφιλίωση. «Οι περισσότερες χώρες που εδώ και χρόνια έχουν απειληθεί, έχουν συκοφαντηθεί, έχουν προσβληθεί ή ακόμα και τρομοκρατηθεί από το κυβερνών κόμμα της Άγκυρας, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει συμφιλίωση. Αυτό γίνεται επειδή η Τουρκία προσπαθεί για ακόμα μια φορά να πάρει αυτό που θέλει», τονίζουν οι Ισραηλινοί.

Μάλιστα, προσθέτουν πως η πάγια τακτική της Τουρκίας είναι να δημιουργούν ένα αφήγημα που περιλαμβάνει μια τεράστια αξίωση στη Μεσόγειο, καταπατώντας κυρίως δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Η Αίγυπτος και το Ισραήλ, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, δεν θα μπορούσαν να βρουν κοινό τόπο και να προχωρήσουν σε συμφωνία με την Τουρκία, αφού ήδη έχουν δημιουργήσει τις δικές τους ΑΟΖ. Δεν χρειάζονται σε καμία περίπτωση την Άγκυρα, από τη στιγμή που έχουν συμφωνίες με Ελλάδα και Κύπρο που είναι πιο κοντά στη δική τους ακτογραμμή.

«Η Τουρκία υιοθετεί αυτές τις ιδέες για να διεκδικήσει ύδατα στα οποία δεν έχει δικαιώματα, χωρίς να δώσει τίποτα σε αντάλλαγμα», σχολιάζουν οι Ισραηλινοί. «Η φιλοξενία τρομοκρατών της Χαμάς και οι απειλές για «απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ από τον Ισραηλινό έλεγχο είναι μη ανεκτές. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου έχει επίσης απειληθεί. Αυτό δεν το ξεχνάμε», τονίζεται.

Κλείνοντας, στο άρθρο γίνεται αναφορά και στην προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και στις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, όπου εξηγείται ότι το Παρίσι γνωρίζει καλά το «παιχνίδι» των Τούρκων και υπενθυμίζονται τα σχόλια του Γάλλου ΥΠΕΞ για την ανάγκη πράξεων από πλευράς Άγκυρας η οποία για την ώρα είναι μόνο λόγια

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: «Έκρηξη» με 702 μεταλλάξεις του κορονοϊού - Πού εντοπίζονται