ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Άγρια κόντρα στη Βουλή για αστυνομική βία, τρομοκρατία και πανδημία

Μητσοτάκης – Τσίπρας: Άγρια κόντρα στη Βουλή για αστυνομική βία, τρομοκρατία και πανδημία
INTIME

Σε υψηλούς τόνους εκτυλίχθηκε για περισσότερες από 3 ώρες η κόντρα του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για αστυνομική βία, πανδημία αλλά και την τρομοκρατία χωρίς να λείψουν και οι εκατέρωθεν προτάσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση, κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με ένα δριμύ «κατηγορώ» προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την καταστολή και την αστυνομική βία που ασκεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όσο και για την αποτυχία του, όπως είπε, στους χειρισμούς στα θέματα της πανδημίας.

«Σας κατηγορώ γιατί μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής σας, στη φθορά της κυβέρνησης και της εικόνας σας, αντιδράτε με ένα τρόπο όχι απλώς σπασμωδικό, επιπόλαιο, ανεύθυνο, αλλά και επικίνδυνο. Επιστρατεύοντας την καταστολή αντί για την πειθώ, το ψέμα αντί για την αλήθεια, την εξαπάτηση αντί για το διάλογο», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας.

Τον προειδοποίησε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να φοβάται την «οργή των νοικοκυραίων» και είπε στον πρωθυπουργό: «Σας προειδοποιώ ότι η βία τρέφει τη βία. Η απρόκλητη καταστολή προετοιμάζει τραγωδίες. Αν δεν το καταλαβαίνετε είστε ανεπαρκής, αν το καταλαβαίνετε είστε επικίνδυνος».

«Αντί εσείς να κατανοήσετε ότι προκαλείτε εσείς αυτή την οργή καταφεύγετε στην καταστολή καθώς έχουμε τάγματα εφόδου της αστυνομίας να κακοποιούν νέους επειδή βγήκαν μια βόλτα στην πλατεία της γειτονιάς και δημιουργείτε την εντύπωση κατάστασης πολιορκίας στις γειτονιές σας» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Δεν είχατε την ευθιξία να αναλάβετε μέρος της ευθύνης γιατί την ώρα που επιβάλετε δυσβάσταχτα πρόστιμα δείχνετε την αλαζονεία με βόλτες στην Πάρνηθα και το γλέντι στην Ικαρία».

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να κινηθεί σε πιο χαμηλούς τόνους ζητώντας, μεταξύ άλλων, συγγνώμη από όλα τα θύματα αστυνομικής βίας διαχρονικά στη χώρα και υποσχόμενος πλήρη διαφάνεια στον έλεγχο αυτών των περιστατικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε στην ανακοίνωση τεσσάρων προτάσεων για την αντιμετώπιση των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην πανδημία, επισημαίνοντας την πρόοδο που έχει γίνει με τις κλίνες ΜΕΘ και τους εμβολιασμούς.

Στην πορεία της ομιλίας του κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του ή βουλευτές του καλούν σε διαδηλώσεις τους πολίτες, ενώ και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του έχει δηλώσει ότι παίρνει το ρίσκο της υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Μάλιστα, λίγο αργότερα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη που παρείχε σε καταλήψεις στα πανεπιστήμια αλλά και για την αντιμετώπιση του ζητήματος του απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Είπατε ότι δέχεστε το δίσκο των επικίνδυνων συγκεντρώσεων. Δε νομίζω ότι χρειαζόμαστε κύριε Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα για να τεκμηριώσουμε ότι σε αυτήν την συγκυρία οι μαζικές συνάξεις με μεγάλη ένταση, συχνά χωρίς μάσκες, είναι γεγονός υπέρ μεταδότες για τον κορονοϊό. Συμφωνείτε η διαφωνείτε με αυτή την παραδοχή; Εάν συμφωνείτε θα πρέπει να ισχυριστείτε ότι το αγαθό της διαμαρτυρίας το οποίο εμείς το προστατεύσαμε και δεν απαγορεύσαμε τις συγκεντρώσεις, οι συγκεντρώσεις εξακολουθούν να υπόκειται στους περιορισμούς του γενικού νόμου, το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο το αγαθό της ανθρώπινης ζωής, αυτό μας λέτε!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατηγόρησε, δε, τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να ψαρέψει ψήφους εκμεταλλευόμενος την υγειονομική κρίση:

«Σας προσάπτω ότι θέλετε να ψαρέψετε στα θολά νερά της πανδημίας για να δημιουργήσετε και πάλι νέες πλατείες και νέους αγανακτισμένους και να ζωντανέψετε τα ίδια συνθήματα, τα οποία σε μια άλλη συγκυρία σας έφεραν στην εξουσία. Χούντες, πληρωμένα μέσα ενημέρωσης, κράτος του αυταρχισμού, επιστροφή στην Ελλάδα της δεκαετίας του 50».

Οι δευτερολογίες

Σε υψηλότερους τόνους κινήθηκαν οι δευτερολογίες και των δύο πολιτικών αρχηγών με τον Αλέξη Τσίπρα να χαρακτηρίζει ως την «πιο αμήχανη και πιο ασυνάρτητη» ομιλία αυτή που εκφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας αρχικά στην ερώτησή του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε ότι η ομιλία του πρωθυπουργού ήταν διχαστική κατηγορώντας τον ότι ακόμα και η συγγνώμη που εκστόμισε ήταν «μισή» καθώς, όπως είπε, «την απαξιώσατε με αναφορές στο 2016 και το 2017. Δεν ζητήσατε συγγνώμη όμως για τα περιστατικά της Νέας Σμύρνης ούτε για την αύξηση των καταγγελιών κατά 75% για περιστατικά βίας επί των ημερών σας».

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει «ήρωας ένας τρομοκράτης δολοφόνος απεργός πείνας» και πώς η αγωνία του είναι η προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

Παράλληλα πρότεινε να διαλυθεί η ομάδα ΔΡΑΣΗ, να επιλέγεται ο αρχηγός της Αστυνομίας από διακομματική επιτροπή και να γίνονται προσλήψεις στην ΕΛΑΣ μόνο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων.

Πιο οξύς ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει νέους «αγανακτισμένους» αν και «δεν υπάρχει κοινωνική πλειοψηφία να σας ακολουθήσει σε αυτό το δρόμο».

Ειδικά για την πανδημία ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «αυτή η η οποία είχε ένα αδύναμο σύστημα υγείας τα κατάφερε καλύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ότι οι άλλες χώρες να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες» για να προσθέσει προς τον Αλέξη Τσίπρα πως «όσο θα λέτε ότι χώρα απέτυχε στην διαχείριση της πανδημίας θα έρχομαι εδώ και θα σας λέω ότι είστε ψεύτης!».

Όσον αφορά, δε, την τρομοκρατία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «δεν θα ακούσετε ποτέ από εμάς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάποια σχέση με την τρομοκρατία αλλά αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν έχετε απαντήσει ποτέ για τα πραγματικά δεδομένα και τα πραγματικά δεδομένα ήταν ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που φέρατε όταν ήσασταν κυβέρνηση ήταν η διευκόλυνση αιτημάτων των τρομοκρατών».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σέρρες: Σοκ από τον θάνατο πεντάχρονης - Βρέθηκε κρεμασμένη από σκοινί