ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ναι σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης», όχι σε κατάργηση - Τα βήματα της κυβέρνησης

Lockdown: Ναι σε «βαλβίδες αποσυμπίεσης», όχι σε κατάργηση - Τα βήματα της κυβέρνησης
AP Photo

Με πολύ προσεχτικά και σταδιακά βήματα κυβέρνηση και ειδικοί προχωρούν στην επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κορύφωση του και το ΕΣΥ εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση.

Το νέο μείγμα των μέτρων που ανακοινώθηκε χθες έχει βασικό στόχο να είναι πιο αποτελεσματικά, αλλά ταυτόχρονα να δίνει δικλίδες αποσυμπίεσης ώστε να περιοριστούν οι εστίες υπερμετάδοσης.

Στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως η επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων θα είναι ελεγχόμενη και θα εξασφαλίζεται η ασφάλεια. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου και η απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα προσφέρουν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλλει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι ελεγχόμενες δραστηριότητες ενέχουν περιορισμένη μετάδοση του ιού, ειδικά σε σχέση με περιπτώσεις ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού. Σε αυτό το μέτωπο θα βοηθήσει πολύ το εργαλείο των self-tests που θα είναι διαθέσιμο από την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντησή του με την Προέδρο της Δημοκρατίας αναγνώρισε ότι υπάρχει κόπωση στον κόσμο από το lockdown και τόνισε, πως η κυβέρνηση θα κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση αφού πρώτα ακούσει τους ειδικούς.

«Εάν υπάρχει ένα ενθαρρυντικό νέο, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες είδαμε μια ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής. Και βέβαια, το μεγάλο ενθαρρυντικό νέο, είναι ότι η διαδικασία του εμβολιασμού, η επιχείρηση ‘Ελευθερία’, προχωράει με πολύ μεγάλη ταχύτητα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση κυβέρνηση και ειδικοί συνηγορούν στο ότι οι βαλβίδες αποσυμπίεσης δεν σημαίνουν κατάργηση του lockdown.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται κρίσιμες και γι’ αυτό το λόγο, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συνέστησε μεγάλη προσοχή στους πολίτες κατά τη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοιό επισημαίνοντας: «Xρειαζόμαστε να προσέξουμε τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αντέξει το ΕΣΥ από το τρίτο και σφοδρότερο κύμα. Σας ζητώ κάτι απλό όσο και δύσκολο. Προσοχή, ευλαβική τήρηση των μέτρων, μάσκα, αποστάσεις και αντισηπτικό. Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτικές. Πρέπει να παραμερίσουμε την κούραση μας. Πρέπει να προστατευτείτε και να προστατέψετε και τους γύρω σας».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.