ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Ανοίγει ξανά η αγορά - Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - Όλα τα μέτρα

Lockdown: Ανοίγει ξανά η αγορά - Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα - Όλα τα μέτρα
InTime

Lockdown: Την επιστροφή του λιανεμπορίου ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Τι είπε για τα σχολεία και τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Τη λειτουργία των καταστημάτων, με συγκεκριμένους όρους και αυστηρά μέτρα προστασίας, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Τα καταστήματα θα ανεβάσουν τα ρολά τους στις 5 Απριλίου και αυτό θα γίνει με συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή.

Πέραν της λειτουργίας των καταστημάτων, ανακοινώθηκε πως θα επιτραπούν από το Σάββατο 3 Απριλίου, και για κάθε Σαββατοκύριακο, οι διαδημοτικές μετακινήσεις με τη χρήση του κωδικού 6 στα SMS προς το 13033 με περιορισμό στον αριθμό των ατόμων. Τέλος, αναφορικά με τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως θα συζητηθεί το θέμα την επόμενη εβδομάδα, με πιθανότερη ημερομηνία επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες τη 12η Απριλίου.

Ανοίγει τη Δευτέρα 5 Απριλίου η αγορά

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως «Το νέο μίγμα των μέτρων, με νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς θα βοηθήσει στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη και η αξιοποίηση της ελευθερίας, για να αποφευχθούν συγκεντρώσεις σε σπίτια, πάρτι και γενικότερα εστίες που βοηθούν τη διασπορά».

«Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια θα γίνει και εδώ με κανόνες. Μάσκες, αποστάσεις και τήρηση όλων των μέτρων. Τα μέτρα δεν επιτρέπουν χαλάρωση, πιστεύουμε πως θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. Έχουμε πρόσθετα όπλα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Έχουμε αύξηση της ροής των εμβολίων, υπάρχουν τα δωρεάν τεστ και είμαστε στην Άνοιξη. Ο καιρός έχει αλλάξει και μπορούμε να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε στη συνέχεια

Ακολούθως, ανακοίνωσε τη χαλάρωση μέτρων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου με συγκεκριμένα μέτρα. αναλυτικά:

  • Επιτρέπεται από τη Δευτέρα (05.04) το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών κέντρων, με χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και με χρονικό όριο τριών ωρών την ημέρα. Επιτρέπεται πώληση και εκτός καταστήματος με ραντεβού, αλλά και εντός καταστήματος επίσης με ραντεβού.
  • Επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με μέγιστο όριο τους 20 πελάτες

«Πράσινο φως» για τις διαδημοτικές μετακινήσεις

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτραπούν διαδημοτικές μετακινήσεις. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είναι πιλοτική και θα αφορά τη χρήση του κωδικού 6 στο SMS στο 13033.

Η μετακίνηση θα επιτρέπεται για τρία άτομα το πολύ ή για οικογένειες, με τη χρήση οχήματος προς υπαίθριο χώρο και φυσικά με αποφυγή συγχρωτισμού και συνωστισμού, και αφορά τη μεταφορά των πολιτών σε άλλον Δήμο από αυτόν της κατοικίας τους.

«Οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα οδηγήσουν στην άρση αυτής της δυνατότητας. Οι διαδημοτικές μετακινήσεις θα γίνονται πιλοτικά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Για τις 12 Απριλίου προορίζεται το άνοιγμα των σχολείων

«Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα, με προοπτική για άνοιγμα κάποιων τάξεων στις 12 Απριλίου με τη χρήση του self test, τα οποία θα έχουμε στη διάθεσή μας από την επόμενη εβδομάδα, για μαθητές και εκπαιδευτικούς», ανέφερε σχετικά με τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς. Συνεπώς η κρίσιμη συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα και επιβεβαιώνεται η πιθανότερη ημερομηνία ανοίγματος που είχε αναφέρει και το Newsbomb.gr σε προηγούμενα ρεπορτάζ.

«Σκοπός των νέων ρυθμίσεων είναι να δοθεί η δυνατότητα για ορισμένες περιορισμένες επιπλέον δραστηριότητες. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν χαλαρότητα, αλλά θέλουμε να αποσυμπιεστεί η κόπωση που έχει επέλθει από τους προηγούμενους μήνες», σχολίασε ο υφυπουργός.

Πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από Νομό σε Νομό

Σε σχετική ερώτηση που έγινε στη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε πως οποιαδήποτε απόφαση, αναφορικά με τις μετακινήσεις από Νομό σε Νομό θα παρθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Όπως τόνισε όλα τα δεδομένα αξιολογούνται και οι αποφάσεις έρχονται μετά τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, συνεπώς το επόμενο διάστημα θα εξεταστεί η πιθανότητα να επιτραπούν αυτές οι μετακινήσεις.

Χρονικό ορίζοντα του πότε θα συμβεί αυτό δεν όρισε, τονίζοντας πως ακόμα η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμα και επαναλαμβάνοντας πως η όποια χαλάρωση ανακοινώθηκε, έχει στόχο την αποσυμπίεση της κοινωνίας και την προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού σε κλειστούς χώρους έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

SMS 13032: Ανοίγει το λιανεμπόριο από Δευτέρα - Πώς θα κάνουμε τα ψώνια στα καταστήματα