ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανατιμήσεις: Πολιτική σύγκρουση φέρνει το κύμα αυξήσεων - «Αγκάθι» ο ΦΠΑ και η ενέργεια

πολιτική σύγκρουση ανατιμήσεις φπα ενέργεια
«Πυρά» από την αντιπολίτευση για τις αυξήσεις των τιμών
INTIME/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση φέρνει το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων.

Το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων, όπως ήταν αναμενόμενο, φέρνει νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στέλεχη της κυβέρνησης διαμηνύουν πως παρακολουθούν το φαινόμενο ακρίβειας, ενώ αναμένεται να παρθούν μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και καταναλωτών, ενώ από την άλλη η αντιπολίτευση ασκεί δριμύ κατηγορώ προς την κυβέρνηση, αποδίδοντας την κύρια ευθύνη για την δεινή θέση της αγοράς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε μέτρα στήριξης, αναφερόμενος και στην επικείμενη παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας».

Ακόμη, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «Στην ομιλία του Πρωθυπουργού οι νέοι θα βρίσκονται στο επίκεντρο. Και φυσικά θα υπάρχουν μέτρα και εξαγγελίες για το σύνολο της κοινωνίας. Στόχος είναι, τα πλεονεκτήματα και το όφελος, από μια Ελλάδα που αλλάζει και αναπτύσσεται με πρωτόγνωρους ρυθμούς, να φτάσουν σε όλους με δικαιοσύνη και ταχύτητα. Με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία που στηρίζεται στα αποτελέσματα της δουλειάς μας. Με ευαισθησία, με ανθρωπιά, με λογική και με σύνεση, προχωράμε σταθερά στην Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και οι πολίτες ξέρουν ότι θα είμαστε δίπλα τους και δεν θα αφήσουμε κανένας να μείνει πίσω».

Γεωργιάδης σε εκπροσώπους σούπερ μάρκετ: Όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να δράσουμε υπέρ του καταναλωτή

«Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει να δράσουμε όλοι μας υπέρ του καταναλωτή». Αυτό σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφορικά με τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού 'Αδωνι Γεωργιάδη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου, με εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση συζήτησαν το θέμα της αύξησης των τιμών στο «καλάθι της νοικοκυράς», χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες τιμές συγκεκριμένων προϊόντων καθώς αυτό απαγορεύεται από το περί του Ανταγωνισμού Δίκαιο, αλλά με υπόμνηση της νομοθεσίας περί καρτέλ και αθέμιτου κέρδους εν μέσω πανδημίας.

Η συζήτηση διεξήχθη σε καλό κλίμα και όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες και πρέπει να δράσουμε όλοι μας υπέρ του καταναλωτή.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση για τις αυξήσεις των τιμών

Αντιπαράθεση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση και αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα κορυφωθεί όταν οι τιμές βασικών για κάθε νοικοκυριό αγαθών «πάρουν την ανηφόρα» κι οι αυξήσεις γίνουν αισθητές στην τσέπη του καταναλωτή.

Τσίπρας: 5+1 μέτρα για «φρένο» στην ακρίβεια - Εγκληματική η στρατηγική για αυτορύθμιση της αγοράς

Δέσμη προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ακρίβειας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας συζητώντας με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς. Επιπλέον στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών προκρίνει να υπάρξει αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη.

Επιπλέον μπροστά σε αυτό το τεράστιο κύμα αυξήσεων όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ζήτησε να επεκταθούν τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους
Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του εισήγηση με τους παραγωγικούς φορείς στην Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για ανεύθυνη και εγκληματική στάση.

«Δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί μόνη της είναι μια ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη εδώ και καιρό και υπάρχουν ευθύνες για αυτό.

Επίθεση όμως εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην διοίκηση της ΔΕΗ που δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση.

«Οταν η ΔΕΗ συναγωνίζεται με ιδιώτες για το ποιος θα ανεβάσει περισσότερο τις τιμές ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας και δεν λειτουργεί σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος , υπέρ του καταναλωτή τότε υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο Α. Τσίπρας. «Τότε τα golden boys που διορίστηκαν και πήραν τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς για να εξυγιάνουν την εταιρεία δεν κάνουν την δουλειά τους καλά” επεσήμανε.

Γι αυτό κάλεσε την κυβέρνηση τώρα ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, που θα φτάσουν το 50%, να παρέμβει σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές στις οποίες η ΔΕΗ συμμετέχει και να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από την ΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια.

Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο

Αναφερόμενος συνολικά στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την Πανδημία ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα, πριν ο φαύλος κύκλος συμπαρασύρει τόσο την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Όπως εξήγησε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκρηκτικό μείγμα αφού στα προβλήματα που υπήρχαν και συζητούσαν όλοι οι φορείς από πέρσι , όπως η υπερχρέωση των επιχειρήσεων και η έλλειψη ρευστότητας, τώρα μιλάμε για το αυξημένο χρέος που έχει κάθε νοικοκυριό και το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών αλλά απειλεί και την μικρομεσαία επιχείρηση που αναγκάζεται να ακολουθήσει το κύμα ανατιμήσεων για να καλύψει τις τρομακτικές αυξήσεις.

Από την πλευρά του καταναλωτή η αύξηση των τιμών θα φέρει μείωση της ζήτησης και θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες μία στις 2 εταιρείες δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγάλει τον μήνα και το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε μείωση του τζίρου.

Επιπλέον ο ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 300 χιλιάδες πολίτες με αποτέλεσμα να διευρύνεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας και ανεργίας.

«Καταθέτω τον προβληματισμό μου για τον χειμώνα που έρχεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το θέμα όπως είπε όμως δεν είναι να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά οι πολίτες και η πραγματική οικονομία!

«Μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες εντατικής θεραπείας θα έλεγε κανείς, μηχανικής υποστήριξης, αρχίζουμε σιγά σιγά, ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει, να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες της αποσύνδεσης από την μηχανική υποστήριξη» τόνισε. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση προστίθενται και οι επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στην αρχή της πανδημίας για να διατηρήσει μέρος τουλάχιστον της ζήτησης και της προσφοράς.

Γεννηματά: Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των οργανώσεων Καταναλωτών, με αντικείμενο την επιβάρυνση που υφίστανται τα νοικοκυριά, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Δήλωση Φώφης Γεννηματά

Την ώρα που οι συνεχείς ανατιμήσεις πλήττουν το εισόδημα των νοικοκυριών και απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη «σφυρίζει αδιάφορα» μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά!

Χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας το ρόλο του άβουλου παρατηρητή.

Είναι ώρα να σπάσουμε τη συνομωσία της ακρίβειας.

  • Με την αντιμετώπιση των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
  • Με την επιβολή της διαφάνειας και της ενημέρωσης των καταναλωτών, για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ενέργειας.
  • Με την ενεργειακή δημοκρατία στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, αντί της σημερινής εύνοιας της Κυβέρνησης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι ώστε να περιορισθεί ο ρόλος των ορυκτών καυσίμων.
  • Με την στήριξη του Καταναλωτικού Κινήματος και την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) ώστε να εκφράζεται η θέση των κοινωνικών εταίρων.

Είναι ώρα βέβαια και για ουσιαστικά μέτρα άμεσης ανακούφισης των καταναλωτών.

  • Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Δεν μπορεί το κράτος να αυξάνει τις εισπράξεις του, την ώρα που δοκιμάζονται οι πολίτες.
  • Να δοθούν ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς (αντί των 13 ευρώ μηνιαίως της Κυβέρνησης) και να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης, οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Δεδομένη η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης

Κάτι παραπάνω από σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση- σε σχέση με την περασμένη άνοιξη - της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο και θα αρχίσει να διανέμεται μετά τις 15 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς καυσίμων η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου με τιμή 1,05 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και 1,10 στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά η πρόβλεψη είναι για μία τιμή γύρω στα 1,20 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται πως οι τιμές των καυσίμων, έπειτα και απ' τον σχεδόν διπλασιασμό των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού έχουν αυξηθεί από 16% ως 20% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει αυξηθεί 16,8% και του πετρελαίου κίνησης 20,25%.

Τσουχτερές θα είναι και οι ανατιμήσεις στις χρεώσεις του φυσικού αερίου με δεδομένο πως ήδη καταγράφεται αύξηση 72% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Αυξήσεις και στα τιμολόγια ρεύματος

«Ηλεκτροσοκ» αναμένεται και στα τιμολόγια του ρεύματος, τα οποία ήδη τους τελευταίους μήνες έχουν επιβαρυνθεί με αυξήσεις της τάξεως του 30%.

Και φαίνεται πως δεν θα σταματήσουν εδώ με δεδομένο ότι οι παράγοντες της διεθνούς αγοράς περιμένουν κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές ενέργειας τουλάχιστον ως τον Ιανουάριο. Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg σήμερα, το οποίο κάνει λόγο για ένα πανευρωπαϊκό σοκ μιας και το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Τονίζεται δε ότι το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα καλοκαίρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται χαμηλή ζήτηση, κάτι που αποτελεί οιωνό για ένα δύσκολο χειμώνα.

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση της Citigroup, οι χονδρικές τιμές ρεύματος και αερίου στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσουν σε μία μεσοσταθμική αύξηση 20% των λογαριασμών για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Καθότι οι τιμές ενέργειας επηρεάζουν με τη σειρά τους και τη μεταποίηση, η οποία ήδη έχει να αντιμετωπίσει τις αυξημένες τιμές πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, εκτιμάται ότι το «γαϊτανάκι» των ανατιμήσεων στα καταναλωτικά προϊόντα δεν πρόκειται τελικά να σταματήσει σύντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίκειται και νέος κύκλος μιας και η μία μετά την άλλη βιομηχανίες γνωστοποιούν ότι θα προβούν σε αυξήσεις.

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Αρτοποιών: Ένα μέσο αρτοποιείο τους τελευταίους δύο μήνες πληρώνει πάνω από 1.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια τον μήνα

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Μιχάλης Μούσιος, μίλησε χθες Τρίτη στο Newsbomb για τις επερχόμενες ανατιμήσεις, τονίζοντας πως υπάρχουν ήδη αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ηλεκτρική ενέργεια.

Ειδικότερα, ο κ. Μούσιος ανέφερε ότι από τις αρχές του έτους υπάρχουν αυξήσεις στις πρώτες ύλες:

-Πάνω από 40% για λάδι, σουσάμι, βούτυρο, συσκευασίες

-Πάνω από 32% στα άλευρα (τουλάχιστον στην προ 20 ημερών παραλαβή)

-Στο 130% διαμορφώνεται η αύξηση στην ηλεκτρική ενέργεια.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών υπογράμμισε ότι «ένα μέσο αρτοποιείο τους τελευταίους δύο μήνες πληρώνει πάνω από 1.000 ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια τον μήνα. Συγκεκριμένα, πλήρωνε την κιλοβατόρα 6-6,5 λεπτά, ενώ πλέον είναι στα 15λ (ανάλογα και με τον πάροχο ενέργειας).»

Εξήγησε πως είναι δύσκολο να απορροφηθούν από τους ίδιους τέτοιες αυξήσεις, όπως επίσης δύσκολο είναι να μετακυλήσουν το βάρος προς τους καταναλωτές. Σημείωσε δε πως η τελευταία αύξηση στην τιμή του άρτου έγινε το 2008 και από τότε έχει παραμένει σταθερή.

Ωστόσο, τόνισε ότι «έχουν αρχίσει ήδη οι αυξήσεις» στον άρτο, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος ως «ληστρική επίθεση των παρόχων (ενέργειας) προς τους βιοτέχνες».

Ο κ. Μούσιος σημείωσε ότι ο κλάδος προτείνει ως αντίμετρα τα εξής:

α)Μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%

β)Δέσμευση τουλάχιστον της ΔΕΗ (που είναι υπό κρατικό έλεγχο) να παγώσει τις αυξήσεις.

Ανατιμήσεις σε τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων

Άνθρωποι της αγοράς εξηγούσαν πως με τα σημερινά δεδομένα, ως τον επόμενο μήνα δρομολογούνται αναπροσαρμογές τιμών σε τουλάχιστον 500 κωδικούς προϊόντων διαφόρων κατηγοριών.

Μεταξύ αυτών, αυξήσεις από 2% ως 15% αναμένονται το επόμενο διάστημα στα γάλατα, τη φέτα, τον καφέ, το αλεύρι, τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα κατεψυγμένα λαχανικά, τα τοματοειδή.

Έκρηξη τιμών στα φρούτα

Όσον αφορά επιμέρους ομάδες τροφίμων, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα νωπά φρούτα κατά 13,31% και στο αρνί και κατσίκι κατά 6,24%. Όσον αφορά τις τιμές των φρούτων, αυτές είναι αυξημένες λόγω των καιρικών συνθηκών του φετινού καλοκαιριού, ενώ οι τιμές του αρνιού παραμένουν αυξημένες λόγω της προσφοράς και ζήτησης το φετινό Πάσχα. Οι ομάδες των νωπών λαχανικών έχουν μεν αρκετά χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 κατά 13,28%, αλλά συγκριτικά με τον Ιούλιο 2020 είναι και αυτές αυξημένες κατά 8,01%. Οι υπόλοιπες ομάδες καταγράφουν μικρότερες διακυμάνσεις με σαφή όμως την επίδραση των αυξήσεων των διεθνών τιμών πρώτων υλών.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Κορονοϊός - Nέα μέτρα: Αλλάζουν όλα από 13 Σεπτεμβρίου - Νέα πραγματικότητα για ανεμβολίαστους

Ο απρόβλεπτος ανασχηματισμός, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων και τα «ρέστα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υπόθεση Σεμέδο-Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: «Ανοίγουν» κινητά μετά τις καταγγελίες της μητέρας της 17χρονης