ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο νέος Βρετανός Πρέσβης Μάθιου Λοτζ επέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σακελλαροπούλου Βρετανός πρέβης διαπιστευτήρια
Πρόκειται για το δεύτερο διορισμό του Μάθιου Λοτζ στην Αθήνα

Σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Βρετανός πρέσβης επέδωσε τα διαπιστευτήρια του στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Μάθιου Λοτζ επέδωσε σήμερα Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για το δεύτερο διορισμό του Μάθιου Λοτζ στην Αθήνα – η πρώτη του θητεία ήταν μεταξύ 1998 και 2000, όταν διετέλεσε Γραμματέας Α’ Πολιτικού Τμήματος.

«Mε ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, αναλαμβάνω καθήκοντα πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, μια χώρα με την οποία έχω στενούς δεσμούς τα τελευταία 21 χρόνια», δήλωσε αμέσως μετά την επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα έχω την τιμή και το προνόμιο να εκπροσωπώ τη χώρα μου, να βρίσκομαι δίπλα στους συμπατριώτες μου στην Ελλάδα και να συμβάλλω στην καλλιέργεια των ήδη εξαιρετικών διμερών μας σχέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις και να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται», πρόσθεσε.

Ποιος είναι ο Μάθιου Λοτζ

Ο Μάθιου Λοτζ κατετάγη στο Σώμα Πεζοναυτών του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού το 1986, αμέσως μετά το Γυμνάσιο και υπηρέτησε ως αξιωματικός. Συνέχισε τη θητεία του στη Νορβηγία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και αργότερα συμμετείχε σε αποστολές στη Βόρεια Ιρλανδία και την Κένυα.

Τα πρώτα χρόνια της διπλωματικής του σταδιοδρομίας , ο Μάθιου Λοτζ ασχολήθηκε με θέματα Βαλκανίων και Ανατολικής Μεσογείου και υπηρέτησε στη Γεωργία και την Αρμενία. Ο πρώτος διπλωματικός του διορισμός ήταν στην Αθήνα (1998-2000) και ακολούθησαν το Παρίσι (2001) και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία του ΗΒ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες (2001-2003). Το 2007 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή του Πρέσβη στη Βαγδάτη. Επιστρέφοντας από το Ιράκ το 2008 φοίτησε στην Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (Higher Command and Staff Course, UK Defence Academy) και κατόπιν ανέλαβε επικεφαλής του Τμήματος του FCO για το Αφγανιστάν.

Από το 2010 ως το 2013 διετέλεσε Πρέσβης στη Φινλανδία και από το 2014 έως 2017 Πρέσβης στο Κουβέιτ. Το 2017 ανέλαβε καθήκοντα Πληρεξούσιου Υπουργού στην Πρεσβεία στο Παρίσι και ταυτόχρονα Πρέσβη και Μόνιμου Αντιπροσώπου του ΗΒ στην UNESCO (2017-2021).

Μιλάει Ελληνικά, γαλλικά και ρωσικά.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα στη Ρόδο: Αυτή είναι η εκπαιδευτικός που σκότωσε πριν αυτοκτονήσει ο σύντροφός της

ΕΝΦΙΑ 2021: Εδώ θα βρείτε τα εκκαθαριστικά σας - Τέλος το Taxisnet

Ιωάννα Μαλέσκου: Ξέσπασε για το «κόψιμο» της εκπομπής της - Η απάντηση στην Καινούργιου