ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παιχνίδι» για έξι, αλλά ως πότε; – Τα δεδομένα στο ΚΙΝΑΛ με την παρουσία Παπανδρέου

Γιώργος Παπανδρέου
Δρομολογούνται εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά τις κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια νέα πραγματικότητα καλούνται να αντιμετωπίσουν, πλέον, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στη κούρσα για την ηγεσία της παράταξης ανατρέπει ότι είχαν σχεδιάσει ως σήμερα.

Κάθε άλλο παρά εύκολο αναμένεται να είναι το επόμενο διάστημα και για τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς θα έρθει αντιμέτωπος με πέντε αντιπάλους, με δύο εξ αυτών να έχουν υπάρξει άνθρωποι του στενού του περιβάλλοντος κατά το –σχετικά- πρόσφατο παρελθόν. Το ερώτημα, λοιπόν, που εκ των πραγμάτων γεννιέται, είναι το αν θα φτάσουν όλοι στη κάλπη.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά για την εκλογή αρχηγού του Κινήματος Αλλαγής, τα δεδομένα άλλαξαν. Ξαφνικά, ο ευρύτερος «προεδρικός» χώρος βρέθηκε χωρίς να έχει κάποιο πρόσωπο να τον εκφράσει. Έτσι προέκυψαν οι υποψηφιότητες του Παύλου Χρηστίδη και του Βασίλη Κεγκέρογλου, οι οποίες προστέθηκαν δίπλα σε εκείνες των Νίκου Ανδρουλάκη, Χάρη Καστανίδη και Ανδρέα Λοβέρδου. Διαφορετική περίπτωση, η οποία όμως σχετίζεται έμμεσα με την υπόθεση της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, είναι η υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος ταλαντεύονταν εδώ και καιρό για το αν θα έπρεπε να διεκδικήσει ή όχι την προεδρία του κόμματος.

Όλα, όμως, βρίσκονται ξανά στον αέρα, καθώς η επικείμενη κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην εκλογική μάχη, ανατρέπει τη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Και αυτό γιατί η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη κούρσα της διαδοχής της Φώφης Γεννηματά, δημιουργεί εκ των πραγμάτων μία νέα κατάσταση. Σε πρώτη φάση ααλλάζει το κάδρο των υποψηφιοτήτων. Ήδη ο Βασίλης Κεγκέρογλου έχει αφήσει να εννοηθεί ότι αν ο Παπανδρέου είναι τελικά υποψήφιος, θα αποσυρθεί χωρίς δεύτερη σκέψη από την όλη διαδικασία. Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της ηγεσίας, τότε η περίπτωση Κεγκέρογλου θεωρείται τελειωμένη, πριν καν αρχίσει.

Επομένως, έχουμε μπροστά μας μία μάχη για έξι. Το επόμενο ερώτημα που προκύπτει, είναι το κατά πόσο θα βρεθούν όλοι στο πεδίο που αυτή θα διεξαχθεί, δηλαδή στις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου. Θεωρείται δεδομένο ότι οι Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος, δεν θα κάνουν πίσω. Επίσης, τις υπογραφές για να είναι και επίσημα υποψήφιοι θα καταθέσουν και οι Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης και Παύλος Γερουλάνος. Υπάρχουν, όμως, αρκετά έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που εκφράζουν την άποψη ότι δεν θα φτάσουν μέχρι το τέλος και οι τρεις.

Όπως επισημαίνουν αυτά τα πρόσωπα που έχουν καλή γνώση των εσωτερικών ισορροπιών που επικρατούν στη παράταξη, η υποψηφιότητα Παπανδρέου θα δημιουργήσει μία δυναμική. Αμέσως, οι πρώτοι που θα έχουν διαρροές θα είναι οι Καστανίδης-Γερουλάνος. Επίσης, αλώβητος δεν αναμένεται να βγει ούτε ο Χρηστίδης. Επομένως, σημειώνουν τα στελέχη αυτά, αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κάποιος από τους τρεις δεν έχει ελπίδες για καλή παρουσία, δεν αποκλείεται αυτός να αποσυρθεί από τη κούρσα.

Επίσης, υπενθυμίζουν ότι και οι δύο πρώτοι ήταν για χρόνια άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Γιώργου Παπανδρέου. Επομένως, αν κάποια στιγμή έκαναν πίσω προς όφελος του πρώην πρωθυπουργού, αυτό δεν θα τους προκαλούσε καμία εντύπωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

H άγνωστη ιστορία της Ντόρας Μπακογιάννη και του Άγγελου που την φώναζε «γιαγιά»

Μίκης Θεοδωράκης: Το περιεχόμενο της διαθήκης και τα ασφαλιστικά μέτρα του Νοεμβρίου

Καιρός - Αρναούτογλου: Έρχονται καταιγίδες - Προσοχή στις περιοχές που πλημμύρισε ο «Μπάλλος» (vid)