ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαζοκεφαλιά: Η Πανδημία, η ακρίβεια, η αυτοδυναμία και οι κομμένες γέφυρες του Ανδρουλάκη

Σπαζοκεφαλιά: Η Πανδημία, η ακρίβεια, η αυτοδυναμία και οι κομμένες γέφυρες του Ανδρουλάκη
O Νίκος Ανδρουλάκης.
INTIME

Η δύσκολη εξίσωση που δημιουργεί η κορύφωση της πανδημίας και η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης – Η πολιτική φθορά της ΝΔ, η αδυναμία ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει πόντους και ο Ανδρουλάκης που κόβει τις γέφυρες με τη ΝΔ.  

Τον μεγαλύτερο γρίφο καλείται να τον λύσει η κυβέρνηση της ΝΔ αφού με κάποιον τρόπο (άγνωστο πως) θα πρέπει να περιορίσει τα ελλείματα για να είναι μέσα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ταυτόχρονα να λάβει νέα μέτρα ενίσχυση των νοικοκυριών προκειμένου να μετριάσει την καλπάζουσα ακρίβεια. Λόγω της πανδημίας το έλλειμα για το 2021 έχει εκτιναχθεί στο 7% και ο στόχος για το 2022 είναι να πέσει στο 1%. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει κατά κύριο λόγο σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στα χρήματα που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, υπό την προϋπόθεση ότι η πανδημία δεν θα δημιουργήσει από εδώ και στο εξής δραματικά απρόοπτες καταστάσεις.

Προφανώς οι πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες δημιουργούν ένα περίεργο πολιτικό αδιέξοδο για όλα τα κόμματα κάτι που αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα. Από τις έρευνες της κοινής γνώμης (Prorata και Metron Analysis) πέραν των ζητημάτων που αφορούν την πρόθεση ψήφου, υπάρχουν άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία προβληματίζουν περισσότερο τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό. Κανείς δηλαδή δεν ασχολείται με την ψαλίδα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγα πρόβλημα που απασχολεί τα επιτελεία των κομμάτων είναι η έντονη δυσφορία που υπάρχει σε μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας τόσο για την διαχείριση της πανδημίας, όσο και για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας και του φόβου για ακραία φτώχεια.

Το πολιτικό παράδοξο που αναπτύσσεται υπό αυτές τις συνθήκες είναι ότι η κυβερνητική φθορά που καταγράφεται για τη Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν μεταφράζεται σε άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κατά τρόπο ανεξήγητο η δυσαρέσκεια εναντίον της αντιπολιτευτικής τακτικής της Κουμουνδούρου ξεπέρασε το 70%. Ο μόνος κερδισμένος σε αυτό το θολό τοπίο δείχνει να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ που «τσιμεντώνουν» ένα ποσοστό του 15% για την πρώτη Κυριακή των εκλογών (όποτε κι αν γίνουν). Ο άγνωστος «Χ» των εκλογών είναι βεβαίως η αυτοδυναμία που υπό αυτές τις συνθήκες φαντάζει δύσκολη για τη ΝΔ, αφού είναι αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί η μετακίνηση του εκλογικού σώματος στις επαναληπτικές εκλογές. Για να είμαστε ακριβείς η ΝΔ δεν παρουσιάζει σημαντική εκλογική φθορά, παρά μόνον πολιτική φθορά. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Γι’ αυτό και στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη σε βάθος χρόνου.

Κόβει γέφυρες με τη ΝΔ ο Νίκος Ανδρουλάκης

Προφανώς όμως η μη επίτευξη αυτοδυναμίας θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες αφού αν δεν προκύψει κάποια κυβέρνηση μέσω συνεργασιών, τότε ο τόπος θα πρέπει να οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες εν μέσω σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και με τους πολίτες «κουρασμένους» και «απελπισμένους» από δυο γεμάτα χρόνια πανδημίας και περιορισμών. Από την άλλη μεριά, ακόμα μεγαλύτερες συνθήκες ανησυχίας δημιουργεί το γεγονός ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης φέρεται αποφασισμένος να μην συνεργαστεί με τη ΝΔ ούτε καν την 2η Κυριακή αν δεν προκύψει αυτοδυναμία. «Δεν έχουμε κανένα λόγο να συνεργαστούμε με την Δεξιά. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να συνεργαστεί με τον κ. Βελόπουλο. Όπως έπραξε ο Ντράγκι που καλεί σε συνεργασία τον Σαλβίνι» φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Ανδρουλάκης σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εστία».

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο καθοριστικός ρόλος του Κινήματος Αλλαγής. Αφήστε δε που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά για το ΚΙΝΑΛ την δεύτερη Κυριακή που θα έχει «φύγει» η απλή αναλογική. Η προτροπή προς τον κ. Μητσοτάκη να τείνει χείρα συνεργασίας στον κ. Βελόπουλο προφανέστατα είναι κάτι που στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελαν ούτε να το σκέφτονται προς το παρόν…

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η κακοκαιρία «Ελπίδα»... κατεβαίνει προς τα κάτω: Χιονίζει τώρα στην Κηφισιά

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίς»: Σε εξέλιξη ο χιονιάς-Θα το στρώσει και στο Σύνταγμα

Κακοκαιρία «Ελπίς»: «Παγωμένη» Κυριακή με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Βιασμός ανήλικης: Αναφορές και για τρίτα πρόσωπα που καλούσε ο ιερέας - Έρχεται κι άλλη καταγγελία