ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Πώς επηρέασε η υπόθεση Πάτση τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση: Πώς επηρέασε η υπόθεση Πάτση τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Σε δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της υπόθεσης Πάτση στην κοινή γνώμη, το πόσο μειώθηκε η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας – που διατηρεί το προβάδισμά της – έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Μεγάλη δημοσκόπηση για λογαριασμό του τηλεοπτικό σταθμού Open διενέργησε η MRB. Σε αυτή την έρευνα, οι πολίτες ρωτήθηκαν για το ποιο είναι το ζήτημα που τους απασχολεί περισσότερο με την ακρίβεια να διατηρεί τα πρωτεία. Σε αντίθεση με το θέμα των παρακολουθήσεων, ωστόσο, οι ερωτηθέντες φαίνεται να έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την υπόθεση Πάτση.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κάποια φθορά από το συγκεκριμένο θέμα, πλην όμως δεν έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να «κεφαλαιοποιήσει» την όποια απώλεια καταγράφει η κυβέρνηση. Η διαφορά μειώθηκε, αλλά όχι στον βαθμό που θα περίμενε κανείς με βάση τις απαντήσεις των πολιτών στις ερωτήσεις της έρευνας.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,1% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 23%. Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 5% και η Ελληνική Λύση στο 4,5%. Ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 3% και το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη με 2,6%, το οποίο με την αναγωγή στα έγκυρα όπως ανέφερε ο αναλυτής της MRB Δημήτρης Μαύρος μπορεί να ξεπεράσει το 3% και να οδηγήσει σε είσοδό του στη Βουλή.

Στην ερώτηση για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε το 38,1% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκεντρώνει 29,2%. Η απάντηση «κανένας» πήρε το υψηλό 25,7% ενώ ένα 7% απάντησε κάποιον άλλο πολιτικό αρχηγό.

Ανάμεσα στο «δίπολο» Μητσοτάκης – Τσίπρας κινήθηκε και μια σειρά ερωτήσεων της δημοσκόπησης. Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ποιον έχουν εμπιστοσύνη να διαχειριστεί μια σειρά από θέματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 46% έναντι 20,6% του Αλέξη Τσίπρα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και 37,6% έναντι 27% σε ό,τι αφορά τα θέματα ανάπτυξης. Αναφορικά με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκέντρωσε 34,7% έναντι 28,5% του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 29,2% έναντι 24% και σε θέματα διαφθοράς/διαφάνειας όπως και σε ό,τι αφορά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Εκεί ο Αλέξης Τσίπρας είχε 30,6% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης 29,4%.

Σχετικά με τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, η ακρίβεια είναι το πλέον βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι. Ένα 51,9% την ανέφερε ως το πιο σημαντικό ζήτημα, ενώ στη δεύτερη θέση με ποσοστό 11% ήταν η υπόθεση Πάτση. Το θέμα της ανεργίας ακολουθεί με 10,3%, τα Ελληνοτουρκικά έπονται με ποσοστό 7,6%, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκέντρωσε ποσοστό 7,3%.

Σε ερώτηση αν η Νέα Δημοκρατία γνώριζε για το θέμα Πάτση, το 65,5% των πολιτών απάντησε ότι αυτό συνέβη, ενώ αναφορικά με τον χρόνο αντίδρασης της κυβέρνησης, το 50,1% θεωρεί ότι αυτός ήταν αργός και δεν κινήθηκε άμεσα η κυβερνώσα παράταξη.

Αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, μόλις το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά.

Τέλος, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία το 48,2% θεωρεί πως πρέπει να γίνει περισσότερο σκληρή, το 38,8% ότι πρέπει να παραμείνει ως έχει ενώ ένα 6,1% απάντησε ότι πρέπει να γίνει λιγότερο σκληρή.

Η ταυτότητα της έρευνας