ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το δίλημμα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»

Το δίλημμα των εκλογών: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;»

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας;». Αυτό θα είναι το ερώτημα των επικείμενων εκλογών όπως τουλάχιστον το θέτει το Μέγαρο Μαξίμου ποντάροντας κατά κύριο λόγο στην προσωπική αξιοπιστία του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη

Όσο φουντώνουν τα σκάνδαλα τόσο χτυπάει κόκκινο η πόλωση και η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα με το θέμα των παρακολουθήσεων που όπως όλα δείχνουν δεν έχει φύγει από την ειδησεογραφία, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν πολλαπλά μέτωπα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η εμπλοκή πολιτικών προσώπων γύρω από την υπόθεση των παιδεραστών και των παιδοβιαστών με την 12χρονη από τον Κολωνό. Μετά την εμπλοκή του Ηλία Μίχου ο οποίος χρεώθηκε στη ΝΔ και επήλθε η σκληρή αντιπαράθεση με εκφράσεις του τύπου «κόμμα παιδεραστών η ΝΔ» και Hashtag του τύπου: #ΝΔ_παιδεραστές, ο δημόσιος διάλογος δείχνει να ξεφεύγει, αφού όπως αποδεικνύεται στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται στελέχη και πρώην υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ. Στα social media «οπαδοί» της γαλάζιας παράταξης περνάνε στην αντεπίθεση με αντίστοιχα ντροπιαστικά μηνύματα #ΣΥΡΙΖΑ_παιδοβιαστές και πλέον κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα οδηγήσει όλη αυτή η τοξικότητα.

Ταυτόχρονα με όλα τα παραπάνω, σημείο σκληρής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει γίνει και η αποκάλυψη των δραστηριοτήτων του πρώην βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμπλέκει και άλλους δεξιούς βουλευτές και υπουργούς στις δραστηριότητες του Πάτση.

Στη ΝΔ προσπαθούν να βρουν διεξόδους διαφυγής από τα παραπάνω σκάνδαλα προκειμένου να περιορίσουν το πολιτικό κόστος. Προς αυτή την κατεύθυνση προβάλλουν περισσότερο το κυβερνητικό έργο γύρω από την οικονομία, την ενέργεια και τα εθνικά ζητήματα που εκ των πραγμάτων συσπειρώνουν την κοινή γνώμη. Παράλληλα στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως λένε, «με το έργο του, με τη θεσμική συνέπειά του και με την αποτελεσματικότητά του, αλλά και με τη γενναία και έντιμη ανάληψη των ευθυνών όταν κάτι δεν πάει καλά». Εννοούν προφανώς ότι καρατομεί όλους όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πληγώνουν την λαϊκή βάση και την κοινή γνώμη.

Πέραν των παραπάνω στη ΝΔ δεν έχουν εγκαταλείψει το «κεφάλαιο Πασόκ» παρά τη δυσαρέσκεια που υπάρχει για την στάση του Νίκου Ανδρουλάκη στο θέμα των υποκλοπών και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαία η απάντηση που έδωσε ο Γιάννης Μπρατάκος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το ΠΑΣΟΚ: «Πιστεύω ότι κανένα κεφάλαιο συνεργασίας μεταξύ κομμάτων που έχουν ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό προσανατολισμό δεν πρέπει να κλείνει. Στην πολιτική ποτέ δεν πρέπει να λες «ποτέ». Κανένας δεν πρέπει να αυτοεγκλωβίζεται σε αδιέξοδα. Για εμάς προέχει η σταθερότητα της χώρας. Και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική λύση».

Στην γαλάζια παράταξη - αν και δεν το λένε ανοιχτά - πιστεύουν ότι στο τέλος το ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστεί προκειμένου να αποφευχθούν οι περιπέτειες μιας 3ης κάλπης και το ενδεχόμενο παρατεταμένης ακυβερνησίας. Γι’ αυτό αναμένεται να προσεγγίσουν και άλλα στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της πάλαι ποτέ δημοκρατικής παράταξης. «… η διεύρυνσή της ΝΔ προς το Κέντρο είναι στο πολιτικό DNA της. Από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και όλους τους αρχηγούς του κόμματος που τον ακολούθησαν, η Ν.Δ. είχε ανοικτές τις πόρτες της σε ικανά στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Το ίδιο κάνει και θα συνεχίσει να κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Γιάννης Μπρατάκος.

Από την άλλη πλευρά στο ΠΑΣΟΚ τηρούν σιγή ιχθύος για τις συνεργασίες και προσπαθούν πλέον να αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος. Όπως εκτιμούν στην Χαριλάου Τρικούπη δεν έχουν να τους προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό ως προς την πορεία ανάκαμψης του κόμματος και ρίχνουν το βάρος της πολιτικής τους στην καθημερινότητα των πολιτών. Ενδεικτική είναι και η απάντηση που έδωσε πρόσφατα ο Γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή σε μια προοδευτική διακυβέρνηση: «Η εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες που συμμετείχαν στις εσωκομματικές μας διαδικασίες είναι ξεκάθαρη: ανανέωση-ενότητα- πολιτική αυτονομία. Είναι όμως και προκλητικό να θυμάται σήμερα ο κ. Τσίπρας την «προοδευτική διακυβέρνηση», όταν το 2015 επέλεξε δύο φορές να κυβερνήσει σε συνεργασία με τον κ. Καμμένο και το μπλοκ του εθνολαϊκισμού». Στο ΠΑΣΟΚ προσθέτουν μονότονα στο ίδιο ύφος πως «Οι ψηφοφόροι της κεντροαριστεράς θα έρθουν συνειδητά στις κάλπες για ψηφίσουν τις αρχές, το πρόγραμμα και το ανθρώπινο δυναμικό του ΠΑΣΟΚ. Όποιος πολίτης επιθυμεί να δει πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη ή τον κ. Τσίπρα μπορεί να ψηφίσει απευθείας τα κόμματά τους. Εμείς λέμε κάτι πολύ απλό. Τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Γιατί, λοιπόν, εμείς να τους διασώσουμε;».

Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι το να πάρει θέση για συνεργασίες, αλλά το πως θα θωρακίσει τα εκλογικά του ποσοστά στην δεύτερη αναμέτρηση όπου η πόλωση μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, γεγονός που θα έχει συνέπειες συρρίκνωσης στα υπόλοιπα κόμματα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής τα κόμματα θα σκέπτονται με άλλες στρατηγικές από ότι σήμερα. Η τελευταία στροφή είναι πάντα η δυνατότερη..

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Αναγνωρίζεται η προσπάθεια για μεταρρύθμιση της οικονομίας

Τσίπρας: Δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ στην εθνική πολεμική βιομηχανία

Εκλογές 2023: Πόλωση, αξιοπιστία και οικονομία ρυθμιστές της κάλπης

Σχετικές ειδήσεις