ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Πόλωση, αξιοπιστία και οικονομία ρυθμιστές της κάλπης

Εκλογές 2023: Πόλωση, αξιοπιστία και οικονομία ρυθμιστές της κάλπης

Πώς «διαβάζουν» στο Μέγαρο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις – Πού ποντάρουν για την πολυπόθητη αυτοδυναμία;

Παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται με αφορμή τα πρόσφατα σκάνδαλα που ταλανίζουν την επικαιρότητα (παρακολουθήσεις και υπόθεση Πάτση) στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι στην δεύτερη κάλπη θα επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας καθώς όπως εκτιμούν η πόλωση που θα υπάρξει με την προκήρυξη των εκλογών θα αυξήσει τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων, ενώ θα συμπιεστούν τα μικρότερα.

Στην γαλάζια παράταξη εκτιμούν ότι οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες με τα ζητήματα της οικονομίας και επιμένουν ότι η επικείμενη κρίσιμη εκλογική μάχη θα δοθεί πρωτίστως στο τερέν της οικονομίας, καθώς η ενεργειακή κρίση δοκιμάζει τις αντοχές των εθνικών οικονομιών και του οικογενειακού προϋπολογισμού. Γι΄αυτούς τους λόγους διαμηνύεται σχεδόν μονότονα από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους πως όποιο δημοσιονομικό περιθώριο προκύπτει από την υπερ - απόδοση της ελληνικής οικονομίας θα επιστρέφεται αυτούσιο σε καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο ότι δεν θα διασαλευθεί η εύθραυστη δημοσιονομική ισορροπία, καθώς οι αγορές καιροφυλακτούν, όπως φάνηκε και στην περίπτωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Λιζ Τρας η οποία εγκλωβίστηκε στη ρητορική του «δώστ’α όλα».

Ο παράγοντας της πόλωσης

Ο παράγοντας - κλειδί όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές θα είναι η σφοδρή πόλωση και η συσπείρωση στο εσωτερικό των δυο βασικών κομμάτων εξουσίας. Άλλωστε όπως εκτιμούν οι εκλογολόγοι της ΝΔ, ήδη το ΠΑΣΟΚ καταγράφει στις τελευταίες μετρήσεις πτωτικές τάσεις, ενώ στην δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ για πρώτη φορά βλέπουμε πεντακομματική βουλή καθώς το ΜεΡΑ25 συγκεντρώνει 2,5%. Επίσης στην ίδια μέτρηση κάνει αίσθηση το ιδιαιτέρως μεγάλο το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσονται υπέρ μια αυτοδύναμης κυβέρνησης καθώς φτάνει το 47% και το 35% θέλει συνεργασία κομμάτων, μάλιστα υπέρ μιας μονοκομματικής κυβέρνησης τάσσεται και το 44% ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Καθοριστικό ρόλο για τον πήχη της αυτοδυναμίας με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής θα διαδραματίσει ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη βουλή αλλά και το συνολικό ποσοστό των συνδυασμών που δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τον στόχο του 3%. Στην περίπτωση που η επόμενη βουλή είναι πεντακομματική, τότε με τον νόμο Γεραπετρίτη, το πρώτο κόμμα που όπως όλα δείχνουν θα είναι η ΝΔ, θα πρέπει να συγκεντρώσει 37,5% για να έχει οριακή αυτοδυναμία δηλαδή 152 έδρες.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 η κεντροδεξιά παράταξη είχε συγκεντρώσει 39,8%. Στην περίπτωση της εξωκομματικής βουλής το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία ξεπερνάει το 38,5% γεγονός που κάνει την προσπάθεια δυσκολότερη καθώς εκτός κοινοβουλίου τα κόμματα θα πρέπει συνολικά να συγκεντρώσουν κάτω από 8%.

Το «χαρτί» της αξιοπιστίας

Στην Πειραιώς ποντάρουν αρκετά στην εμπιστοσύνη που εμπνέει το ίδιο το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εννοούν το «χαρτί» της αξιοπιστίας που απολαμβάνει ο πρωθυπουργός σε ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, το οποίο όπως λένε «επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες μετρήσεις. Στην έρευνα της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ, όπου η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 7,5%, στην καταλληλότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, ήτοι 39% έναντι 28%. Μάλιστα, το 47% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ενισχύοντας έτσι το κυβερνητικό επιχείρημα περί σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, που μπορούν να εγγυηθούν την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα ταραγμένα νερά της ενεργειακής κρίσης.

Αντιστοίχως στην δημοσκόπηση της Αlco για τον Alpha και συγκεκριμένα στην ερώτηση ποιος ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα την ακρίβεια το 32% απαντά ο πρωθυπουργός έναντι του 22% που εμπιστεύεται τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην στήριξη της κοινωνίας για την θέρμανση τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 33% και 24%, ενώ σαρωτική είναι η διαφορά στην διαχείριση των ελληνοτουρκικών με 43% έναντι 17% και της εγκληματικότητας με 31% έναντι 17%.

Κυβερνητικές πηγές προεξοφλούν πως στα προαναφερθέντα πεδία θα κριθεί η πολιτική αναμέτρηση τους επόμενους μήνες στην πορεία προς τις κάλπες. «Για τον κ. Τσίπρα είναι πολύ δύσκολο να αντιπαρατεθεί στο πεδίο την ελληνοτουρκικών ή της ασφάλειας», επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και σημειώνουν ότι στα ελληνοτουρκικά ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει απομονωμένος στο περιθώριο της εθνικής πολιτικής, αφού αντιτάχθηκε στις στρατηγικές επιλογές που θωρακίζουν τη χώρα, όπως οι αμυντικές συμφωνίες με της Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία ή τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συσπειρώσει το κόμμα του στρέφοντας παράλληλα το ενδιαφέρον του στο χώρο του Κέντρου με προσεγγίσεις στελεχών από τον χώρο της πάλαι ποτέ δημοκρατικής παράταξης. Αξίζει βέβαια να περιμένουμε και την επόμενη φουρνιά των δημοσκοπήσεων που θα έχουν μετρήσει το «σκάνδαλο Πάτση» για το οποίο υπάρχει η αίσθηση ότι έχει πληγώσει αρκετά τη βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις