ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Καταγγελία: Θεσπίζουν ασυλία για την τραγωδία στα Τέμπη – Τσίπρας: «Ντροπή σας»

Εκλογές 2023 - Καταγγελία: Θεσπίζουν ασυλία για την τραγωδία στα Τέμπη – Τσίπρας: «Ντροπή σας»

Εκλογές 2023: Σε μια καταγγελία που προκαλεί πολλά ερωτηματικά, προχώρησε ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείο Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαρλής, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να περάσει τροπολογία που θα προσφέρει στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών.

Η εν λόγω τροπολογία αναφέρει πως τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων «δεν δέχονται οδηγίες και υποδείξεις δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της ως άνω Επιτροπής εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Η γνώμη και η ψήφος τους που θα δοθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική για την άσκηση δικαιωμάτων των θυμάτων. Μπορεί από αυτή να εξαρτηθεί το αν θα μπορέσουν να στραφούν αποτελεσματικά κατά του Δημοσίου ή και κατά συγκεκριμένων ιδιωτών, καθώς ακόμη και κατά στελεχών δημόσιων οργανισμών ή κατά στελεχών της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως, προβλέπει πως περίπτωση που θελήσει να κινηθεί εναντίον της για λάθη ή παραλείψεις, για να πάει η υπόθεση στα δικαστήρια, θα πρέπει να προηγηθεί έγκριση από τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαφορετικά θα μπαίνει στο «συρτάρι».

Επίσης, προβλέπεται ότι αν ο πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής διώκονται ή ενάγονται για πράξεις ή παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων τους -ακόμη και από δόλο τελούμενων- η δικαστική υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του ΝΣΚ ή σε δικηγόρο της επιλογής τους η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Γιατί λοιπόν να προστατεύονται και να μην ευθύνονται, αυτοί οι ειδικοί και να μην ελέγχονται για κάθε γνώμη ή ψήφο τους με το υψηλό μέτρο της θέσης που ανέλαβαν; Τι θα είναι τόσο βολικό στην κυβέρνηση σε σχέση με τη γνώμη που θα διατυπώσουν και σπεύδει από τώρα να τους προστατέψει;

Τσίπρας: «Τι φοβάστε; Ντροπή σας!»

Στο θέμα αναφέρθηκε κατά την παρέμβαση του και ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίζει ντροπή αυτή την ενέργεια και να διερωτάται τι ακριβώς φοβάται η κυβέρνηση και προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Και σήμερα έρχεστε στη Βουλή για να ψηφίσετε το ακαταδίωκτό τους. Το ακαταδίωκτο της Επιτροπής που ορίσατε για να σας ελέγξει!

Και διερωτώμαι: Τι φοβάστε και θέλετε να μη διώκονται οι τρείς πραγματογνώμονες που ορίσατε; Την αλήθεια δεν υποτίθεται ότι θα ερευνήσουν; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια;

Οι ίδιοι το γνωρίζουν; Σας το ζήτησαν ή εσείς το προσφέρετε; Το γνωρίζουν και ζητάνε ακαταδίωκτο; Γιατί ακαταδίωκτο; Τι ακριβώς φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δε φοβάται.

Αλλά εσείς τι ακριβώς κάνετε ; Επικαλείστε το απόρρητο σε όσους καλούνται να αποκαλύψουν την αλήθεια. Και το ακαταδίωκτο σε όσους καλείτε να τη συγκαλύψουν. Αυτό κάνετε. Και είναι ντροπή! Γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με 57 ανθρώπινες ζωές».

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023 - Φίλης: O Μητσοτάκης έχει μια αλλεργία στην ιδέα των κυβερνητικών συνεργασιών

Δημοσκόπηση MRB για Newsbomb: Στο 3,3% η ψαλίδα για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Τι δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία

Βουλή: Κόκκινο χτύπησε το πολιτικό θερμόμετρο - Σκληρή αντιπαράθεση Γεωργιαδή με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ