ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ισχυρό αποτύπωμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Το χρονικό των λεπτών διπλωματικών και γεωπολιτικών χειρισμών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και η στάση που επέδειξε τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης στα εθνικά μας ζητήματα, στην ασφάλεια της χώρας, αλλά και στις διακρατικές συμφωνίες, οι οποίες ισχυροποίησαν αμυντικά και εξοπλιστικά τη διεθνή θέση της χώρας

Οι προκλήσεις και οι κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπος ο σημερινός πρωθυπουργός από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του ήταν τόσες πολλές, που ανθρώπινος νους δεν θα φανταζόταν ότι θα αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει. Παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα κατάφερε να αντιμετωπίσει τις περισσότερες από αυτές και κυρίως τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα, κάτι που του αναγνωρίζεται και εντός της δεξιάς εκλογικής δεξαμενής, αλλά και στον χώρο της λεγόμενης πατριωτικής δημοκρατικής παράταξης του Κέντρου.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης της εξουσίας και παρά την εμφάνιση του αστάθμητου παράγοντα του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός φρόντισε (υπό αντίξοες συνθήκες) να αναβαθμίσει την ασφάλεια των συνόρων της χώρας και να περιορίσει αισθητά την αθρόα προσέλευση από τις ορδές μεταναστών τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Έβρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τις δυνάμεις του Λιμενικού και με τους συνοριοφύλακες έβαλε ένα ουσιαστικό φράγμα στην παράνομη διακίνηση μεταναστών αλλά και στην επικίνδυνη δράση των λαθροδιακινητών, οι οποίοι μέσω Τουρκίας εργαλειοποιούσαν το μείζον μεταναστευτικό ζήτημα θέτοντας παράλληλα σε κίνδυνο την εθνική εσωτερική ασφάλεια. Από την πρώτη κιόλας στιγμή αναμόρφωσε όλες τις προβληματικές δομές μεταναστών (σ.σ. Ειδομένη, Μόρια κ.λπ), οι οποίες λίγο έλειψε να μετατραπούν σε θύλακες επικίνδυνων πυρήνων αποσταθεροποίησης και οι οποίες αμαύρωναν την διεθνή εικόνα της χώρας μας λόγω των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης. Πήρε άμεσες αποφάσεις κόντρα σε όλους και αναμόρφωσε όλα τα κέντρα υποδοχής σε σύγχρονες δομές. Και όχι μόνο αυτό. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι 40.000 μετανάστες βρίσκονταν στα νησιά του Αιγαίου το 2019, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στον τουρισμό ενώ σήμερα είναι λιγότεροι από 5.000 και πλήρως καταγεγραμμένοι.

Ο Έβρος δεν πέφτει – Υψηλό εθνικό φρόνημα

Με το ίδιο σθένος υπερασπίστηκε τα σύνορά μας στον Έβρο απέναντι στην πρωτοφανή εισβολή που δέχθηκε η χώρα μας τον Φεβρουάριο του 2020. Ο Έβρος όχι μόνο δεν έπεσε, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέκρουσε με πυγμή και τις προβοκάτσιες διαφόρων εγχώριων και ξένων παράκεντρων που έφτασαν στο σημείο να διαδίδουν ψευδώς ότι οι Έλληνες αστυνομικοί σκοτώνουν μετανάστες στα σύνορα. Αυξήθηκε το κύρος των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της χώρας μας. Ολόκληρος ο ελληνικός λαός από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο συντάχθηκε στο πλευρό του πρωθυπουργού και της πατρίδας μας και το εθνικό φρόνημα άκμασε σε πρωτόγνωρα επίπεδα για την μεταπολιτευτική Ελλάδα. «Οι απειλές, λοιπόν, του Ερντογάν δεν πέρασαν. Προσέκρουσαν στην ενότητα του ελληνικού λαού. Στο φρόνημα και στην επιχειρησιακή ικανότητα των παιδιών του, αλλά και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που είμαι σίγουρος ότι θα εκδηλωθεί ακόμα πιο αποφασιστικά τις επόμενες μέρες. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο προς όλους: Μην επιχειρείτε να μπείτε παράνομα στην Ελλάδα, δεν θα τα καταφέρετε και αναλαμβάνετε ακέραια την ευθύνη των επιλογών σας», έλεγε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκείνη την περίοδο.

Δεν έπεσε στην παγίδα του θερμού επεισοδίου

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ξεχαστούν, ούτε να σβηστούν. Ούτε βεβαίως και να αγνοηθούν οι λεπτοί χειρισμοί που επέδειξε ο Έλληνας πρωθυπουργός στις απειλές των Τούρκων με το Oruc Reis και την προσπάθεια εμβολισμού των ελληνικών χωρικών υδάτων. Παράλληλα ο πρωθυπουργός όρθωσε το ανάστημά του στις προκλητικές κινήσεις των τουρκικών ερευνητικών σκαφών το καλοκαίρι του 2020 που λίγο έλειψε να μας οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση όμως «δεν εκβιάζεται». Έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ενημέρωσε άμεσα όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Παραμένουμε σταθεροί στην προσήλωσή μας στη Διεθνή Νομιμότητα και στη δύναμη της διπλωματίας να επιλύσει ακόμη και τα πιο σύνθετα ζητήματα. Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα. Όμως, η αυτοσυγκράτηση είναι μόνο η μία όψη της ισχύος μας. Καμία πρόκληση δεν θα μείνει αναπάντητη. Το έχουμε, εξάλλου, αποδείξει στην πράξη. Και θα το αποδείξουμε ξανά εάν χρειαστεί». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ούτε για μια στιγμή δεν έπεσε στην παγίδα του καθεστώτος Ερντογάν να ξεκινήσει η Ελλάδα κάποιο θερμό επεισόδιο με δική της υπαιτιότητα.

Δύναμη πυρός για την Ελλάδα

Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση Έλληνας πρωθυπουργός σύναψε αμυντικές συμφωνίες με ισχυρές δυνάμεις όπως με τις ΗΠΑ, αλλά και με την Γαλλία και η χώρα μας επέστρεψε μετά από πολλές δεκαετίες στην αγορά εξοπλιστικών προγραμμάτων που προστατεύουν απ’ άκρη σε άκρη την ελληνική επικράτεια και δίνουν δύναμη πυρός ικανή να συντρίψει οποιονδήποτε επιβουλεύεται την εθνική μας κυριαρχία. Συμφωνίες για φρεγάτες, πλοία, αεροσκάφη τελευταίας γενιάς πέρασαν από τη Βουλή και ψηφίστηκαν ενώ παράλληλα επανήλθε στη δράση η εγχώρια κατασκευαστική και επισκευαστική ναυπηγική βιομηχανία με τις επενδύσεις στα ναυπηγεία της χώρας μας. Για πρώτη φορά ισχυρές δυνάμεις της Ε.Ε. και της Δύσης πήραν ανοιχτά θέση υπέρ της Ελλάδας και κατά του τουρκικού αναθεωρητισμού ρίχνοντας στα… σχοινιά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι επιθέσεις επί προσωπικού που εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το διαβόητο «Μητσοτάκης γιοκ» δείχνουν ότι έπιασε τόπο η στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αμέσως μετά το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο ξεκίνησε και έναν τεράστιο αγώνα δρόμου ενημέρωσης όλων των ξένων ηγετών αποδομώντας πλήρως το κατάπτυστο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με αποδείξεις και ντοκουμέντα (συγκεκριμένους χάρτες) που παρουσίασε η ελληνική διπλωματία. Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα επανήλθε στους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ, μετά τα πέτρινα χρόνια των μνημονίων και η χώρα μας αναγνωρίζεται πλέον ως ισχυρός παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και ως ισότιμος συνομιλητής στη Συμμαχία, στην Ε.Ε. και συνολικά στην Δύση.

Η ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ήταν μια κίνηση ματ από την πλευρά του πρωθυπουργού και θα έλεγε κανείς το αποκορύφωμα όλης της στρατηγικής που ακολούθησε, δικαιώνοντας πλήρως τόσο τον ίδιο όσο και βεβαίως την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Ο πρωθυπουργός διεμήνυσε με τον πιο καθαρό τρόπο στον Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να καθίσει σε κανένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και στο ταξίδι του στη Βοστώνη των ΗΠΑ μιλώντας στο Κογκρέσο ξεγύμνωσε πλήρως τα ανυπόστατα επιχειρήματα του καθεστώς Ερντογάν. Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός αποθεώθηκε και καταχειροκροτήθηκε από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία της Αμερικής σε μια ιστορική ομιλία άνευ προηγουμένου. «Δεν θα δεχτούμε επιθετικές ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Αυτές περιλαμβάνουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τον Μάιο του 2022.

«Θα προσγειωθούν απότομα»

Ηχηρό μήνυμα έστειλε και τον Οκτώβριο του 2022 στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην Πράγα, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε να το αξιοποιήσει προκειμένου να επαναλάβει τους ανυπόστατους ισχυρισμούς του κατά της Ελλάδας. Προς το τέλος του δείπνου ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο και ενώπιον 43 ηγετών έκανε για ακόμη μία φορά μια εντελώς απρόκλητη επίθεση στην Ελλάδα, κατηγορώντας την αφενός πως εκείνη προκαλεί ένταση και λέγοντας αφετέρου πως η Τουρκία είναι αυτή που θέλει την καλή γειτονία και είναι μάλιστα έτοιμη για διάλογο. Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν άμεση, καθώς πήρε τον λόγο αμέσως και απάντησε στον κ. Ερντογάν πως εκείνος είναι που αμφισβητεί ευθέως την κυριαρχία των νησιών και πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόσθεσε πως ο κ. Ερντογάν αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες. «Ό,τι έχω να σου πω, θα στο πω κατά πρόσωπο» ήταν η αποστομωτική απάντηση του Μητσοτάκη στον Τούρκο πρόεδρο. Απέναντι δε στον παροξυσμό του Τούρκου προέδρου και στις δηλώσεις του «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προειδοποίησε καθαρά και ξάστερα: «Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν μια νύχτα ξαφνικά, θα προσγειωθούν απότομα…».

Προχωρά ακάθεκτος στην οχύρωση του Έβρου

Παρά τις αντιδράσεις της Κομισιόν για χρηματοδότηση του φράχτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κάνει βήμα πίσω στην επέκταση του τοίχου στον Έβρο. «Είτε με χρήματα από την Ε.Ε. είτε με εθνικούς πόρους, ο φράχτης θα γίνει», είναι η ρητή και κατηγορηματική δήλωσή του. Να σημειώσουμε τέλος ότι παρά τα μυθεύματα και τα fake news των προηγούμενων μηνών ότι δήθεν οι Έλληνες αφήνουν παιδιά μεταναστών να πεθαίνουν από τσιμπήματα σκορπιών, κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να καθαρίσει τα θολά κυκλώματα που λυμαίνονταν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι ακριβώς με την ίδια στοχοπροσήλωση και με την πατρίδα ως απόλυτη εθνική προτεραιότητα, θα κινηθεί και την επομένη τετραετία κάτι για το οποίο δεσμεύεται σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του.

Σχετικές ειδήσεις