ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΟ 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Θα γίνει τελικά debate μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα;

Εκλογές 2023: Θα γίνει τελικά debate μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα;
INTIME

Εκλογές 2023: Ένα debate μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα ζητούν εναγωνίως από την Κουμουνδούρου. Ανοιχτό «παράθυρο» άφησε ο πρωθυπουργός. 

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει να πραγματοποιηθεί debate μεταξύ των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων. Τότε, ο Αλέξης Τσίπρας είχε απέναντί του τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε βρεθεί στο «τιμόνι» της Νέας Δημοκρατίας, πριν την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της παράταξης.

Η διενέργεια debate αποτελεί πάγιο «αίτημα» του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Γιώργο Αυτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σημειώνοντας πάντως ότι έχουν γίνει πολλά τέτοια «debate».

Περισσότερα από 80... debate

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε κάποια από τα σχετικά αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα, είχε αναφέρει πως «κάθε πράγμα στην ώρα του», αναρωτιόταν όμως «Τι είναι αυτό το οποίο κάνουμε σήμερα εδώ κ. Τσίπρα; Debate δεν είναι;» τονίζοντας παράλληλα πως οι δυο τους κατά τη διάρκεια της τετραετίας έχουν κάνει περισσότερα από 80 τέτοια... debate στην αίθουσα της Βουλής.

«Προφανώς δεν αισθάνεστε τόσο άνετα στο βήμα της εθνικής αντιπροσωπείας και επιδιώκετε τηλεοπτική αναμέτρηση» σημείωσε τότε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και καταλήγοντας: «Δεν σας αρέσει η Βουλή; Δυσκολεύεστε σε αυτό το πλαίσιο αντιπαράθεσης;».

Το «ανοιχτό παράθυρο» που άφησε ο Μητσοτάκης

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν απέρριψε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης του debate.

Χαρακτηριστικός ο διάλογος με τον δημοσιογράφο:

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας επιμένει συνέχεια σε debate και συζητήσεις.

Αυτιάς: Να το κάνουμε εδώ…

Μητσοτάκης: Γιατί όχι; Θα κάνουμε πολλές συζητήσεις

Αυτιάς: Ένα λεπτό, ένα πρωί εδώ, εσείς και ο κ. Τσίπρας, το αποδέχεστε;

Μητσοτάκης: Εγώ, με μεγάλη χαρά.

Η απάντηση Τσίπρα: «Πάμε και στον Αυτιά»

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε την ευκαιρία να «πέσει» κάτω και από τη Νέα Σμύρνη όπου βρισκόταν, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate ακόμα και στον ΣΚΑΪ με τον Γιώργο Αυτιά.

«Τον καλώ να συζητήσουμε ανοιχτά» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για τις συντάξεις, για τους πλειστηριασμούς, για τους νέους, όπως είπε νωρίτερα.

«Να πάμε σε έναν τηλεοπτικό σταθμό» σημείωσε στη συνέχεια ο Α. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλει στον φίλο του τον κ. Αυτιά; Όπου θέλει να πάμε. Αλλά να τολμήσει να έρθει ενώπιος ενωπίω. Οι δυο μας. Να μιλήσουμε προγραμματικά, να μιλήσουμε πολιτικά, να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα, όχι με ψέματα και προβοκάτσιες».

Γιατί δεν έγινε debate το 2019

To 2019, τα κόμματα είχαν συμφωνήσει στη διεξαγωγή της καθιερωμένης μέχρι τότε... τηλεμαχίας, όχι όμως και στην ημερομηνία της.

Στη διακομματική επιτροπή της Βουλής που συνεδρίασε στη Βουλή στα τέλη του Ιουνίου του 2029, τα κόμματα δεν κατάφεραν να καταλήξουν στην ημερομηνία της διεξαγωγής του debate και έτσι η σκέψη για διεξαγωγή του εγκαταλείφθηκε.

Μια... Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιούνταν την 1η Ιουλίου ήταν εκείνη που ανέτρεψε τα σχέδια, με τον τότε εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στη διακομματική Νάσο Ηλιόπουλου να επικοινωνεί με τα κόμματα και να ζητά την αλλαγή της ημερομηνίας για να μπορέσει να πάρει μέρος ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας πρότεινε για ημερομηνίες την 27η και την 28η Ιουνίου, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται, τα μικρότερα κόμματα όμως να διαφωνούν.

Το ΚΚΕ όμως που είχε αναγκαστεί ήδη να αλλάξει δύο φορές κεντρική του προεκλογική εκδήλωση αντέδρασε έντονα για τις συνεχόμενες αλλαγές, με το ΠΑΣΟΚ να στηρίζει την αντίδραση του Περισσού και τελικώς τα σχέδια για debate να ναυαγούν.

Σχετικές ειδήσεις